Husein Muhammed

Lapin Kansa: Islamin ja suomalaisuuden yhdistäminen ei ole vaikeaa

  • Lapin Kansa: Islamin ja suomalaisuuden yhdistäminen ei ole vaikeaa

 

Lapin Kansa -sanomalehti 19.5.2011:

 

Kirjat: Husein Muhammed, Yhtä erilaiset – islam ja suomalainen kulttuuri. Teos 2011.

 

"Kirjassaan Muhammed esittelee islamin uskoa yleisesti ja uskon harjoittamista jokapäiväisessä elämässä. Verrattuna joidenkin ns. maahanmuuttokriittisten väitteisiin, Muhammed ei pidä islamin ja suomalaisuuden yhdistämistä kovinkaan vaikeana.

Muhammed edustaa selkeästi maltillista ja maallistunutta islamin tulkintaa. Hän korostaa ensinnäkin paikallisten (suomalaisten) lakien ylittävän kaikkien uskontojen määräykset. Näin myös islamin kohdalla. Lisäksi hän korostaa islamin joustavuutta uskonnon harjoittamisessa.

...

Teoksen kirjoittaja suorastaan vaatii, että yhteiskunnan on puututtava ääriliikkeiden toimintaan. Tämä koskee niin maahanmuuttajia kuin kantasuomalaisiakin. Myönnytykset väärissä asioissa johtavat maahanmuuttajien eristäytymiseen ja kantaväestön negatiiviseen suhtautumiseen.

...

Vastaavasti taas avoin vastakkainasettelu kantaväestön taholta voi johtaa maahanmuuttajien radikalisoitumiseen. Etenkin nuoret kallistavat helposti korvansa kiihkoilijoille, mikäli kokevat yhteiskunnan torjuvan heidät heidän taustansa takia.

 

..." 

 

Lue lisää osoitteessa:

http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite/Kritiikki/1194679474855/artikkeli/islamilaiset+suomessa.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (63 kommenttia)

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jos me olisimme olleet täällä arktiksessa yhtä kauan polvillaan jokapäivä kuin muslimit ovat, niin tuskin arktisia kansoja olisi olemassakaan.

Päivät pitkä kontallaan olo kuuluu lämpimiin maihin.

Yksikään muslimi tuskin kävelisi 40-60 km/päivä hakemassa lumen, rännän, pakkasen, pimeän keskeltä ruokaa.

Kontallaan olo ei sitä ole pöytiin tuonut. Vai ?

Trine Mals

Ei se lämpimissäkään maissa se sapuska taivaasta oo tipahtanu pelkän konttauksen voimin.

Lämpimissä maissa on joutunu juoksemaan ensin 40 kilometriä keihäs ojossa seeprojen perässä ja sitten toiseen suuntaan jellonia karkuun, jos nyt halutaan olla tökeröitä. Huomaahan sen jo mantereen juoksijamiehistä ja -naisista, että tämmöiseen se runko on tarkoitettu.

Nyky-yhteiskuntien kieroutuneisuus esim. Somaliassa on sitten asia erikseen...

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Kylmä on ihan eri asia kuin lämmin.

Ihan niin kuin järki ja tunnekkin.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Vaan kummasti ovat muslimit Siperiassakin pärjänneet, siellä Rovaniemen Hemmokin saattaisi jäätyä pystyyn ruuanhakureisulla kun asuntoauto ei starttaisi.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Mikähän mettäpöllö se siellä muslimeita huhuilee.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

En tiedä, en varsinaisesti ole ornitologi. Mutta veikkaisin, että ainakin huuhkajia siperiassa on ja helmipöllöjä, mutta jälkimmäinen ei huhuile vaan ääntely on enemmänkin puputusta näin ikään: pupupupupuppu.

Mutta muslimeita on kylmissä olosuhteissakin kuten pöllöjäkin, joten väitteesi uskonnosta ja kylmyydestä oli pelkkää puputusta puputusta.

N N

Tataarit ovatkin ainoa islamilaistyhmä, jotka ovat laajalla rintamalla sopeutuneet suomeen. Loput eivät ole.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Heh heh, entä päivät pitkät tietokoneen ääressä vetämässä helppoa herjaa, tai kaljabaarissa tai ostoskeskuksissa notkumassa?

Olli Pusa

Muhammed on varmaan oikeassa. Ei ole mitenkään mahdotonta yhdistää eri uskontojen elämistä samassa maassa. Onhan Suomessa jo pitkään ollut esimerkiksi islaminuskoisia ja juutalaisia. Käsitykseni mukaan rinnakkaiselo on sujunut aika hyvin.

Kyse on kuitenkin siitä, miten uskonnot toimivat. Islamissa on maailmalla vallalla suuntauksia, jotka eivät ole pelkästään uskontoja, vaan jotka todellisuudessa luovat uskontovaltiota. Kun tällaisia virtauksia nostétaan esiin, ovat konfliktit valmiita. Eihän erilaisten kristinuskonkaan osien elämä aina kovin harmoonista ole ollut. Uskonsotia on käyty lukuisia, usein taustalla on ollut maalliset intressit.

Keskeinen kysymys on se, katsotaanko uskonto yksityisasiaksi ja pidetään kohtuullisesti erillään maallisesta elämästä. Jos näin toimitaan, on vaikea nähdä että Suomessa yhteiselo ei sujuisi.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on perinteisesti ollut poikkeuksellisen yhdenmukainen uskonnollinen kulttuuri. Sen perinteistä on muodostunut osa suomalaista identiteettiä, monille ilman uskonnollisia ulottuvuuksia. Sopuisa yhteiselo edellyttää myös, että islamilaiset joutuvat hyväksymään sen tosiseikan. Jos aletaan vaatia (niin kuin on esiintynyt) että suomalaisten tulisi luopua vuosisataisista perinteistään sen vuoksi, että maassa on toisin uskova vähemmistö, on vaikea nähdä kuinka konflikteilta vältyttäisiin.

Kari Timolavi

Hussein taas mainostaa kirjaansa.

Sitten, kun yksittäiset kehuvat arvostelut loppuvat ja olet niistä jokaisen tietenkin nostanut tänne luettavaksemme, niin sitten voit rehdä vielä niistä erityyppisiä yhteenvetoja ja laittaa niitä aina silloin tällöin eteemme. Muuten saattaa ansiokas kirjalluksesi jäädä unholaan.

Esa Mattila

"Etenkin nuoret kallistavat helposti korvansa kiihkoilijoille, mikäli kokevat yhteiskunnan torjuvan heidät heidän taustansa takia."

Omasta kokemuksesta torjuminen ei johdu taustasta vaan käytöksestä...

Trine Mals

Teoriassa kyllä, mutta käytäntö muissa maissa on osoittanut, että integraatio ei ole oikein onnistunut.

Alla olevat kysymykset koskien lähinnä nyt humanitääristä maahanmuuttoa islamilaisista maista.

Mitä muissa Euroopan maissa on tehty väärin, kun on tullut ongelmia?
Millä eri toimenpiteillä integraatio onnistuu Suomessa paremmin?

Ja jokerina epämiellyttävä raha-kysymys: Onko tämä kustannuksiltaan järkevää?

Itse olen maahanmuuttokriittinen lähinnä ylettömien kulujen vuoksi, mutta ei näille integraatio-ongelmien aiheuttamille hankaluuksillekaan voi silmiään sulkea.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Integraatio onnisuu vain pitämällä muhamettilaisten osuus tarpeeksi pienenä, ainakin kunnes on tuloksia sopeutumisesta. Varsin nopeassa ajassa on muodostunut muslimikeskittymiä, joissa uussuomalaiset ajavat reviireiltään kantaväestöä pois syrjimällä muunmuassa nuoria tyttöjä paljain päin kulkemisesta. Vanhemmat ei lastensa huoritttelua pitkään katsele.

Vihreiden myönteinen maahanmuuttopolitiikka ei ole lainkaan maahanmuuttajamyönteistä. Leikkaamalla nuorten työttömien ja koulusta pudonneitten toimeentuloa, vihreät edistävät nimenomaan maahanmuuttajanuorten syrjäytymistä ja rikollisuutta. Nuorten työttömyys on Vihreiden työministeriaikana kasvanut katastrofaalisesti.

. .

Mikä on lisäarvo sille, että vahvasti sekularistisen yhteiskunnan ja kulttuurin sekaan on itseisarvollisesti integroitava uskontoa ihmisyksilöiden sijaan?

Onko tänne muuttanut uskonto vai ihminen? Lieneekö uskonto paossa itseään, mietiskelen.

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Seleväpä selevä, Jamali ja Kelevä.
Kuitenkin itse olen sitä mieltä, että suomalaisten ei pidä joutua luopumaan mistään kulttuuripiirteistään siksi, ettei muslimeille tule paha mieli. Ensisijaisesti muslimien kuuluu maahanmuuttajina joustaa, ei suomalaisten.

Trine Mals

Samaa mieltä, paitsi että se on Vuonislahti, Kelevä ;)

Käyttäjän ohohupsis kuva
Helena Eronen

Mie olen kuullu vain Jamali ja Kelevä :D

. .

On myös syntyperäisiä suomalaisia, vaaleaihoisia ja puusta pudonneiden jälkeläisiä, joiden kääntymys islaminuskoon asettaa heidät nähdäkseni saman joustavuusvaatimuksen sisään, mistä Helena Eronen mainitsee.

Olli Pusa

Jotkut näistä taisivat yrittää perustaa islamilaisen puolueenkin. Joitakin oli vaaleissa ehdollakin joissakin pikkupuolueissa. Äänisaalis taisi jäädä muutamaan kymmeneen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Muslimejakin on montaa sorttia, esimerkiksi Tataarit ja välimeren muslimit ovat hyvinkin maanläheistä ja modernia kansaa kun taas Afrikan ja lähi-idän muslimeille on iskostunut monenlaisia Suomalaisista jopa barbaarisia uskomuksia ja tapoja.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Tästä on kysymys ja siitä, että meiltä suomalaisilta ei voi edellyttää kokonaan toisenlaisessa (kielineen kaikkineen) syntyneen uskonnon jatkuvaa yliaktiivista pohtimista. Monet muslimit ovat sitä mieltä, ettei koraania voi edes kääntää, vaikka se löytyy käännettynä.

Vertailukohta on selvä: voimme helposti arvioida ja siksi vaivatta suvaita esim. jehovantodistajia tai mormoneja, koska ne ovat syntyneet länsimaisen kulttuurin piirissä. Heidän materiaalinsa on englanniksi tai suomeksi.

Suomesta ei yleensä/koskaan lähdetä pakoon uskonnollisista tai poliittisista syistä. Korkeintaan työpaikan takia. Miksi? Koska suomalainen yhteiskunta ja nykyinen vakaumusten rinnakkainelo toimii. Mutta raja saavutetaan, jos mennään liian kauaksi siitä mikä toimii.

Suomelta ei saa vaatia vaivaa islamin pohtimisessa. Meillä on tarpeeksi miettimissä niissä asioissa jotka koskevat yli 95% väestöstä.

Jos islamia arvioidaan, pitäisi perehtyä sekä koraaniin että haditheihin että erilaisiin opettajiin ajassa että erilaisiin suuntauksiin. Miksi? Miksi meidän pitäisi nähdä vaivaa arvioidaksemme toisia uskontoja, kun meillä on tarjolla loistava usko(nto), kristinusko, joka toimii.

Islamin markkinoijat eivät ole rehellisiä islamin ongelmien miettimisessä.

Harri Räsänen

Onhan meillä pakkoruotsikin, miksei pakollinen islamin kurssi.

Enni Kulovaara

Juutalaisuus -> kristinusko -> islam. Samoilla seuduilla syntyneet uskonnot, sama jumala, hiukan eri tarinat, jotka nekin on suurelta osalta kopsattu muista aikaisemmista taruista. Länsimaissa niistä ei ole syntynyt ainutkaan.

Keijo Koponen

Jos pidettäisiin suomalainen yhteiskunta maallisena niin hyvä olisi.
Jokainen saa tietenkin palvoa ketä haluaa kotona neljän seinän sisällä. Mutta koittakaa kunnioittaa myös ateistien vakaumusta. Uskontojen tyrkyttäminen voi olla ärsyttävää.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Uskonvapauden sijasta voisi ajaa uskonnottomuuden vapautta.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Islamin enempi yhdistäminen suomalaisuuteen kuin nyt on, eli muutama rauhallinen moskeija ja yhteisö, ei ole vaikeaa vaan se on täysin mahdotonta.

Käyttäjän RealMcJesus kuva
janne kivivuori

Titon kommunistisella kurilla koossa pysynyt Jugoslavia oli mainio esimerkki keinotekoisesta onnelasta kuin kaikki muutkin idealismilla pystytetyt pakkoluomukset. Kun vapaus koitti, tappaminen oli kauan pidätellyn vihan johdosta automaattista.
Sodan syttymisen ensimmäinen edellytys on historiassa aina ollut kahden liian erilaisen kulttuurin ja uskonnon keinotekoinen ja luonnoton sekoittaminen tai tai niitä edustavien ihmisten 'yhdessäelo' kansallisessa mittakaavassa. Ihminen ei pysty kehittymään luppoaikanaan kehittämiensä ihmisyyttä syleilevien ideoidensa asteelle. Korkeat aidat, hyvät naapurit.
Paikallisesti, sattumanvaraisesti ja joidenkin yksilöiden tai perheiden välillä yhteiselon elähdyttäviä hetkiä voidaan saavuttaa, ja kasvismakkaraa pihatalkoissa grillata. Mutta toisen kulttuuria ja etnisyyttä pystyy koko ikänsä aidosti suvaitsemaan ainoastaan matkan päästä ja rajan takaa. Tämä on fakta jota Islaminhalaajat eivät suostu käsittämään.
Jopa Suomessa, perussuvaitsevaisessa kansassa jolla ei ole mitään valkoisen miehen taakkaa, siirtomaasyntejä, takaisin maksettavana, ihmiset alkavat kategorisesti inhota muslimeja.
Juutalaisia ja venäläisiä, ortodokseja ja muita maahanmuuttajia jotka ovat tavallaan serkkuja suomalaisille ja vahvasti mukana samassa (juutalais-)kristillisessä ja pohjoiseurooppalaisessa kulttuuriperinnössä, voimme vain toivottaa tervetulleiksi tuomaan sitä todellista monikulttuurisuuden voimaa.
Husein Muhammedin 'vihreys' on Libyan lipun vihreyttä, ja jos mahdollista, vielä aatteettomampaa vihreyttä ja typeryyttä kuin vihreän liikkeen politiikka konsanaan.

Risto Koivula

" Teoksen kirjoittaja suorastaan vaatii, että yhteiskunnan on puututtava ääriliikkeiden toimintaan. "

Yhteiskunnan pahimpaan ääriliikemätäpaiseseen viititaan täällä:

http://ristokoivula.puheenvuoro.uusisuomi.fi/65030...

Se pitäsi saada hourulaan,

Trine Mals

Arvostelusta poimittu varsin asiallinen kritiikki:

"
...

Tässä kohtaa on mielestäni Muhammedin tarjoaman mallin heikkous. Hän itsekin myöntää, että osa muslimeista tulkitsee islamia huomattavasti tiukemmin kuin hän. Niinpä ympäröivän yhteiskunnan normeista voimakkaasti poikkeavat uskontoon pohjaavat käytänteet johtavat konflikteihin."

Jyri Terttu

Kun täällä kirjoja saa mainostaa, niin oma suosikkini tässä:
http://www.suomalainen.com/sk/servlets/ProductServ...

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Ryhmäpsykologia on ainoa oikea puitteistus maahanmuutto-ongelmien käsittelemiselle. Fundamentalismiin taipuvaisten islaminuskoisten sopeutumattomuus on hankalimpia maahanmuuttokysymyksiä.

Ryhmäpsykologia käsitteineen -- kuten mm. sosiaalisen sidonnaisuuden käsite -- on varsin hankala ajattelun laji jopa eurooppalaisen ajatteluperinteen sisällä kasvaneille ja sen luonnostaan omaksuneille. Sosiaalisesti hyvin sitovista ryhmäkulttuureista tuleville se on käsittääkseni käytännössä mahdotonta.

Esimerkiksi eroja normimoraalin ja omantunnonetiikan välillä ei ryhmäsidonnaisissa kulttuureissa edes voi tajuta. Syntyy juuri tuollaisia ajatuskuvioita kuin: "Muhammed ... korostaa ensinnäkin paikallisten (suomalaisten) lakien ylittävän kaikkien uskontojen määräykset."

Jos moraalifilosofisia käsitteitä käytetään sosiaalisesti hyvin sitovien ryhmäkulttuureiden ajatteluperinteen varassa, käsitesisällöt ovat pelkkää pintaa ja jäljelle jää lähinnä verbalismia. Sellaista ko. kirjakin näyttäisi lähinnä olevan.

Pitkälle menevään yksilölliseen eriytymiseen perustuva eurooppalainen ajattelu on puolestaan heikoilla ajautuessaan individualismissa liian pitkälle, individualistisen sokeuden valtaan. Silloin ihmiskuva muuttuu atomistiseksi, ja ryhmäpsykologinen näkökulma häviää.

Tällaisen sokean individualismin varassa -- esim. ideaalisia, ihanteellisia ihmis- ja yksilöoikeuksia korostamalla -- voidaan solmia yhteyksiä yli ryhmäsidonnaisuuden ja kulttuurirajojen. Koska ihminen kuitenkin on ryhmäsidonnainen olento, individualismin varaan rakennelluilla verbaalikontakteilla ei ole todellista arvoa.

Maahanmuuttokysymyksissä keskustelun pullonkaula muodostuu siihen, että kuvitellaan käsitteet moniarvoisuus ja monikulttuurisuus synonyymeiksi.

Moniarvoisuus kuitenkin voi toteutua vain yksilöllisesti pitkälle erityneiden ihmisten joukossa, eikä moniarvoinen järjestelmä pysty sulattamaan piiriinsä ensimmäistäkään omiin ryhmäsidonnaisiin, tunnustuksellisiin ja kaiken lisäksi vieläpä usein ihmistä ja elämää suurempiin "totuuksiin" sulkeutunutta ryhmäkulttuuria.

Siksi moniarvoisuus yksilöajattelun ilmentymänä ja monikulttuurisuus ryhmäsidonnaisuuden ilmentymänä eivät voi koskaan kohdata. Ne ovat de facto toisensa pois sulkevia vastakohtia.

Kaiken maahanmuuttokeskustelun tulisi lähteä liikkelle tästä käsitteenmuodostuksellisesta tosiasiasta: moniarvoisuus ja monikulttuurisuus ovat toisensa pois sulkevia vastakohtia.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Totta, näin se vaan on. Ihan kuin vesi ja tuli.

Käyttäjän reidka kuva
Samuli Riesto

Islamin joustavuus uskonnon harjoittamisessa?

Ruotsin noin 500 000 islamin uskoa tunnustavat vaativat yhä enemmän Ruotsin yhteiskunnan mukautumista islamin uskontoon. Omia koulua on perustettu, rukoushuoneita on rakennettu kouluihin kuten Malmön Korkeakouluun. Ruokalistaa on mukautettu monissakin kunnissa islamin uskonnon mukaisesti, halai- lihaa myy pari kauppaketjua, miesten ja naisten tasa- arvo on uskonnon mukaista. Muslimit ovat vaatineet ja ovat saaneet naisgynekologit tutkimaan heidän naisiaan. Listaa voi tehdä vaikka kuinka pitkäksi. Ainakin yhdessä koulussa on verho välissä, ja opettaja kulkee keskellä, koska siellä on naimisissa olevia musliminaisia ja -miehiä. Moskeijoita rakennetaan joka niemeen ja notkoon. Perusteluina muslimit sanovat, että näiden avulla intergroudutaan paremmin yhteiskuntaan. Nihabin ja huntujen käyttöä vaaditaan jopa sellaisille alueille, missä se on työturvallisuuden syystä vaarallista. Monissa ruotsalaisissa kouluissa eivät oppilaat osallistu koulun kevätjuhlissa perinteiseen kirkkopäättäjäisiin. Ei myöskään saa laulaa "Den blomstertid nu kommer" suomeksi"Jo joutui armas aika", koska se on virsi. Muiden uskontokuntien harjoittajat tuntevat itsensä loukatuiksi lähinnä muslimivanhemmat. Viikko sitten protestoivat oppilaat erään rehtorin päätöstä olla osallistumatta päättäjäisiin kirkossa. Allekirjoitukset adressiin olivat kirjoittaneet suurin osa oppilaista.
Ruotsalaiset poliitikot myötäilevät, koska näin suuri vähemmistö on sellainen tekijä yhteiskunnassa, että siitä on tullut uhka.

Uskontoa saa harjoittaa, mutta sen on oltava yksityistä ja tapahduttava vapaa- ajalla. Yhteiskunnan eri toimialoille ei sitä saa tuoda.

Husein Muhammed on tyypillinen islamisti: vääräuskoiselle saa valehdella!

Enni Kulovaara

Sekulaari valtio olisi ratkaisu niin Ruotsissa kuin Suomessakin.

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

"Husein Muhammed on tyypillinen islamisti: vääräuskoiselle saa valehdella!"

Tämä tapa tunnetaan myös nimeltään Taqiyya.

http://www.islam-watch.org/Warner/Taqiyya-Islamic-...

Jouni Haimi

eiköhän se nyt ole päivän selvä asia rttä jos islamissa on jotain ristiriitaa verrattuna yhteiskunnan käytäntöihin suomessa niin silloin se on islam joka soputuu ei yhteiskunta.

Petri Sakkinen

Riesto: Meillä uskonnottomilla kantasuomalaislla on ihan vastaavia ongelmia kristittyjen kanssa. Kaupat ovat kiinni kristillisen kalenterin mukaan, kellot kilvan kalkkaa kirkon torneissa parhaaseen vetelehtimisaikaan, kristittyjen mullahien lakki-päästä-rukoilkaamme -käskyt raikuvat, eduskunta palvelee juhlajumalaa, rehtorien on pakko osallistua kirkonmenoihin jne. ad nauseam.

Lisäksi jotkut kristityt sekä haluavat uskonnonharjoitusta (virrenveisuuta) kouluihin että vaativat (ilmeisesti muilta), että uskontoa harjoitettaisiin vain vapaa-ajalla.

Mutta oletan kirjoituksesi yleissävyn perusteella, että kannatat (faktisen) valtionkirkkosysteemin purkamista ja kaikkien uskonnollisten yhdyskuntien laittamista samaan asemaan. Hyvä, hyvä!

Jouni Haimi

Petri kuitenkin sinulle kelpaa nämä kirkolliset pitkät vapaat kuten jpulun ja pääsiäisen pitkät pyhät jotka ovat vapaita aiai joudut siis kärsimään näistä uskonnolisista vapaistakin-)

Mutta enni sen jo sanoi että tuo asia on määritelty tesseissä eikä kristillisin perustein

Enni Kulovaara

Jouni.

Kukapa ei vapaita haluaisi ja ne on määritelty työehtosopimuksissa. Korvauksetkin näistä vapaista maksavat työnantajat, ei kirkko. On jokaisen oma asia miten vapaansa viettää.

Petri Sakkinen

Haimi: Yrittäjänä minulla ei ole palkallisia vapaapäiviä.

En myöskään ymmärrä, miksi ei-kristitty yrittäjä ei saa pitää firmaansa auki kristillisen kalenterin "pyhäpäivinä". Ei se minua koske, mutta monia muita koskee.

Myös palkansaajia: miksi en saa mennä töihin tänään? Koska kristityt mullahit kieltävät!

Käyttäjän reidka kuva
Samuli Riesto

En kuulu minäkään mihinkään kirkkoon. Nämä meidän vapaapäivät juontavat enemmän tai vähemmän joko kristillisistä tai pakanallisista perinteistä, joihin sitten on sekoitettu piraus uskonnollista taustaa uskottavuuden säilyttämiseksi. Muutama pyhäpäivä on työnantajien painostuksesta siirretty viikonlopulle, joten niillä ei ole enää kuin nimi, joka viittaa kristillisyyteen.
En näkisi yhden suvivirren (laulun) laulamista kouluissa kouluvuoden päättyessä niinkään uskonnollisena tapahtumana vaan perinteenä. Sanatkin ovat kaikkea muuta kuin uskontoon viittavia.
Asun sen verran syrjässä, että tänne ei kuulu kirkonkellot eikä mineraattien huudot.

Petri Sakkinen

Riesto:

Oi Jeesus Kristus jalo
ja kirkas paisteemme,
sä sydäntemme valo,
ain asu luonamme.
Sun rakkautes liekki
sytytä rintaamme,
luo meihin uusi mieli,
pois poista murheemme.

kuullostaa aika uskonnolliselta, etten sanoisi alistavan kristilliseltä. Samoin

Taas linnut laulujansa
visertää kauniisti,
myös eikö Herran kansa
Luojaansa kiittäisi!
Mun sieluni, sä liitä
myös äänes' kuorohon
ja armon Herraa kiitä,
kun laupias hän on.

No, muslimi voisi ehkä laulaa tämän. Onhan Allah laupias ja armollinen.

Kreationismi ei kuitenkaan kuulu kouluihin.

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

Pitkällä aikavälillä islam on ollut maailman sopeutuvaisimpia ja suvaitsevaisempia uskontoja, se on muovaantunut täysin erilaisiin kulttuureihin osaksi Kaukasiasta, Kiinasta ja Espanjasta Saharan eteläpuolelle. Suomessakin sillä on monisataavuotiset perinteet.
Radikalisaatio ja epävakaus lähi-idässä on murrosvaihe, jonka jokainen sivilisaatio käy modernisaation ja kansainvälisen valta-aseman kasvamisen myötä, eikä liity varsinaisesti islamiin.

Mikko Mäkinen

Pitkällä aikavälillä islam on maailman alistavin uskonto, joka on muovannut kaikki alistamansa kulttuurit varhaiskeskiaikaisiin arabialaisiin tapoihin.

Suomessa sillä ei kyllä ole monisatavuotisia perinteitä, sillä ensimmäinen yli 100-henkinen islaminuskoinen ryhmä saapui Suomeen noin 140 vuotta sitten. Vakituisesti Suomessa asuvien muslimien lukumäärä oli alle 1000 henkeä vielä 1970-luvulla.

Petri Sakkinen

Ilman islamia emme tietäisi juuri mitään antiikin kulttuurista. Samaan aikaan kun kristityt raaputtivat antiikin teosten kopioiden pergamentteja raamatunkopioitaan varten (palimpsesti), useat islamilaiset hallitsijat kutsuivat tutkijoita kaikista kulttuureista vaihtamaan tietoja ja pitämään yllä sivistystä.

Toki muutkin kuin muslimit: pahamaineinen Tšingis-kaani teki samoin, kuten myös Kublai-kaani.

Mutta Mäkinen, islamin erikoisasiantuntija extraordinaire, kerro miten vaikkapa Indonesia on alistettu varhaiskeskiaikaisiin arabialaisiin tapoihin. Oletko sitä mieltä, että kristityt toimivat mainiosti nykyisessä Indonesiassa siirtomaakaudellaan? Entä Malesia?

Lisäksi kerro, miten ja keiden toimesta Suomen alkuperäinen uskonto katosi. Miksi me joudumme noudattamaan esihistoriallisen Palestiinan lakeja, maustettuna keskiaikaisen Etelä-Euroopan tavoilla?

Trine Mals

Ja sitten takaisin tähän päivään ja tämän päivän ongelmiin.

Olisiko vastauksia näihin kysymyksiin humanitääristä maahanmuuttoa koskien

Mitä muissa Euroopan maissa on tehty väärin, kun on tullut ongelmia?
Millä eri toimenpiteillä integraatio onnistuu Suomessa paremmin?

Ja jokerina epämiellyttävä raha-kysymys: Onko tämä kustannuksiltaan järkevää?

Ei kiitos saivartelua ja spekulointia muista aiheista, vastaukset vain näihin kolmeen :)

Mikko Mäkinen

Petri Sakkinen: Muslimit toki sekä varastivat että keräsivät 1300 vuotta sitten runsaasti tietoa sekä kristillisestä Bysantista että zarahustralaisesta Persiasta sekä muutamia vuosisatoja myöhemmin Intiasta ja Kiinasta asti. Tuolloin oli jopa muutamia tunnettuja tiedemiehiä, jotka uskoivat islamiin. Mutta missä ovat islamilaisen maailman innovaatiot ja tiedemiehet piilotelleet viimeisen 500 vuoden ajan? Nykyisin yksinomaan Espanjassa julkaistaan vuosittain enemmän kirjallisuutta kuin koko arabiankielisessa maailmanosassa.

Sekä Indonesiassa että Malesiassa poliittinen islam on voimistunut paljon viimeisen 50 vuoden aikana. Sen seurauksena Lähi-idän historiasta tutuiksi tulleet vääräuskoisten sorto ja vainot ovat yleistyneet normaaleiksi käytännöiksi molemmissa maissa http://www.youtube.com/watch?v=UbTU7XYSUlU&feature....

Suomessa ja kaikissa kristillisenemmistöisissä maissa vallitsee uskonnonvapaus, eikä eriuskoisia vainota. Näin pitkälle on useita evoluutiojaksoja kokenut juutalaiskristillinen kulttuuritaustamme sävytettynä valistusajan ihanteilla meitä kuljettanut. Ei ole ihme, että syntyy konflikteja, kun alistava takapajula ja vapaudet kohtaavat.

Petri Sakkinen

Mäkinen: Kuten alempaa voit lukea, radikaali, poliittinen islam on ihan teidän kristittyjen aikaansaannos.

Kaisa Jalis

Petri,

Ashoka oli intialainen hallitsija, joka kiinnostui buddhalaisuudesta ja levitti väkivallattomuuden ja rauhan sanomaa joka puolelle käännyttyään buddhalaiseksi.

Muslimit tuhosivat Intiasta buddhalaisuuden lähes kokonaan. Nalanda yliopisto oli suurin yliopisto + kirjasto, jossa oli kaikki tekstit. Noita tekstejä ei ole vain yksi kirjanen, kuten Raamattu tai Koraani, vaan tuhansia. En tiedä, oliko tekstien joukossa sellaisia, joita muualla ei säilynyt. Muslimit tappoivat tuhansia munkkeja polttamlla elävältä tai katkaisemalla kaula.

"In 1193, the Nalanda University was sacked by the Islamic fanatic Bakhtiyar Khilji, a Turk; this event is seen by scholars as a late milestone in the decline of Buddhism in India. The Persian historian Minhaj-i-Siraj, in his chronicle the Tabaquat-I-Nasiri, reported that thousands of monks were burned alive and thousands beheaded as Khilji tried his best to uproot Buddhism and plant Islam by the sword; the burning of the library continued for several months and "smoke from the burning manuscripts hung for days like a dark pall over the low hills." (Wikipedia: Nalanda University)

Petri Sakkinen

Poliittinen islam on USA:n ja Ison-Britannian keksintö ja sai alkunsa Iranissa, jossa mainitut veijarit kahteen kertaan (ulkomuistista; 1906 ja 1951) kumosivat demokratian ja asettivat valtaan nukkehallitsijashaahin.

Sen jälkeen on kunnostauduttu perustamalla Al-Qaida ja Taliban-liike. Israel puolestaan perusti Hamasin.

Kaisa Jalis

Poliittinen islam on Muhammedin keksintö. Hänhän sen käännytystyön aloitti valloittamalla sen ja tän kylän tai kaupungin. Jos valloitetut eivät kääntyneet, miehiltä katkaistiin kaula...

Petri Sakkinen

Mäkinen: Varastivat? Rikkoivatko muslimit tekijänoikeuslainsäädäntöä? Perustele väitteesi varastamisesta!

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

"
I. Mitä muissa Euroopan maissa on tehty väärin, kun on tullut ongelmia?

II. Millä eri toimenpiteillä integraatio onnistuu Suomessa paremmin?

III. Jokerina epämiellyttävä raha-kysymys: Onko tämä kustannuksiltaan järkevää?"

Tiivistän vastaukset lyhyiksi, jolloin ne ovat karkeita yksinkertaistuksia eivätkä välttämättä piirrä kokonaiskuvaa parhaasta mahdollisesta maahanmuuttojärjestelmästä.

I. Annettu työttömyyden kasvaa, ja otettu ulkomaisilla työvoimaehdoilla työskentelevää halpatyövoimaa. Sen lisäksi maahanmuuton käsittelyajat ovat monissa maissa aivan liian korkeat: Tanskassa ja Kanadassa ymmärtääkseni on selkeä, nopeasti käsiteltävä hakemus joka mahdollistaa suuren maahanmuuttajamäärän ottamisen maahan ja työttömyyden pitämisen alhaisena. Tämä toteutuu Hollannisa ja Tanskassa on Euroopan suurimpia maahanmuuttoasteita (2,5/1000 karkeasti, Suomessa 0,6, Ruotsissa 1,6) ja alhaisimmat työttömyysluvut (4-5%, EU:n keskiarvo 10%.)

II. Selkeä malli (vaikkapa pisteytys) joka huomioi
A) hyödyn maahanmuuttomaalle (suomelle) ja maastamuuttomaalle.
B) huomioi (1)halun työllistyä (2)aloille, joissa suomessa on työvoimapulaa.
C) eväämisen inhimilliset vaikutukset hakijalle
Sen lisäksi maahanmuuttajan kotimaassaan saama koulutus pitää tunnustaa virallisesti työmarkkinoilla, mutta se voi vaatia "sovelluttamiskurssin" kaltaisen pienimuotoisemman koulutuksen Suomen olosuhteisiin.

III. Kustannukset riippuvat toteutustavasta. Nykyisin se on erityisen järkevää työnantajalle, sillä työmarkkinoille on valtavat reservit järjestäytymätöntä ja oikeuksistaan tietämättömiö ja huonosti koulutettua työvoimaa. Halla-Ahon kanssa olen siitä samaa mieltä, että maahanmuuttoa ohjaavat kapitalistiset edut.

Kirjoitin tämän nopeasti. Lähteet wikipediasta.

Kalle Virtanen

Monissa islamilaisissa maissa murhista ja raiskauksista saa lähinnä muodollista vankeutta ja nuhteita. Suomessa tuomiot ovat saman suuntaisia, joten muslimien on helppo sopeutua Suomen lain vaatimuksiin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kallen kommentti osoittaa että maahanmuutto on meille hyväksi koska voimme sen kautta peilata omaa lainsäädäntöämme ja muita käytäntöjä!!!!Ei umpiossa ole tarkoituksenmukaista elää! Hyvä Kalle!!!

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

Mikko Mäkinen, sanoit:
"Muslimit toki sekä varastivat että keräsivät 1300 vuotta sitten runsaasti tietoa sekä kristillisestä Bysantista että zarahustralaisesta Persiasta sekä muutamia vuosisatoja myöhemmin Intiasta ja Kiinasta asti. Tuolloin oli jopa muutamia tunnettuja tiedemiehiä, jotka uskoivat islamiin. Mutta missä ovat islamilaisen maailman innovaatiot ja tiedemiehet piilotelleet viimeisen 500 vuoden ajan? Nykyisin yksinomaan Espanjassa julkaistaan vuosittain enemmän kirjallisuutta kuin koko arabiankielisessa maailmanosassa."

Kopiointi ei ole varastamista. Tässä wikipediasta "monikulttuurisuusasiantuntijalle" muutama sitaatti:

"According to most historians, the modern scientific method was pioneered by Islamic scientist Ibn Al-Haytham (known to the west as “Alhazen”);[4] Alhazen helped shift the emphasis on abstract theorizing onto systematic and repeatable experimentation, followed by careful criticism of premises and inferences.[5] Robert Briffault, in The Making of Humanity, asserts that the very existence of science, as it is understood in the modern sense, is rooted in the scientific thought and knowledge that emerged in Islamic civilizations during this time.[6]"

Islamilainen maailma ei vain säilyttänyt länsimaista (tai kreikkalais-turkkilaista) tietoa, vaan parantelivat sitä:

"It is sometimes held that the Arabs had done little more than to put Greek science into 'cold storage' until Europe was ready to accept it. But the account in this chapter has shown that at least in the case of mathematics the tradition handed over to the Latin world in the 12th and 13th centuries was richer than that with which the unlettered Arabic conquerors had come into contact in the 7th century."

Samaa ei voida sanoa katolilaisesta kristillisyydestä.

Minusta tuntuu että olet ajautunut islam kritiikissäsi niin pitkälle, että näet asian mustavalkoisten linssien läpi pelkkänä pahuutena. Puhuminen "muutamasta tiedemiehestä" ja tiedon varastamisesta on (tietämättömyydestä johtuvaa?) epäoleellista halveksuntaa ja historiallista epärehellisyyttä.

Lähteet
Wikipedian artikkelit Islamic Science ja Science in Islam.

Mikko Mäkinen

Tuohon aikaan kyse ei ollut vain kopioinnista. 700-luvulla tieto oli usein vain yhdessä tai muutamassa alkuperäisestä kopioidussa kirjassa/käärökokoelmassa. Jos sen otit pois omistajaltaan, estit hänen pääsynsä ko. tietoon. Kyllä se on varastamista. Muslimivalloittajat eivät varastaneet vain kirjoja ja kirjastoja. He kaappasivat kokonaisia valtakuntia ja niiden maakuntia tiedemiehineen ja insinööreineen, joiden sallittiin jatkaa toimintaansa muslimeina. Muslimivallan vakiinnuttua vain oikeauskoiset pääsivät hyvin harvoille tarjottuun koulutukseen.

Myönsinkin, että vuosina 800-1500 eli lahjakkaita islaminuskoisia tiedemiehiä, mm. Alhazen. Mutta sitä vähälukuisemmiksi he kävivät, mitä lähemmäksi 1500-luvun loppua tullaan. Nykyaikanakin on joitakin ansioituneita tiedemiehiä, jotka tunnustautuvat muslimeiksi. He ovat kuitenkin kouluttautuneet ja tehneet työnsä länsimaissa sekä lienevät ns. tapamuslimeita. Mutta tämä ei poista aiheellisuutta kysymykseltäni "Missä ovat islamilaisen maailman innovaatiot ja tiedemiehet piilotelleet viimeisen 500 vuoden ajan".

Suosittelemanne muslimifilosofi Abū Nasr Muhammad ibn al-Farakh al-Fārābi kuoli jo 1060 vuotta sitten. Hänen ajatuksensa ja yleensäkin islamilaisen maailman kokeilut filosofian alalla torjuttiin lopullisesti 1100-luvun lopulla, jolloin ashariittien johtama islamilaisen maailman viimeinen suuri uskonpuhdistus tuhosi vapaan ajattelun, järjenkäytön ja monta muuta asiaa. Ja sinne on useimpien muslimien maailmankäsitys jäänyt - valitettavasti!

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

"Missä ovat islamilaisen maailman innovaatiot ja tiedemiehet piilotelleet viimeisen 500 vuoden ajan"

Mahbub ul Haq (34-98)
Inhimillisen Kehityksen Indeksin tärkein pioneeri.

Akhtar Hameed Khan & Muhammad Yunus
Mikroluoton merkittävimmät pioneerit, molemmat arvostettuja tiedemiehiä. Jälkimmäinen saanut Nobelin palkinnon.

Ali Moustafa Mosharafa
Vaikutti suhteellisuusteorian löytämiseen.

Abdus Salam
Fysiikan nobelin palkinnon saanut teoreettinen fyysikko.

Muistaakseni oli vielä egyptiläinen nobel palkinnon saanut fyysikko, mutta nimeä en muista.

On heitä toki vähemmän kuin länsimaisia. Mutta en usko tämän johtuvan islamista sillä perusteella että asetelma on ollut tieteen osalta vastakkainen mutta uskontojen osalta sama mainitseminamme aikakausina.

Siitä olen samaa mieltä että uskonpuhdistukset, riippumatta uskonnosta tai ideologiasta, ovat poikkeuksetta olleet surullisia ja tuhoisia erityisesti vapaalle ajattelulle. Toisaalta siihen en usko että useimpien muslimien maailmankuvaan ei kuuluisi vapaan ajattelun ja järjenkäytön arvostaminen. Ainakaan tuntemieni.

Kaisa Jalis

Miksi muslimit pitävät länsimaista koulutusta sitten uhkana islamille?

Siksi, että länsimainen koulutus opettaa ajattelemaan omilla aivoilla - kuka silkloin islmista kiinnostuisi? Imaameille naurettaisiin heidän barbaarisille näkemyksilleen ja vouhotuksilleen.

Heikki Kunttu

Taliban liike voi hyvin lapissa. Pikkusiskoni on naimisissa tekareitaan louskuttavan pienen vääräsäärisen lappalaisukon kanssa. Ovat niin kieroja että ns. metsäpaskankin vääntävät eri paikkaan mihin pyllistävät. Naiselle nämä pohjoisen paimentolaiset eivät anna mitään arvoa. Pikkusiskolla ollut ajokortti yli kolmekymmentävuotta, en ole hänen nähnyt milloinkaan ajavan talibanperheen autoa. Lappalaistalibanilla nainen on kodinkone joka siivoaa ja laittaa ruoan.
Lappalaistalibani myös osaa aivopesun ja manipuloinnin saaden vaimon hylkäämään sukunsa uskottomat mustat porot. Kaikki, koko maailma kuuluu talibaneille ja on heitä varten.

Vai olisiko sittenkin vain narsistinen persoonallisuushäiriö x2?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Onhan ne lappalaiset aika ovelaa porukkaa... montako poroa vanhempasi saivat siskostasi?

Käyttäjän tsarbombastic kuva
Leo Sammallahti

"Miksi muslimit pitävät länsimaista koulutusta sitten uhkana islamille?"

Kai sinulla on jokin tutkimus tietojesi perusteena sille että suurin osa jonkin länsimaan muslimeista pitää maansa koulutusta uhkana islamille?

Toimituksen poiminnat