Husein Muhammed

Kaikki blogit puheenaiheesta Maakaasu luonnonvarat

Ympäristöjärjestöille ja poliitikoille on jäänyt levy päälle

Rooman klubin ajoilta on varoitettu öljyn loppuvan. Ympäristöjärjestöt ja poliitikot ovat jatkaneet virren veisuuta. Luonnonvarat eivät lopu koskaan. Ihminen on kekseliäs ja se on loputon luonnonvara.

"Today, humanity has the greatest abundance of resources in history. Human ingenuity determines resource availability, not the amount of fruit on a tree or the number of rocks on the ground. Driven by advancing human technology, for all practical purposes, Earth’s resources will never run out."

Heliumpallot ja heliumin riittävyys

Kertakäyttöisten ilmapallojen täyttö heliumilla on vakavaa tuhlausta. Vaikka maailmankaikkeudessa helium on vedyn jälkeen yleisin alkuaine niin maapalolla se on suhteellisen harvinainen ja käytännössä uusiutumaton luonnonvara. Ulkoavaruuden helium on toistaiseksi parhaan tiedon mukaan syntynyt suurimmaksi osaksi alkuräjähdyksessä ja tähtien sisällä fuusioreaktioissa. Maassa se on useimmiten syntynyt radioaktiivisen alfahajoamisen seurauksena. Sitä on siksi maakaasussa tietyillä alueilla niin paljon, että sitä kannattaa siitä erotella.

Riidat kaasuvaroista lisäävät jännitteitä Välimeren itäpäässä

Monikaan ei ole kiinnittänyt huomiota uuteen kriisin aiheeseen Lähi-idässä. Välimeren itäpäässä on löydetty tasatahtiin uusia valtavia kaasukenttiä. Niitä on aina Kyproksen lounaispuolelta Egyptin, Israelin ja Libanonin rannikoille asti. Tunnetut kaasukentät eivät toki ole rantavesissä vaan kaukana rannikoilta kymmenien tai yli parinsadankin kilometrin päässä kuivalta maalta. Tuore Zohrin kaasukenttä on niin suuri, että siitä riittää Egyptille kaasua täksi vuosisadaksi. Se on paljon ajatellen maan 100 miljoonaista väestöä, joka kasvaa vauhdilla.

Kuinka käy Mosambikille

Järisyttävä uutinen itäisestä Afrikasta. Mosambikin aluevesiltä on löytynyt mittaamattoman suuret maakaasuvarannot.

http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=258118&contentlan=1&culture=fi-FI

Mosambik on Suomen yksi kehitysapukohteista. Onko tulevaisuudessa lupa odottaa, että roolit vaihtuvat?

Mitä seurauksia äkillisellä vaurastumisella on kehitysmaalle, jonka bruttokansantuote per asukan on noin 1000 dollarin luokkaa?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä