Husein Muhammed

Haastatteluni Apu-lehdessä

Husein Muhammed:

Synnyin vuonna 1980 Irakin Kurdistanissa. Kahdeksan vuotta myöhemmin lähdimme sieltä pakoon. Suomeen tulimme  vuonna 1994, ensin Kemiin ja sen jälkeen Turkuun.

Toimin Pakolaisneuvonnan lakimiehenä. Olen nuoresta pitäen ollut aktiivinen erilaisissa kansalaisjärjestöissä ja ollut jo muutaman vuoden ajan puoluepolitiikassa mukana. Erehdyin ensin demarehin, mutta sitten löysin oikean kotini vihreistä. Yhteiskunnallinen aktiivisuus on aina ollut minulle luontevaa.  Uskon, että asioihin voi vaikuttaa. Politiikka on kuitenkin vain yksi vaikuttamisen tapa muiden joukossa. Vaikuttaa voi myös kirjoittamalla, kansalaisjärjestöissä ja asiantuntijatehtävissä. 

Toistaiseksi meillä ei ole merkittäviä maahanmuuttataustaisia politiikkoja, mikä estää mielenkiinnon ylläpitämistä ja kiinnostusta suomalaiseen politiikkaan maahanmuuttajien keskuudessa. Oma tavoitteeni on saada maahanmuuttajia äänestämään vaaleissa ja osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun riippumatta siitä, äänestävätkö he nimenomaan minua.

Suurimmalla osalla maahanmuuttajista ei ole äänioikeutta eduskunta- ja presidentinvaaleissa. Äänioikeutetuista vain toistakymmentä prosenttia käy äänestämässä.

Pienen ryhmän osalta äänestämättä jättäminen voi olla sitä, että katse kohdistuu muualle ja Suomessa asumista pidetään väliaikaisena. Osittain kysymys on siitä, että kun ei olla Suomen kansalaisia ja alunperin Suomesta kotoisin, ajatellaan, että ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asioihin. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen tuntuu kovin etäiseltä, jos omaan oleskelulupaan tai perheeseen liittyvät asiat ovat arjessa tapetilla ja vievät voimia. Myös kielitaidon ja verkostojen puuttuminen vaikuttaa äänestysintoon.

Maahanmuuttajaehdokkaita on miltei joka puolueessa vaalien alla, mutta tuntuu siltä, että moni puolue, joka saattaa suhtautua penseästi maahanmuuttajiin, ottaa sinne suoraan sanottuna jonkun ei kovin varteenotettavan ehdokkaan, jolla haalitaan ääniä kyseisen ehdokkaan etnisestä ryhmästä.

Toivoisin, että maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita ei otettaisi vain täytteeksi vaan katsottaisiin, onko heissä poliitikkoainesta myös yleisissä asioissa. Maahanmuutto on vain pieni prosentti siitä, mihin kansanedustaja pääsisi ottamaan kantaa. Maahanmuutto ei ole myöskään tämän yhteiskunnan kannalta aivan olennaisempia asioita. Työllisyyden ja talouden hoitaminen ja koulutuksen järjestäminen auttaa myös maahanmuuttajia. Maahanmuuttajat ovat suurempia kärsijöitä, jos työttömyys nousee.” 

– Kukaan ei tule ajamaan maahanmuuttajien asiaa. Maahanmuuttajien on ensisijaisesti pidettävä itse huolta siitä, että myös maahanmuuttajien edut huomioidaan, lakimies Husein Muhammed sanoo.

 

(Samassa jutussa on haastateltu viittä ehdokasta/vaikuttajaa.)

 

************************************'

 

Tue Huseinin vaalikampanjaa tulemalla mukaan tukiryhmääntai lahjoituksilla:

http://www.vihreat.fi/lahjoita?ehdokas=12433

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Oletko ajatellut palaavasi Irakin kurdistaniin?

Mr. Conspiracy Intl. (nimimerkki)

"– Kukaan ei tule ajamaan maahanmuuttajien asiaa. Maahanmuuttajien on ensisijaisesti pidettävä itse huolta siitä, että myös maahanmuuttajien edut huomioidaan, Pakolaisneuvonnan lakimies Husein Muhammed sanoo."

Niinku mitkä edut? Luulin vielä vähän aikaa sitten, että Suomessa olisimme tasa-arvoisia, mutta jos maahanmuuttajilla on omia etujaan niin mun puolesta voisivat mennä muualle täältä etujaan kähmimästä.

Henry Bjorklid

Ah, vai asut Turussa!
No minä kun olen etsinyt yhdistystä tai vastaavaa, missä voisin opettaa maahanmuuttajille suomenkieltä.
Oikeastaan tekisimme yhdessä eräänlaista kuvaalbumia nettiin. Sen käyttö olisi kaikille suomea opiskeleville ilmainen.
Se toimii näin:
Kuvaa kun klikkaa, kuulet kuvan alla olevan tekstin ääneettynä.
Katso täältä:
http://lingvox.com
Kyseessä on testisaitti, jossa neljä ensimmäistä oppituntia toimivat.

Onko Sinulla vinkkejä?
Olen jo kysynyt Sondipiltä, Punaiselta Ristiltä ja Työväenopistolta. Ketään ei tunnu kiinnostavan ilmainen työntekijä.

Soitin myös äsken Turun kaupungin Koto-toiminnalle. (Lähetin heille aiemmin asiasta s-postia niinkuin kaikille muillekin.) He olivat siirtäneet kysymyksen Työväenopistolle.

Henry

Vieras (nimimerkki)

Husein asuu ja on siten ehdolla Helsingissä.

Henry Bjorklid

Jaa, no, saattaa hänellä olla vielä kontakteja jäljellä täälläkin nurkilla.

Henry

Matti Jylhä (nimimerkki)

Maanmuuttajien kannattaisi varmaan mennä sinne kotimaahansa äänestämämään, tai luomaan sellainen yhteiskunta jossa voi äänestää, eikä tulla tänne inisemään milloin mistäkin.

Pekka-62 (nimimerkki)

Kannatatko "siirtolais"parkamenttia?

Vieras (nimimerkki)

Kuulutko lakimiesliittoon?

Vieras24 (nimimerkki)

Ei niin olennainen asia, mutta kuitenkin: puhut aina, että olet Irakin Kurdistanista. Ei mielestäni niin tarkkaan tarvitse sanoa, eikö riitä vain Kurdistan.

Henry Bjorklid

Kurdistan on monen valtion alueella: Iran, Irak ja entinen NL.

Islam sucks (nimimerkki)

Ethän sinä tietenkään mihinkään ikinä vastaa, mutta nyt näin Tukholman tapahtumien jälkeen kiinnostaisi kovasti tietää, että oletko sinä sitä mieltä, että terroristi nimeltä Muhammad eli virheettömän ja esimerkillisen elämän murhineen ja lapsenraiskauksineen?

ihme selitystä taas (nimimerkki)

"Toistaiseksi meillä ei ole merkittäviä maahanmuuttataustaisia politiikkoja, mikä estää mielenkiinnon ylläpitämistä ja kiinnostusta suomalaiseen politiikkaan maahanmuuttajien keskuudessa."

Eli maahanmuuttajia eivät kiinnosta poliittiset kysymykset sinänsä, vaan ainoastaan se, että päättäjissä on nimenomaan muita maahanmuuttajia lobbaamassa tämän Suomessa asuvan erityisryhmän erityisetuja?

"Maahanmuutto on vain pieni prosentti siitä, mihin kansanedustaja pääsisi ottamaan kantaa. Maahanmuutto ei ole myöskään tämän yhteiskunnan kannalta aivan olennaisempia asioita."

...mutta...

"Maahanmuuttajien on ensisijaisesti pidettävä itse huolta siitä, että myös maahanmuuttajien edut huomioidaan"

Eli onko nyt niin, että maahanmuutto on vähäpätöinen asia, mutta maahanmuuttajat (jotka ovat maahanmuuton ainoa ehdoton, suora seuraus ja asiana täysin elimellisesti kytköksissä maahanmuuttoon) ovatkin tärkeä asia? Niin tärkeä että heidän ETUJENSA edistäminen on tärkeämpää kuin muihin yhteiskunnallisiin kysymyksiin kantaaottaminen?

Maahanmuutto ei ole tärkeää, mutta maahanmuuttajat ovat? Kuulostaa paitsi täysin epäloogiselta, niin todella, TODELLA epäilyttävältä.

Homo (nimimerkki)

Olen itse äänestänyt Huseinia, mutta mielestäni on mielenkiintoista, että hän ei saanut enempää ääniä, vaikka onkin minusta vähintään keskitasoa oleva ehdokas verrattuna läpipäässeisiin henkilöihin. Esimerkiksi läpipäässeissä on selvästi heikommin koulutettuja henkilöitä ja muutenkin kyvyiltään vähintäänkin kyseenalaisia tapauksia. Ministereinäkin tälläkin hetkellä pyörii henkilöillä, joilla ei ole edes alempaa korkeakoulututkintoa tai joilla on jopa runsaasti rikostuomioita.

Tosin aikoinaan itsekin eduskuntavaaleissa täyte-ehdokkaana olleena tiedän, että äänisaaliin saaminen ei ole kovinkaan rationaalinen prosessi. Jos Husein olisi osallistunut vaikkapa johonkin Tanssii tähtien kanssa -kilpailuun tai muuhun politiikan kannalta sinällään merkityksettömään, mutta näkyvyyttä tuovaan hömppään, niin mitä luultavammin ääniä sataisi ihan toiseen malliin, vaikkei olekaan supisuomalainen.

Toimituksen poiminnat