Husein Muhammed

Siirtotyöläiset ja minimipalkka

Suomessa on viime aikoina keskusteltu paljon siirtotyöläisten luomista ongelmista, palkkadumppauksesta ja sosiaalisesta polkumyynnistä. Onpa hurjimmat kommentit parjanneet siirtotyöläisiä siitä, että he vievät suomalaisten työt. SDP on hyökännyt monin sanakääntein siirtotyöläisiä kohtaan, ja vetoaa nytkin, maahanmuutto-ohjelmassaan siihen, että työperäistä maahanmuuttoa ei pitäisi haalia Suomeen seuraavalla vaalikaudella.

Aloin tarkastella lähteitä aikajaksolta 2006- 2007, jolloin Euroopan Yhteisön tuomioistuimessa ratkottiin siirtotyöläisongelmaa Saksan yhden osavaltion (Ala-Saksin) kohdistamista vaatimuksista urakoitsijaan, joka käytti puolalaista alihankkijaa ja huomattavasti alhaisemmin palkoin kuin osavaltion ja koko Saksan laki edellytti. Tapaus meni paikalliseen oikeuteen asti, kun pääurakoitsijaa kohtaan nostettiin rikostutkinta halpatyövoiman käyttämisestä sekä vaadittiin hyvitystä sopimusrikoksesta. Tuomion jälkeen nousi kysymys, onko Ala-Saksin laki sopusoinnussa Euroopan Unionin työvoiman liikkuvuutta säätelevien lakien kanssa. Siinä kun tähdennetään osavaltion lakien koskevan myös alihankkijoita. Puolalaisille työntekijöille maksettiin vähemmän kuin AY-liikkeiden ja työntekijätahon sopima alakohtainen minimipalkka.

Yhteisön tuomioistuimen tulkinta (2007) lähti siitä, että alihankkija oli Puolassa kirjoilla, toimimassa, ja lähetti työvoimaa Ala-Saksiin, maksoi omilla ehdoillaan omille työläisilleen. Koskaan ei saa maksaa vähempää kuin yleinen minimipalkka, mutta alakohtaisia sopimuksia ei sellaiseksi lasketa. Siksi tapaus kääntyi Ala-Saksin osavaltion vastaiseksi. Ammattiyhdistysliikkeet pettyivät tuomioon, ja vilkas keskustelu asiasta alkoi.

ETUC, Euroopan ammattiyhdistysliikkeiden konfederaatio, suuttui ja julisti oikeuden sallineen sosiaalisen polkumyynnin, ja kävelleen ammattiyhdistysliikkeiden yli ratkaisussaan.

http://www.euractiv.com/en/socialeurope/eu-court-ruling-slammed-invitation-social-dumping/article-171350
Euroopan Unionissa alkoi vilkas keskustelu, pitäisikö Euroopan Unionin säädöksiä muuttaa. Joukko tuomioistuimen ja komission korkeita neuvonantajia kannustaa ammattiyhdistysliikkeitä toimimaan lainsäädännön uusimisen puolesta, ja jopa painostamaan yrityksiä ja yhteisöjä.

http://www.nytimes.com/2007/05/24/business/worldbusiness/24iht-24labor.5850745.html

Keskustelu jatkui toisella mantereella asti, jossa New York Times oli kerännyt joukon eurooppalaisia asiantuntijoita kommentoimaan debattia. Eräs merkittävimmistä mielipiteistä tulee Jorgen Ronnesilta, eurooppalaisen liike-elämän johtajalta, asiat ovat muutoksen tilassa. On mahdollista, että jotkut kansalliset järjestelmät ovat muutospaineessa. Susan Anderson, CBI:n johtajistosta sanoo artikkelin lopussa, että maissa, joissa on (yleinen) minipalkka, kukaan ei saa maksaa alle sen.

Edelleen, esim. Suomen Työsuojelun mukaan, Suomi on juuri sellainen maa, jonka kansallinen järjestelmä sallii sosiaalisen polkumyynnin, halpatyövoiman alipalkkaamisen. Täällä on näet samantyyppinen järjestelmä kuin Saksassa, alakohtaiset minimit, ei mitään yleistä minimipalkkaa. Tällä hetkellä siis se, että meillä ei ole yleistä minimipalkkaa, vaikuttaa siihen, mitä Suomessa tapahtuu. On hyvin mahdollista, että siirtotyöläisyyden sisäisesti, kyvykkäin työvoima siirtyykin urakoitsijoille, jotka pyörittävät projekteja maissa, joissa on minimipalkka. On täysin mahdollista, että Euroopan Unionissakin säädökset tulevat muuttumaan.

On kuitenkin huolestuttavaa, että Suomessa käytävän keskustelun taso ei kosketa tällaista faktapohjaa ollenkaan. Keskustelu keskittyy eri osapuolten syyllistämiseen ja nimittelyyn. Tällä hetkellä on korkea aika alkaa keskustella tällaisestakin näkökulmasta. Samaan aikaan, täysin irrallisena tästä ilmiöstä, uutisoitiin, että Suomessa työn kannattavuus on joidenkin kohdalla romahtanut, sosiaalitoimen asiakkaista on osa työssä käyviä. Pitääkin pohtia, josko minimipalkkakeskustelusta voisi löytyä jotain aineksia myös tähän ongelmaan. Minimipalkka nostaisi ulkomaisten urakoitsijoiden hintataso lähemmäs suomalaisten urakoitsijoiden hintatasoa, ja hillitsisi kaikkein räikeintä polkumyyntiä – ja mahdollisesti myös toisi parempaa työvoimaa Suomeen.

Työvoiman vapaan liikkuvuuden tulee jatkua – se koituu myös suomalaisten eduksi monissa tilanteissa. Sen sijaan, että siirtotyöläisiä tai heitä käyttäviä tahoja yksin syyllistetään, pitää keskittää huomio siihen, järjestelmää on kehitettävä paremmin vastaamaan antaa nykyajan todellisuutta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (99 kommenttia)

intrigööri (nimimerkki)

Hyvä, että selvitit tämän asian. Minä luulin, että minimipalkka on Suomessakin, koska sellaisesta on puhuttu jo kauan sitten. Siinäpä sitten onkin puhuttu vain eri alojen lähtöpalkoista. Eduskunnassa on tainnut olla muuta tekemistä, kun tämäkin asia on jäänyt hoitamata.
Vastikäänhän tuli kuulema Ruotsia koskeva EY-tuomioistuimen päätös siitä, että liettualaiset saavat työskennellä siellä kotimaansa työsopimuksilla. Ruotsi ja Tanska ovat sitten Suomen kanssa maita, joissa ei ole säädetty minimipalkkaa. Saattaisi tosiaan olla tarpeellinen uudistus kotosuomalaisiakin ajatellen, tuo minimipalkka?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Hyvä kirjoitus joka toi esille aidon puutteen jonka korjaaminen on suhteellisen helppoa. Tarvitaan vain poliittista tahtoa tuon tekemiseen.

VeliSynkkä (nimimerkki)

TÄNÄÄN väsyttää mutta vastaan kuitenkin!

Mulla on yks tuttu Verohallinnon johtaja joka kertoi että ETELÄ - RUOTSIN korjausrakentamismarkkinat on täysin Kiinalaisten miehittämät:
Kiinasta tulee flygge, jossa 500 jätkää polvet huulissa, ne viedään remonttikohteisiin RIISISÄKKIEN kanssa, jossa ne asuu, syö ja työskentelee.

Passit, henkkarit jne viety. Kiinteistöjen omistajat ostaa palvelut näiltä jobbareilta huutokaupalla joko neliö, tai kohde tai tuntihintaan .
Esim 3 € Tunti.
Tää mun tuttu kerto et ne on kohta Suomessakin.

Toinen tuttu, ikäBandidos mun entinen Juhopainioppilas, nähtiin Bensiksellä, kerto että Puolalaiset ja Virolaiset raksajätkät myy tunti 6 €.
Eikä kuulemma edes he voi asialle enään mitään.
Niitä kun on maassa yli 10 000 kpl.

ENNUSTE: Kohta meillä on 2 € byggaduunimarkkinat

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

Tuula Hölttä

Husein M. :"Yhteisön tuomioistuimen tulkinta (2007) lähti siitä, että alihankkija oli Puolassa kirjoilla, toimimassa, ja lähetti työvoimaa Ala-Saksiin, maksoi omilla ehdoillaan omille työläisilleen."

Kysymys: Oletko tietoinen siitä, kuinka Suomessa valvotaan sitä, että rakennustyömailla toisen EU-maan vuokratyöfirman palkkaamille ja Suomeen lähettämille työntekijöille kyseinen toisessa EU-maassa palkat maksava vuokratyöfirma maksaa työntekijöille samaa palkkaa kuin suomalaisfirmat maksavat suomalaisille?

Mika.H (nimimerkki)

Hieno homma, että täällä lintukodossakin pikku hiljaa tajutaan, että myös työvoimamarkkinat ovat globaalit.

Täällä on tekemätöntä työtä hirmuiset määrät, mutta kukaan ei siitä pysty suomihintoja maksamaan.

Tervetuloa ulkomaiset halpatyöläiset. Teitä on jo odotettukin.

Alamainen (nimimerkki)

#4
No kun tuosta lasket yhteen 2+2, niin ymmärrät mikä niitä puolalaisia niin kovasti ajaa ulkomaille töihin. Ei tuo 6 €:n tuntipalkka nyt niin mahtavaa tuloa ole, että sen takia kannattaisi jättää kotimaa ja perhe ja lähteä siirtotyöläiseksi ties minkälaisten vedätysfirmojen palkkalistoille. Ei se elämä nyt siellä Puolassakaan ilmaista ole.
Asia on niin, ettei niillä puolalaisilla ole vaihtoehtoja. Puolassa rakennuksilla työskentelee taas ukranalaiset ja niin pienillä palkoilla, ettei puolalainen tule niillä omassa maassaan enää toimeen. Kyseessä on siis ajolähtötilanne, pesäpallotermein. Tästä ei vaan julkisuudessa paljoa puhuta.

Jalkapalloilun EM-kisoihin vuodeksi 2012 (jaetut kisat Puolan ja Ukrainan välillä) tehtävät stadionurakat ovat menneet taas noille mainitsemillesi kiinalaisille, tämän ovat puolalaiset rakennusalan ammattilaiset minulle useaan otteeseen kertoneet.

Visitor (nimimerkki)

"On mahdollista, että jotkut kansalliset järjestelmät ovat muutospaineessa.(...) maissa, joissa on (yleinen) minipalkka, kukaan ei saa maksaa alle sen.

Edelleen, esim. Suomen Työsuojelun mukaan, Suomi on juuri sellainen maa, jonka kansallinen järjestelmä sallii sosiaalisen polkumyynnin, halpatyövoiman alipalkkaamisen."

Tästä on ollut paljon juttua ja monenlaista käsitystä.

"Sieltä tuli kylmää kyytiä ruotsalaiselle työehtosopimusjärjestelmälle.

Koska työehtosopimusten määräykset eivät ole sinällään lainvoimaisia vaan perustuvat ainoastaan työmarkkinaosapuolten keskinäisiin sopimuksiin, sovittuja minimiehtoja ei EY-tuomioistuimen mukaan tarvitse noudattaa yleissitovasti. Sen mukaan latvialaistyönantajalla oli oikeus toimia oman maansa työehtosopimuksen mukaan Ruotsissa.

Päätös pakottaa Ruotsin ottamaan käyttöön lailliset minipalkat ja työehdot. Se pakottaa Ruotsin muuttamaan koko työehtojen sopimusjärjestelmän.

Suomen yleissitovuus

Tällä EY-päätöksellä ei ole suoranaista vaikutusta Suomeen, jossa työehtosopimusten yleissitovuus perustuu lakiin toisin kuin Ruotsissa. "

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_c...

Visitor (nimimerkki)

Lähetetyt työntekijät:

"Komissio vastaan Luxemburg

Se tekee mahdolliseksi vieraan pätkätyön polkumyynnin Suomessa. Viranomaisilla ei ole käytännön mahdollisuuksia valvoa harmaan halpatyövoiman käyttöä telakoilla, Olkiluodossa ja muissa rakennustöissä. "

http://www.eskoseppanen.net/index.php?option=com_c...

JL (nimimerkki)

Suomalaiset laittakaa henkselit narikkaan ja ryhtykää toimettomiksi.

Antaa nyt maahanmuuttajien hoitaa työt, kun on luvanneet.

" Työvoiman vapaan liikkuvuuden tulee jatkua – se koituu myös suomalaisten eduksi monissa tilanteissa. "

Juu onhan se nähty mm. ydinvoimalatyömaalla, helsingin raksoilla.....

Suomalaisia on työttöminä 30,000 tta rakennusalalla ja Vihreät haluavat vain lisää näitä 2-6 € tyyppejä tänne.

Ja kyllä tosiasia on se, että maahanmuuttajat vievät suomalaisten työpaikkoja.

Jos suomesta potkittaisiin pois 30,000:tta raksalla pyörivää puolalaista, romanialaista, eestiläistä jne.. niin kas kummaa suomalaiselle riittää taas duunia.

Hussein ei tunnu tajuavan, että työpaikkoja on vain x määrä ja ne työpaikat ei kasva puussa vaikka Hussein roudais tänne 30,000 irakilaista vuodessa.

qwerty (nimimerkki)

Suomi tarvitsee lisää työehtosopimusten ulkopuolisia ihmisiä töihin. Ay:lle pitää näyttää kaapin paikka.

VeliSynkkä (nimimerkki)

NUORISOTYÖTTÖMYYS on NYT 40 % ! Ihan pian 80 % ! PYSYVÄSTI !
Sitten 95 % tätämenoa !
http://vantaaliittyyennemminkeravaankuinhelsinkiin...

SAK uhkasi Ahon Hallitusta Yleislakolla mikäli nuorille olisi annettu mahdollisuus mennä töihin alle määriteltyjen minimipalkkojen!

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

Jani Koivula (nimimerkki)

Suomessa isot yrityksen EK:n suostumuksella ja kokoomuksen nöyristellessä sekä Vihreän työministerin hiljaisella hyväksynnällä käyttävät orjatyövoimaa - minimipalkasta ei ole tietoakaan. Blogin kirjoittajalla on varmasti hyvä näkemys asiaan, mutta onko hänellä näkemystä ja kokemusta juuri siitä mitä OIKEASTI työelämässä tapahtuu? Taustoja tutkimatta voin veikata että kirjoittaja on ehdolla ensi kevään vaaleissa - hyvä niin sillä myös eduskunta tarvitsee erilaisten taustojen omaavia henkilöitä.

Se että SDP puhuu Suomalaisten työpaikkojen viemisestä on täysin totta ja ollut jo reaalimaailmaa 2000-luvun alusta alkaen. Allekirjoittanut työskenteli Nokialla/NSN:llä yli kymmenen vuotta ja viimeiset vuoden esimiehenä ja projektipäällikkönä. Siinä tehtävässä näin miten EK ja kokoomus etunenässä toivat ja mahdollistivat halpatyövoiman käytön Suomessa ja sallivat perusteettomat irtisanomiset. Tähän ei blogin kirjoitta ottanut mitään kantaan - miksi olisikaan, koska työministerimme on täysin EK:n ja kokoomuksen pelinappulana. Vihreät nyt arvostelevat ammattiyhdistyliikettä kovin sanoin, mutta he itse istuvat hallituksessa joka on heikentänyt työntekijöiden perusturvaa ja mahdollisvat orjatyövoiman käytön.

Miten helppoa tälläinen toiminta on - kerron esimerkin omalta kohdaltani. Toimin NSN:llä projektipäällikkönä/linjaesimiehenä. Vastuullani oli Suomalaisen ryhmän lisäksi yli 20 hengen ryhmä Intiassa. Sain palkattua 7 Intialaista insinööriä samaan hintaan kuin olisi Suomessa saanut palkata yhden. Mutta tämä ei vielä riittänyt yritykselle. Palkkasimme 2 henkilöä tulemaan töihin fyysisesti Suomeen yrityksemme tiloihin. Tämä tuli selvästi kalliimmaksi, mutta edelleen pääsimme reilusti yli puolet halvemmalla. Sittten homma meni mielenkiintoiseksi. Intialaiset eivät saaneet raportoida tekemiään tunteja mihinkään. Työajanseurannasta heidät poistettiin kokonaan. Heille määrättiin 2 henkilön työtehtävät - joka tarkoitti sitä, että he tekivät töitä viikonloppuisin ja jatkuvasti ylitöitä. Olin asiasta yhteydessä luottamusmieheemme, mutta häntä yrityksen johto painosti ja uhkaili ja hän sanoi, että koska työntekijät ovat poistettu työajanseurantajärjestelmästä, niin meillä ei ole todisteita ja että NSN:n lakimiehet syövät sinut elävältä, jos asia menisi eteenpäin. Sain myös suullisen huomautuksen omalta esimieheltäni asiaan puuttumisesta, vaikka minä olin Intialaisten alihankkijoiden suora esimies.

Seuraava vaihe tässä farssissa oli Suomalaisten työntekijöiden irtisanominen (tai siis tukipaketilla pois saattaminen) tuotannollisiin ja taloudellisiin syihin vedoten. Osastomme teki parasta tulosta koko Espoon toimipisteessä - tilauksia oli vuosiksi eteenpäin ja irtisanottavat olivat päteviä kolmekymppisiä asiantuntijoita. Tämän tukipaketin kierous on se, että kun otat vastaan max 1,5 vuoden liksan, niin joudut itse irtisanoutumaan ja takaisinottovelvoite päättyy siihen. Osastoltamme irtisanottiin melkein 10 henkilöä. Työtehtävät lisääntyivät ja seuraavalla viikolla esimieheni ilmoitti, että Intiasta tulee lisää insinöörejä korvaamaan irtisanonut työntekijät. Tätä samaa tapahtuu kaikkialla ja työministerimme kääntää vain katseen muualle.

Kati Nieminen (nimimerkki)

Lähetetyistä työntekijöistä annetussa laissa säädetään vähimmäispalkasta. Lähetetyn työntekijän vähimmäispalkkana pidetään työsopimuslaissa tarkoitetun yleissitovan työehtosopimuksen perusteella määräytyvää vastiketta. Työnantajan on noudatettava vähintään valtakunnallisen, asianomaisella alalla edustavana pidettävän työehtosopimuksen (yleissitovan työehtosopimuksen) määräyksiä työsuhteen ehdoista ja työoloista, jotka koskevat työntekijän tekemää tai siihen lähinnä rinnastettavaa työtä. Työsopimuksen ehto, joka on ristiriidassa yleissitovan työehtosopimuksen vastaavan määräyksen kanssa, on mitätön ja sen sijasta on noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä

http://www.tyosuojelu.fi/fi/ulkomaalaiset

hands on, don´t weep (nimimerkki)

Olen taipuvainen uskomaan sitä, että tiettyjä kansallisia lakeja pitää harmonisoida. Onhan se nyt niin, että jos jossain paikassa on minimipalkka, toisessa ei, minä ainakin pyrkisin esim. Puolasta maahan, jossa on minimipalkka.

Onkoan tässä ihan aiheellista maalailla USA:n mukaan. Jos kerran täällä on AY-liikkeiden määrittelemät minimit jo käyössä, voisiko niistä alkaa muodostaa jotain pohjaa sille, mikä minimipalkka voisi mahdollisesti olla.

Siitä olen hyvin vakuuttunut, että jos 2007 on paljon asiasta meteliä pidetty, ja mitään ei ole tapahtunut, eikä Suomenkaan keskusteluun tällainen asia ole laajemmin tullut (kiitos hyvästä avauksesta, Husein Muhammed) , en usko, että EU:n puolelta säädöksiä muutetaan. Onhan siellä on Ison Britannian kaltaisia suuria aita, myös pienempiä, joissa on minimipalkka.

Suomi on on itse sitten varsinainen koulutusvaltio, myös esim. rakennusmiesten osalta, ja onhan sen nyt aika selvää kauraa sekin, että hyviä esimiehiä, alempia ja ylempiä, tarvitaan myös kentällä. Kielitaitoa se vaatii, ja sen vaatimus on kyllä aika nykypäivää hyvin monella alalla. Siellä voisi olla suomalaisten paikka- ja onhan hyvä esimies vientituote siinä missä siirtotyöläinenkin. Olisi ainakin jotain uudenlaista draivia.

Siis, tämä ei ole ns. harkittu heitto, vaan ihan lonkalta heitetty ajatuskäynnistys tämä esimiesjuttu. Mutta hyvä keskustelunavaus tuottaa jatkoideoita, niin se vaan on. Suomalaiset osaavat kyllä montaa asiaa, hyvin, kunhan eivät ala haukkua väärää puuta ja sortua katkeruuteen.

VeliSynkkä (nimimerkki)

Työttömyydestä ja jäykistä työmarkkinoista seuraa mm SYRJÄYTYMISTÄ.

SYRJÄYTYNEITÄ NUORIA ON JO 100 000 Kpl.

– Yhden syrjäytyneen elinaikainen pelkkä veromenetyskustannus
on 1 000 000 €!
Paljon se olikaan; 1 000 000 x 100 000 ? Entä 1 M. x 200 000 ?

– Syrjäytyneiden määrä voi kaksinkertaistua työttömyyden jne.
johdosta 200 000 Kpl

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

Pekka Manner

Husseinin kirjoitus on naurettava siltä osin että oikeistohallitus on jo istunut vuosia ja istuu vielä seuraavienkin vaalien jälkeen hamaan tulevaisuuteen. Vihreät ovat siis hallituksessa ja eivät edes tätä asiaa saa eteenpäin!!!

"Työvoiman vapaan liikkuvuuden tulee jatkua – se koituu myös suomalaisten eduksi monissa tilanteissa..Ihanaa meille on siis tulossa ihmisiä jotka tulevat OIKEASTI TEKEMÄÄN TÖITÄ, se päivän kun näkis :)

Toki fakta on se, että ulkomainen halpatyövoima on täällä, sitä tarvitaan palveluissa, kotiapulaisina, seksityöläisinä, raksoilla, marjametissä, pelloilla jne....

Haittana on esim. verotulojen lasku, koska nämähän eivät maksa veroja pimeistä töistään, ei ainakaan Suomeen, toiseksi sitten halpatyövoima rasittaa Suomen sosiaalihuoltoa ja lääkintähuoltoa.

Toki etuna voidaan myös nähdä yhteiskunnan moraalin rappio, ja samalla mahdolliset luokkariidat Ruotsin ja Ranskan malliin, mutta ne ovat tarpeen Suomeessa.

Alamainen (nimimerkki)

#19
"Eli Suomeksi suomalaista ei voi lain mukaan palkata alle tessin palkan."

Kyllä voi.
Sitä kutsutaan Suomessa vain työharjoitteluksi. Homma toimii niin, että suorittaakseen ammattitaitoa laajentavan aikuiskoulutuskurssin, on aikuisopiskelijan suoritettava pakollinen työharjoittelu. Useimmiten työharjoittelussa suoritettu työ on vain juuri sitä, jota "harjoittelija" on saattanut tehdä jo vuosikymmeniä, ei suinkaan sitä johon kurssi liittyi.

Työnantaja maksaa siis oppilaitokselle täysin ammattitaitoisesta työvoimasta korkeintaan muutaman euron tunti ja laskuttaa asiakastaan täydellä hinnalla, vaikkapa 40 euroa/tunti.

Tiedän tämän varmasti, koska itselleni on käynyt juuri näin. Tosin minulle tämä pakollinen "taksvärkki"- systeemi selvisi vasta istuessani ensimmäistä päivää koulutuksessa. Mistään hakupapereista sitä ei näkynyt.

hands on, don´t weep (nimimerkki)

@ 16 Juuri tuosta otettiin yhteen tuossa Euroopan oikeuden ja sitä ennen kansallisesen oikeuden istunnoissa. Tuollaiset lait ovat kansallisia, alistuvat kyllä kansainvälisille sopimuksille. Juuri tätä tarkoitti se Euroopan Komission neuvonantaja, joka sanoi, että kansallisien systeemien pitää ehkä muuttua (tai sitten ei, ja ollaan Suomen tilanteessa).

Huomaa, että Ala-Saksin oma oikeusistuin toki tulkisti osavaltion omaa lakia, ja päätyi siten yrityksen rankaisemiseen. Koska tämän jälkeen nousi kysymys, onko Ala-Saksin laki ristiriidassa EU:n lakien kanssa, asia eteni sitten EU:n oikeuteen, ja sen päätös kumoaa kansalliset tulkinnat, jos ristiriita on olemassa.

VeliSynkkä (nimimerkki)

TYÖVOIMAVEROT TAPPAVAT TYÖLLISYYDEN!

Työn järjettömän korkeat sivukulut, tappavat työllisyyden nopeasti ja pysyvästi!

– 3000€ kuukausipalkka x 12 x 1,8 = vuosikustannus työnantajalle + 65 000€!
Tästä Valtio vie lähes 70 % !

Palkkaisitko Sinä työnantajana Sosiaalifastien määräämällä taksalla ketään töihin ?

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

Jukka-Pekka Vasara

Irakilaisten "jobeja" ei tosiaan taida baltian pojat paljoa viedä :) Eikä kyllä sun perässä pyörivien kommareidenkaan.

Asiaa voi tarkastella myös toisesta näkökulmasta: julkisella sektorilla on mahdollisuus tehdä vain tietyillä resursseilla asioita ja mitä enemmän rahaa menee mamubisneksen pyöritykseen sitä vähemmän sitä riittää suomalaisille suunnattuihin palveluihin.

No tämä asia on erittäin evvk valtapoliitikoille.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Kaikki vihervasemmiston (johon Hussein kuuluu) hankkeet ovat tuhoisia ja turmiollisia suomalaisille, niin minimipalkkalaki on myös vastaava tuhoisa hanke.

Mikäli kanaedustuslaitos säätäisi minimipalkkalait, niin seurauksena ei olisi alihinnoiteltujen työntekijöiden palkkojen nousu, VAAN LAAJA PALKKOJEN LASKU.

Alihintaiset työsopimukset ovat lähes poikkeuksetta talousrikollisen toiminnan seurausta. Niiden olemassaolo on seurausta valvonnan puutteesta. Siis siitä kun syyttäjälaitos vaivaantuu poliittisista mielipiteistä ja käyttää resurssejaan ajatusrikollisuuden eikä talousrikollisuuden kukistamiseen.

Alihintaisia urakoita siis teetettäisiin joissa rangaistuksena olevat seuraukset ovat mitättömiä ja parhaimmillaan jopa rikoshyödyn laillistavia kun lopputulos on pelkkä laittoman työntekijän karkotus rakennuskohteen jäädessä paikalleen tuottamaan rikollista hyötyä rakennuttajalleen.

Ongelma ei siis ole se että maailmalla on alihintaista työtä joka usein tehdään moneen kertaan koska siihen kuuluu myös virheet ja huono laatu. Ongelma on Schengen-sopimus mikä lopetti rajavalvonnan talousrikollisilta mutta sälytti vanhojen passintarkastusten yms teettämisen yksityisillä liikennöitsijöillä. Näinollen mistä tahansa rajakohteesta maahan tulee loputon virta talousrikolliseen rakentamiseen valmista työvoimaa loppumattomasti ja ilman valvontaan. Suomesta poistuessaan talousrikollinen työvoima poistuu vapaasti koska rajavalvonta kohdistetaan vain itärajalle ja lentoasemille.

-> Talousrikollinen paine pysyisi mimipalkkalaista riippumatta jatkuvana.

Ainoa joka muuttuisi olisi suomalaisten palkkakehitys joka saisi nyt juridisen selkänojan laskeutua kollektiiviseksi minipalkkalain tasoksi. Eihän kukaan maksa enempää kuin minimipalkan jos se kerran on laillinen vaihtoehto kansanedustuslaitoksen mukaan. Aikaisemmin laillisuus määriteltiin AY-liikkeen työehtosopimuksissa.

Eli Hussein on ajamassa yhteiskunnallista ja suomalaisten laajamittaista tuhoa ja elintasonlaskua. Ei mitään uutta auringon alla.

VeliSynkkä (nimimerkki)

RÄJÄHTÄVÄ RIKOLLISUUS ON AIVAN NURKAN TAKANA !

Työttömien ja pahasti alkoholisoituneiden nuorten miesten kymmentuhatpäiset laumat aloittavat välittömästi jengiytymisen ja väkivalta sekä huume, murto ja talousrikos aallon kun työttömyyskorvauksia leikataan eikä enään voikaan dokata valtion piikkiin.

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

Jirbux (nimimerkki)

Vasemmistoliitto esitti jo kesän puoluekokouksessa 10 euron minimipalkkaa!

Kaiken maailman perussuomalaiset demarit ja muut kokoomuslaiset vaan vastustaa sitä. :/

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Minimipalkkalaki kuulostaa yhtä hyvältä ja kannatettavalta ajatukselta kuin liito-oravien suojelu. Eihän kukaan ehdointahdoin halua tappaa tai tuhota eläimiä. Vihervasemmistolaisen perkeleen käsissä liito-oravansuojelusta tuleekin saatanallinen työkalu jossa pelkillä papanoilla voidaan tuhota ihmisten kodit, nostaa satojen miljoonien eurojen tiekustannuksia ja rahastaa oikeudessa loputtomasti ja hillittömästi.

Ammattiyhdistykset ovat neuvotelleet alakohtaiset työehtosopimukset. Ne on oikeasti hyviä sopimuksia jos niitä verrataan sopimuksettomaan tilaan. Ahneilla ja piittamattomilla kommunisteilla on aina ollut vaikeuksia hyväksyä kohtuullisia työehtosopimuksia.

Maailmaan mahtuu paljon vääryyttä ja epäoikeudenmukaisuutta. Vain kommunisti ja vihervasemmistolainen on riittävän tyhmä ryhtyäkseen kaiken vääryden ja epäoikeudenmukaisuuden lopettamiseen pelkällä poliittisella päätöksellä. Kun tästä on ollut väistämättömänä seurauksena poliittisen järjestelmän lopullinen alasajo, niin sitten häviäjinä ovat olleet kaikki, niin rikkaat kuin köyhät.

Eli kaikki asiat jotka KUULOSTAVAT HYVÄLTÄ "vihervasemmistolaisen huijarin sanomana" eivät oikeasti ole sitä.

TP (nimimerkki)

Mitähän mieltä lakimiehet ja päätoimittajat ovat siinä vaiheessa, kun ulkomaalaiset tulisivat tekemään myös heidän töitään 2000 e/kk? Tekisikö mieli alkaa kilpailemaan palkalla, jotta työpaikka säilyisi?

TP (nimimerkki)

Niin, ennen kuin Husein ehtii vastaamaan, että hän puhuu eri asiasta kuin mihin minä viittaan tuossa yllä, niin vastaan, että tiedän, tiedän.

Olen sitä mieltä, että tarvitsemme yleisen minimipalkan ja sen lisäksi meidän on jatkossa vaikutettava EU-tasolla siihen, että alakohtaiset minimipalkat pätevät.

VeliSynkkä (nimimerkki)

TULEKO SUOMESTA EU n ENSIMMÄINEN YÖVARTIJAVALTIO !

2015 Yövartijavaltiossa on toteutettuna, verotulojen romahdettua, ainoastaan väkivaltakoneisto eli poliisi, oikeuslaitos, vankilat ja armeija. Yövartijavaltio ei tarjoa kuin palvelut, joilla suojellaan valtiota.

Yövartijavaltio http://fi.wikipedia.org/wiki/Y%C3%B6vartijavaltio

VeliSynkkä
www.paholaisencasino.com
KansalaisFoorumi ja Think Tank Ajattelupaja

tauno (nimimerkki)

Sinnetännemäki aikoo poistaa vielä EU:n ulkopuolisilta työntekijöiltä tarveharkinnan, joten seuraavat ydinvoimalat tekee kiinalaiset ja intialaiset. Heille riittää riisikuppi päivässä palkaksi.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Tärkeämpää kuin minimipalkan euromäärä on työn tuottavuus. Työntekijä voi maksaa paljon jos työ tuottaa teettäjälleen voittoa.

Me EMME vaikuta EU tasolla mihinkään. EU vaikuttaa meihin.

Pelkät talven lämmitys- ja kuljetuskustannukset laittavat meidät suomalaiset peruuttamattomasti ja lopullisesti täysin eri lähtöviivalle vaikkapa keskisen euroopan kansalaisiin nähden. EU alueella tällä ei kuitenkaan ole mitään lakiin tai lähtökohtiin vaikuttavaa merkitystä.

Jos EU määrittelee minimipalkan, sitä ei tasan varmasti määritellä suomalaisen elintason tai toimintaedellytysten mukaan.

Jarmo Lauros (nimimerkki)

Sinnemäki jotain muuta kuin vihreä, koska hyväksyy maahanmuuttajat eskimoalueelle kääntöpiirien väliltä. Minua neuvotaan laskemaan huoneeni lämpöä samaan aikaan kun tänne naapurikseni haalitaan kymmeniä tuhansia pakolaisia. Ja, neuvotaan sytyttämään uunini ylhäältä eikä alhaalta.
Palellun, jos vielä hiilijalanjälkeäni pienennän.
Ilmaston muutos on suurin tähänastinen kusetus.
Pitikö luolamies aikanaan liian suurta nuotiota kun jääkausi loppui??

ex-stadilainen (nimimerkki)

Minimipalkkalainsäädännössä olisi paljon hyviä puolia, mutta SAK ei sitä ikinä hyväksyisi.

Lakihan tarkoittaisi käytännössä sitä, että matalapalkka-alojen palkkatasosta päättäisi kulloinenkin hallitus, eivät työmarkkinajärjestöt. Tämä taas söisi etenkin PAM:n yhteiskunnallisen vaikutusvallan melkeinpä nolliin.

kokemuksia (nimimerkki)

Olen ollut Puolassa komennuksella viimeisen 2 v aikana reilut 4kk. Teimme toki suomalaisomistuksessa olevaa paperitehdasta. Silloin Rakennustyömaan työturvallisuuspäällikkö sanoi:

" Täällä on koko puolassa keskituntiansio noin 4 €/h. Tästä johtuu, että iso osa pätevimmistä rakentajista on mm. pohjoismaissa töissä. Tilalla oli sitten muut.
"
Jos minulle maksettaisiin 50% korkeampi palkka ulkomailla, enpä taitaisi paljoa miettiä vaan menisin tukka putkella.

Tuolla väittävät puolan keskiansion olevan pienempi :

http://keskustelu.plaza.fi/ajassa/kotimaa/1684141/...

Uppi Niskanen (nimimerkki)

Hyvä blogi, sai ajattelemaan. En tiennytkään, että meillä on mahdollista teetättää töitä polkuhintaan - laillisesti.

Mitä sitten tulee muutoin hra. Husein Muhamedin tilanteeseen, niin haluan vielä ilmaista pettymykseni siitä, että häntä ei valittu vähemmistövaltuutetun tehtävään. Siihen valittiin epäpätevä henkilö. Ihan varmasti Husein olisi ollut juuri oikea henkilö siihen tehtävään.

Petsaus (nimimerkki)

#31

" Joutuuko esimerkiksi suomalainen rakennusmies kilpailemaan jo suoraan palkalla ulkomaisen työntekijän kanssa? "

Noinko huonot tiedot on päätoimittajalla?

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#39 On, ja aika monella muullakin toimittajalla, tai sitten teeskentelevät tyhmää.

Mutta sitten jos haluaa toimitukselliseen työhön englantilaiseen mediaan, olisi varmaan parempi orientoitua kuvallisuuteen ja grafiikkaan. Tosin, se vaatii ideaa. Englannissa juttu myy, ei suhteet. Ja kun se on julkaistu, saat leipätyötä, mutta puolessa vuodessa on paree tehdä taas aukeama, muuten ovet heiluu.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

38# Muista että monella allalla TYÖEHTOSOPIMUS on yleissitova. Laillisuus syntyy työehtosopimuksen molemminpuolisesta kunnioituksesta.

40# Pelkään pahoin että Huuskomme EI teeskentele. Päätoimittajamme on hankkinut journalistiset kannuksensa taloustoimittajana. Kertonee aika paljon maamme taloustoimituksellisista arvovalinnoista.

Alamainen (nimimerkki)

#37
” Täällä on koko puolassa keskituntiansio noin 4 €/h. Tästä johtuu, että iso osa pätevimmistä rakentajista on mm. pohjoismaissa töissä. Tilalla oli sitten muut.
Jos minulle maksettaisiin 50% korkeampi palkka ulkomailla, enpä taitaisi paljoa miettiä vaan menisin tukka putkella."

Kannattaa nyt kuitenkin vähän miettiä pidemmälle noita heittoja, ennenkuin alkaa tehdä päätelmiä omalta osaltaan.
Jos keskipalkka on 4€ tunnilta niinkuin mainitsit, se 50% siitä on 2€ tunti. Jos teet vaikkapa 12 tunnin päiviä, tienaisit 24€ päivässä enemmän päivässä kuin Puolassa.
Kaipa niitä hommia saisit Puolassakin tehdä kellon ympäri 7:nä päivänä viikossa, jos olisit "pätevä tekijä".

No, mietitäänpä huonoja puolia:

-olet erossa perheestäsi kuukausia, koska jokainen, muutamankin päivän kotona käynti maksaisi helposti vähintään viikon palkan, jos ansionmenetykset lasketaan mukaan.
-asut ahtaasti usein parakkityylisessä majoituksessa
-syöt huonosti tai palkkatasoosi nähden kohtuuttoman kalliisti, koska tuon pitkän vierailuvälin takia kotimaasta tuodut eväät on äkkiä syöty. Pakettiautolla voit tietysti tuoda enemmän ruokaa, mutta silloin hukkaat vierailullasi 2 ylimääräistä työpäivää ja maksat lauttamaksut ja bensat, verrattuna lentämiseen
-koska ilmeisesti työskentelisit pimeästi, voisi sairastapauksissa tulla ongelmia. Työtapaturmista puhumattakaan.
-ainainen viranomaisten pelko
-tulet todennäköisemmin huijatuksi palkanmaksussa, ollessasi "vieraalla maaperällä", verrattuna kotimaasi ja -paikkakuntasi hyvin tuntemiisi työnantajiin. Lisäksi pimeille työntekijöille harvemmin tulee palkkakuitteja, joilla he voivat perustella saataviaan. Siis edes siinä tapauksessa, että heitä joku auttaisi.
-maksat kuitenkin jatkuvasti kotimaasi juoksevia kuluja (asumiskulut, vakuutukset jne), vaikka et niistä käytännössä pääsisi nauttimaan

Jos sanotaan, että suomalaisen rakennusmiehen käteenjäävä keskipalkka on noin 2000-2400€ kuussa ja sinä suostuisit elämään tuollaista elämää 1200€:n lisäansioilla miinus kulut, sanotaan vaikka 400 euroa kuussa.

Eli 800 eurolla kuussa suostuisit siirtotyöläiseksi kaukana kotoasi, poissa perheesi luota, epävarmoihin olosuhteisiin.

Toivotan hyvää matkaa...

Uppi Niskanen (nimimerkki)

#31 Niin, tässä tullaan aika lähelle näitä ihmisenä olemisen perusteesejä. Mitä on suomalaisuus? Ja onko siitä (oikeasti) yksilölle mitään hyötyä? No, nyt taas näyttää, että on, kun Newsweek rankkasi meidät maailman taivaaksi.

Niin, olen itsekin usein miettinyt, onko suomenkielisyys etu vai vamma. Ja vammaksi se taitaa kuitenkin kääntyä, ainakin talouden hallinnassa. Onko kansallisvaltiosta yksilolle mitään hyötyä, vai onko se vain rasite? Toteutuuko demokratia ja kansalaisvapaudet paremmin tuppukylässä (Suomi), vai laajemmassa kontekstissa EU? Irlanti menetti oman kielensä Englannille. Suomesta ei koskaan tullut ruotsin- tai venäjänkielistä. Itse asiassa mitään suomenkieltäkään ei ollut ennen Lönnrotia.

Jos olisimme jääneet valtakunnan yhteyteen, niin kaikki osais ruotsia, ja Madeleinesta tulisi Suomen(maakunnan) prinsessa. Olisko se niin paha juttu?

Esa Olkoniemi (nimimerkki)

Eu:n myötä pohjoismaiden kehittämää hyvinvointia puretaan järjettömällä kilpailulla ja sitähän ihmettelevät myös maahanmuuttajatkin.

Minni (nimimerkki)

#2 "Ruotsi ja Tanska ovat sitten Suomen kanssa maita, joissa ei ole säädetty minimipalkkaa".

Tanskassa ei ole virallista minimipalkkaa, mutta kirjoittamaton normi on, ettei alle kaupan kassan palkan (n. 15 euroa tunti) makseta. Virallisten työmarkkinoiden ulkopuolella (ravintoloissa, hotelleissa, siivoustyö) maksetaan pimeästi huomattavasti pienempiä palkkoja. Puhutaan orjatyöstä. Maahanmuutto on vaikeuttanut ja sotkenut työmarkkinoita. Katkeruutta herättää paikallistenrakennusmiesten keskuudessa Itä-Euroopan rakennusmiehet, jotka ovat vallanneet tanskalaisten työtilaisuuksia.

Uppi Niskanen (nimimerkki)

#44 Niin, nää oli vain tällaisia heittoja ilman vastausta. Ei missään tapauksessa mielipiteitä, ok?

Kysyn kuitenkin, miten ihmeessä "kansainvälinen yhteisö" on sallinut valtion perustamisen alueelle, jonka legitimiteetti on julistettu 2000-vuotta vanhassa satukirjassa? Sama koskee islamia, ja sen oikeuksia millään alueella!

Uppi Niskanen (nimimerkki)

#48 "Kysyn kuitenkin, miten ihmeessä ”kansainvälinen yhteisö” on sallinut valtion perustamisen alueelle, jonka legitimiteetti on julistettu 2000-vuotta vanhassa satukirjassa?"

Voistiko sä Markku vatata tähän, se kun kuitenkin on se kaikkein kipein ongelma islamilaisen Idän ja kistityn Euroopan välillä. Jos tähän kysymykseen ei saada vastausta, niin typeryys ja vihanpito vain jatkuu. Ja kysymys on periaatteessa aika yksinkertaisesta asiasta.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Soininvaara on se viisaus. Hyvinvointivaltion puolustuspuhe on kertova. Siinä esipuheessa on julistus, kakkua ei riitä kaikille. Ei tarvitse lukea kirjaa esipuhetta pitemmälle, kun tietää mitä tilastoteiteilijä valehtelee.

Ei varmaan riitä, siksi on vihreä tulevaisuus:
Kirjallisesti:
http://haapavaara.wordpress.com/2010/08/13/vihrea-...
kuvallisesti:
http://haapavaara.wordpress.com/2010/06/15/vihrea-...

P.H. (nimimerkki)

# 48 Juuri näin. Ja tässä piilee eräs maahanmuuttopolemiikin omituinen vinoutuma.

Moni uhoaa, ettei hänellä ole mitään ulkomaalaisia vastaa, kunhan tulevat tänne töihin. "Mutta kun kaveri on kertonut, että ulkomaalaiset vain lusmuilevat ja nostavat sosiaaliturvaa."

Tällöin unohtuu, että keskiverto mamu-kriitikko osallistuu suhteellisen pienellä osuudella maamme sosiaalisen turvaverkon ylläpitämiseen. Sen myyttisen mamu-sosiaalipummin elannon rahoittavat ennen kaikkea ylemmän sosiaaliluokan palkkatyöläiset, juristit, lääkärit jne.

Sen sijaan tänne tosissaan töihin tuleva, mutta yleensä alemman koulutustason töihin päätyvä ulkomaalainen auttaa alentamaa näistä töistä maksettavaa palkkaa. Ilman ulkomaista työvoimaa siivojan ja perushoitajan palkat olisivat nykyistä korkeammat. Tämä osaltaan selittää, miksi immigraationvastaisuus näyttää olevan niin voimakkaasti säätyyn sidottua. Jos tyypillinen maahanmuuttaja uhkaisi painaa keskiluokan palkkoja, tilanne näyttäisi aivan toiselta.

Visitor (nimimerkki)

#48. "Joillakin aloilla maksetaan käytännössä kuitenkin paljon yli TES:in. Näitä palkkaliukumia ulkomainen työvoima painaa alas."

Vaikka pysyttäisiin tessissä...

"Virossa raksamiehen palkka lienee viiden euron hujakoilla tunnissa ja jos sosiaalikulut ovat samaa suuruusluokkaa kuin meillä, niin tuntikustannus on kahdeksan euron paikkeilla. Virolaiset vuokratyöfirmat myyvät miehiä rakennusliikkeille 16 € tuntihintaan, minkäänlaisia pekkasia tai ylityökorvauksia ei ole. Jos työ ei suju, voidaan työntekijä ulkoistaa välittömästi ilman taloudellista sanktiota. Virolainen yritys ei ole Suomessa alv. verovelvollinen, niin alv % on nolla. Työntekijää koskee ns 180 päivän sääntö, jonka mukaan veroa eitarvitse maksaa niin Viroon kuin Suomeenkaan ja päiväraha on tietysti veroton.
Suomalaisen rakennusammattimiehen tes minimi on 12,58 € / tunti, mikä tekee sos kuluineen 20,16 € tunti ilman mitään muita kuluja. Laskelma osoittaa, että virolainen työvoima on halvepaa teettäjälle kuin kotimainen. Mikäli virolainen yritys hoitaa velvoitteensa kotimaahansa kuten lain mukaan kuuluukin, on toiminta täysin laillista, eikä kyseessä ole mikään hämärätoiminta. EU lakien mukaan tähän businekseen ei voida mitenkään puuttua. "

http://jaakkoportti.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/25...

Uppi Niskanen (nimimerkki)

Mitää muuta vaihtoehtoa ei ole, kuin se, että Iraelin valtio puretaan. Koko Israelin väestö voidaan helposti asuttaa Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan. Ja englantilaisten pitäisi, jo oikeudenmukaisuussyistä, kantaa suurin taakka. Hehän tämän sopan keittivätkin.

Sitten, tästä myönnytyksestä johtuen, Hamas, Al Qaida yms, terroristiporukat. Pitää vaatia, että ne riisutaan aseista. Mä en voi ymmärtää politiikkaa, joka ei johda mihinkään?

Koko mun fyysisen iän ajan, ollaan ajettu politiikkaa, jolla ei voi olla tulosta. Miksi ihmeessä poliitikot eivät myönnä tosiasioita. Israel oli erehdys, se on purettava ja päästävä taas normaaliin elämään. Ja se on parempi myös juutalaisille itselleen. Ei kukaan heitä vainoa Suomessa, eikä Euroopassa, päinvastoin!

Visitor (nimimerkki)

#51. "Sen sijaan tänne tosissaan töihin tuleva, mutta yleensä alemman koulutustason töihin päätyvä ulkomaalainen auttaa alentamaa näistä töistä maksettavaa palkkaa. Ilman ulkomaista työvoimaa siivojan ja perushoitajan palkat olisivat nykyistä korkeammat. "

Tuo on vain NAIRU-teorian uusi sovellutus.

”Siksi työttömyys ei saa hävitä…

Työttömyyttä vastaan ”taistelemisen” takana on todellisuus johon
vaan harvalla ja valitulla on sisäänpääsy.

Tässä hiljaisessa maailmassa ovat politiikot, ekonomit ja
ekonomitoimittajat liikuttavan yksimielisiä siitä että työttömyys
ei saa laskea tietyn rajan alle.

NAIRU (Non Accelerating Inflation Rate of Unemployment) –
systeemi joka on tämän päivän todellisuutta…

(Euroopan monetääriseen unioniin pääsemisen ehtona oli mm. että
inflaatio ei olisi liian korkea.) ”

Nyt kun rajat ovat EU:n myötä auki, työttömien määrää tietenkin on hyvin helppo lisätä tarpeen mukaan… ”

http://annaleena.blogit.uusisuomi.fi/2010/04/10/ty...

”Bakom alla löften om att bekämpa arbetslösheten döljer sig en verklighet till vilken mycket få svenskar har tillträde. I denna tysta värld är politiker, ekonomer och ekonomijournalister överens om att arbetslösheten aldrig mer ska få sjunka under en viss nivå.
Om detta ändå skulle hända har riksbanken i uppdrag att öka arbetslösheten.
Välkommen till NAIRU - den enda verkligheten.”

-Dan Josefsson-

Visitor (nimimerkki)

#53. Miten jorinasi Isrelista liittyvät blogin aiheeseen: "Siirtotyöläiset ja minimipalkka" ?

duunarix (nimimerkki)

Husein Muhammedin oma puolue on hallituksessa mutta ei tunnu vähääkään välittävän siitä että maahan on muodostettu kokoomuksen johdolla pimeät työmarkkinat. Eduskuntatalon ikkunan alla on tehty työtä muutamalla eurolla tunti. Tuhansien ihmisten pimeä työ lienee valtiovallan erityisessä suojeluksessa kun asiaan ei haluta tarttua mitenkään. Tietojeni mukaan harmaan talouden torjuntaan käytettäviä rahoja ollaan vähentämässä. Oma johtopäätökseni on että Katainen on luvannut työnantajille halvempaa työvoimaa kustannusten alentamiseksi. Tilanne ei kauan jatkuisi tällaisena jos tilanne koskisi keskiluokkaakin. Kokoomuslaiset taitavat olla hyvillään kun punaduunarit saavat nenilleen. Älkää olko varmoja ettei tilanne koske pian teitäkin. Huuskolle; on selvä että suomalaisia rakennustyöntekijöitä on sanottu irti ulkomaisen työvoiman tieltä. Ulkolaisilla ei ole toisekseen mitään oikeuksia, jos työ ei tyydytä, he saavat lähteä vaikka kesken päivän.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Seuraavassa lainaus päätoimittajan siteeraaman soininvaaran ulkomaalaistyövoimaa koskevasta ajatuspierusta:

[lainaus]Ilmiön (orjatyövoiman) ymmärtää parhaiten, kun ajattelee Saudi-Arabiaa, jossa kaikki alkuperäiset asukkaat ovat rikkaita. [/lainaus]

Tässä puhuu aito vihervasemmistolainen hirviö jolle ihmisoikeudet ja ihmisarvoinen elämä eivät paina mitään. Hirviö joka kuvittelee että valtiolliset tai kuninkaalliset öljylähteet tekisivät kaikki Saudi-Arabiassa asuvat alkuperäiset asukkaat rikkaiksi. Hirviö joka ei edes tunnusta naisia ihmisiksi. Saudien ihmisoikeudet eivät kata kaikkia alueen alkuperäisasukkaita vaan niitä Saudi-suvun jäseniä ja kannattajia jotka osasivat ottomaanien valtakunnan luhiestuessa tukeutua brittiläisen kansainyhteisön asevoimaan ja myöhemmin yhdysvaltojen aseelliseen tukeen.

Itseasiassa Orjuus poistettiin muodollisesti ja pitkin hampain Saudeista vasta 1980-luvulla. Todellisuudessa orjuus on osa Saudien "menestystä". Sellaista menestystä ei voi ihailla kuin vihreä.

P.H. maahanmuuttokritiikki jota esitetään järjettömän ja tolkuttoman ihmishaalimisen torjumiseksi ja yhteiskunnan kustannusten lisäämiseksi ei ole säätyyn vaan järkeen perustuvaa. Ennenkuin ihminen on oppinut kielen, liikennesäännöt, lain ja perusteet yhteiskunnasta, että voi kuljettaa menestyksellisesti vaikkapa linja-autoa, hän on vaatinut pitkän pennin koulutusta. Tämä koskee kaikkia linja-autoa ajavia.

Pöljäpäät jotka kannattavat ulkomaalaisen työvoiman rahtaamista eivät välitä paskan vertaa liian monen ulkomaalaisen asumiskustannusten kaatumisesta suomalaisten veronmaksajien niskaan. Pääkaupunkiseudulla asuminen on erittäin kallista kenelle hyvänsä joka maksaa asumisensa itse. Jos toisille tarjotaan tukiasumista verovaroja ja kaupungin jonoja oikoen, on selvää että syntyy vääristymä. Vääristymä syntyy myös siitä, että yksiössä majoitetaan vuokrasopimusten vastaisesti puolijoukkueellinen repputyöntekijöitä.

Uppi Niskanen (nimimerkki)

#53 No, sä saat ihan itse päättää, miten mikäkin aihe liittyy mihinkin. Ei se ole mun ongelma. Elämässä yleensä kaikki liittyy kaikkeen. Mä en ole ajatuspoliisi.

Uppi Niskanen (nimimerkki)

Anteeksi, mun vastaus ole kommentoijalle #55.

duunarix (nimimerkki)

Vastaukseni Huuskolle jäi epäselväksi. Suomalainen työntekijä ei voi kilpailla palkalla ulkolaisen työntekijän kanssa koska suomalainen tekee työtä työehtosopimuksen mukaisella palkalla, pääkaupunkiseudella on liukumiakin korkeampien asumis- ja elinkustannusten takia. Samallarahalla saa pari kolme ulkolaista ,jos ei maksa sotuja. Työn jälki on mitä on, seassa on myös ammattimiehiä, ja muita voi käyttää apumiehinä. Ei ole ihme jos nuorisotyöttömyys on pian huipussaan kun rakennusliiton selvityksen mukaan julkisivutyömailla 65% työvoimasta oli alkukesästä ulkomaista. 90-luvulla tyyli oli se että julkisivuporukassa oli esim.10 miestä. Heistä pari kolme oli ammattirakentajia, sitten oli ammattikoululaisia tai rakennusmestariksi kouluttautuvia joita nämä ammattilaiset opastivat. Lisäksi oli pari kolme koululaista siivoilemassa, eli heillekin oli sopiva homma. Nyt on joka paikassa ummikkoja ympäri itä-Eurooppaa ja jälki tullaan näkemään.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Ehkä tämä asia vaatii runon ja kuvan, olkaa hyvä
http://haapavaara.wordpress.com/2010/08/17/suunnit...

luuserius (nimimerkki)

1# Eikö kilpailua voida ulottaa tuottavuuteen ?

Näin on maailmalla, miten Suomi voi olla erillisalue yhteisillä markkinoilla ja maksaa samasta työstä enemmän ?

Suomen ongelmana ei taida siis olla liian pieni kustannustaso vaan liian iso tuottovaade eli meillä saa rahalla pienemmän tuottavuuden kuin esim. Ruotsissa (alakohtaisesti).

Maailmassa on selvää kilpailua eri talousalueiden välillä. Voidaanko Suomessa palata vuoteen 1989 työmarkkinoilla, jolloin harmaa talous ''korvasi'' siirtotyövoiman.

Eli kun kun työvoimasta on pulaa, työmarkkinat ylikuumentuivat, eikä työvoiman liikkuvuutta ollut, niin alettiin maksamaan pimeitä palkkioita. Seuraukset olivat dramaattisia.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#62 Entäs Paasikivet. Miksi tuotanto on täällä, ja jengiä ei pistetä pellolle? Hyvin menee, ja filosofia on eri kuin muilla, ja silti tekee voittoa.

luuserius (nimimerkki)

Mihin lakiin on kirjattu suomalaisten työehtosopimusten ''yleismaailmallinen'' sitovuus ?

Jos esim, Olkiluodon työmaalla rikotaan lakia, niin miksi viranomaiset eivät puutu siihen ?

Ei suomalainen ay-liike voi mestaroida EU:n työmarkkinoita vaan kyllä ne toimivat ihan yhdessä sovittujen pelisääntöjen mukaisesti.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#65 Ketkä siellä sitten oli päättämässä, että on parempi pistää kalliit kuriin halvoilla?

Tästä sitten henkilökohtainen näkemys eräältä suurelta prosessiteollisuuden työmaalta.

Kun metelissä ohjattiin osa paikalleen, ja kun käsky tuli, samoin tein paloi puikko.

Kyllä se tuolla on se kokemus joka jyllää. Kusessa ollaan, jos ei uudet pääse kuvioihin mukaan, tai siis nuoret. Moista ammattitaitoa kun ei tule sinnetaitännemäen kursseilta, saati ilmaisesta työharjoittelusta, joita tarjotaan nykyisille nuorille.

Jos sitten näin myös käytetään ulkomaan elävävoima, ja hekään eivät sitten kehitystä ja kokemusta eteen vie, niin kusessa ollaan. Ja minkä takia? Vain että otettiin prosentin yksikkö lisää voittoja. Jotka viedään vielä firmasta ulos.

luuserius (nimimerkki)

EU:n alueella asuu arviolta 500 miljoonaa ihmistä. Suomalaisten työehtosopimusten piirissä heistä on kourallinen. Se oli se varsinainen idea, kuinka säädellä työn hintaa, jos 0.2% kuuluu työehtospimusten piiriin ?

Virossa kun palkkaa 3-4 ihmistä niin valtio ei veroja kysele (jos vaan kehtaa ehdottaa sellaista).

Kai Jontukin on kuullut EU:sta ?

Lähetettyjen työntekijöiden osalta Suomessa asiat toimivat lain puitteissa ja viranomaisvalvonta pelaa.

luuserius (nimimerkki)

Nuoria ei kukaan palkkaa, kun tes vaatimukset ovat niin korkealla. Esimerkiksi liha-alalla mentiin järjettömyyksiin, kun nuorille lihanleikkaajaoppilaille alettiin maksamaan ammattimiehen palkkaa. Sellaisessa bisneksessä tulee pää vetävään käteen äkkiä avoimessa kilpailutilanteessa.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Lihan leikkaus ja prosessiteollisuus on pikkuisen eri pihvi.

luuserius (nimimerkki)

Sitä se yleissitovuus teettää.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Jos ei nuoret opi leikaa pihviä voi omistajat syödä multaa.

luuserius (nimimerkki)

80-luvulla valtiolla oli velkaa 1.3 miljardia. Valtionvelka oli heinäkuussa 2010 noin 68 645 miljoonaa euroa.

Omaisuutta valtio on myynyt tuona ajanjaksona miljardeilla. Myös kunnat ovat velkaantuneet kovaa tahtia ja kotitalouksilla velka on keskimäärin nyt n.120% tuloihin nähden.

Lainaus Saara Karhu, vuonna 2009:**-Viime vuonna oli tilanne, jossa eläkemaksuja tuli valtiolle n. 1,6 miljardia euroa ja eläkemenot olivat n. 3,3 miljardia euroa. Tämä epäsuhta tulee suuremmaksi edelleen valtion henkilöstön vähenemisen myötä. Tällä hetkellä Valtion Eläkerahastossa on vain noin 10,5 miljardia euroa**

Karhu kantaa huolta siitä että henkilöstö(eläkemenojen maksajat) vähenevät, mutta eläkeläiset (eläkkeen saajat) lisääntyvät. Eli riittääkö kassasta maksettavaa.

Eläkepomon mukaan eläkevarojen riippuvuus on palkkasumman varassa.

En tiedä oletteko pikkaisen naiveja, itsekkäitä vain vähän höperöitä, mutta onko tämä järjestestelmä teistä oikeasti elinkelpoinen ?

Onko meillä varaa TES sopimsuksiin, kun nettomaksajien määrä hupenee silmissä ?

Ei tämä hyvälltä näytä. Te olette suurten ikäluokkien ''hyvinvointikusetusten uhrreja'' tai sitten vain ette piittaa ja nostatte sossusta maksimisumman. Ei kukaan ajatteleva ihminen voi pitää tätä järjestelmää kaikkine ''sukupolvisopimuksineen'' järlkevänä, kun isoin ryhmä on tyhjentänyt kassan ja nyt jättää piikin jälkeensä.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Montako päivää tätä keskustelua tulee käydä eri ketjuissa luuserius?

Onhan se selvä asia, jos eläkeyhtiöt edellyttää sijoittamalleen pääomalle voittoa, niin sehän otetaan duunarin selästä. Mutta jos taas rahat eläkeyhtiölle menee duunarin palkasta, niihin eläkkeisiin.

Niin missä on se yhtälö ja kuka on sen laskenut. koska moinen yhtälö on ristiriidassa itsensä kanssa.

Joko ei oteta pääomavoittoja, ja annetaan se raha duunarin työn kautta, tai sitten otetaan se pääoman kautta.

Minulla on sellainen perstuntuma, että ei taida olla Ay-liike ihan jyvällä kumpaa se haluaa.

Eikä muuten ole jyvällä pääomakaan. Heiltä voisi kysyä, tekeekö teitä mieli olla tulevaisuuden alfred kordell.

Mama skeida on tässä hassu yhtälö, jolla ei oikeastaan ole mitään muuta tekemistä kuin piilottaa todellinen ongelma. Ja siihen tarvitaan hyväntahoisa hölmöjä, kuten alustaja.

luuserius (nimimerkki)

Ketä tämä palvelee?

Kyse on kokonaisuudesta. Kehitys on aivan järkyttävää alle 50 vuotiaiden näkökulmasta.

Ei rahan keruu julkistaloudelle toimi. TES yms. toimivat meitä vastaan. Pääomia viedään Suomesta tällä hetkellä hirmuista vauhtia ja vajetta paikataan pikavipeillä. Ilmankos niitä niin paheksutaan.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#77 Nyt en osaa sanoa mitään, pitää tutkia, mutta väliaika musiikkia
http://www.youtube.com/watch?v=JppgeksnrdE&playnex...

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Musiikia eka, ei voi kuulla muuten paskan jauhamistani
http://www.youtube.com/watch?v=NfQLgJgeSnQ
Mikä on todellinen julkisentalouden tarve? Jos nyt jätetään suorittava osuus pois.

Minulla on sopimus, että 11% laskutuksesta on hallintokulut. Tapasin tutkimusta tekevän ystäväni, joka sanoi, että hallinto vie 56% jokaisesta rahoituseurosta.

Göran (nimimerkki)

Ulkomaalaistaustaisia ihmisoikeusjuristeja ei alipalkkaus vaivaa.

hands on, don´t weep (nimimerkki)

Yleissitovuutta voidaan pitää yleispelisääntönä vain niin kauan, että joku valittaa Euroopan Oikeuteen, joka on korkeampi oikeusaste kuin Suomen oikeudet. Sen sana painaa kansallisen lainsäädännön yli, koska se ottaa kantaa EU:n vapaan työvoiman ja pääoman liikkuvuuteen, joka on EU:n perustason sopimuksia.

Jos ihmiset vaivautuisivat lukemaan blogin linkit, kummassakin puhuvat todella asiansa tuntevat ihmiset. Ja juuri tästä tulkinnasta AY-liikkeet kautta Euroopan vetivät herneen nenäänsä. 2007 alkoi se vääntö parlamenttia ja komissiota myöten, mikään ei ole muuttunut. Se nyt vaan sattuu tarkoittamaan sitä, että tiettyjen kansallisien järjestelmien on muututtava, siis minimipalkka on se ainoa keino, jolla Euroopan Oikeus sallii rajoittamisen nyt.

Ja ihmettelen tätä itkua siitä, että työt menee. Kyllä suomalaiset ovat kyvykkäitä, ja esim. tosiaan monien alojen kenttäesimiehillä on isoakin kysyntää, se vaatii kielitaitoa. Ja tuohan on kansainvälistä toimintaa, suomalaiset saavat lähteä samoin muihin maihin keikkailemaan omilla vahvuuksillaan.

Eivät ihan kaikki ajattele pelkkää rahaakaan, on paljon paikkoja, joissa vaaditaan erittäin hyvää työn laatua, erilaisia pätevyyksiä tehdä työtä, ja työkokemusta. Siellä markkinoilla suomalaisilla on hyvä paikkansa.

Ikäväähän se on AY-puolelle, että sen yli käveltiin 2007. Tiedän, että niissä väännöissä oli mukana myös suomalaisia AY-puolen ihmisiä. Ei vaan nyt kinn kiinnosta maan etu, kun oma valta lähtisi samalla vähän pienemmäksi. Ja AY-liikkeen aviokumppani SDP keskittyy kehittämään savuverhoa kaikelle ja haukkuu siirtötyöläiset ja kaikki muut, ei ota peiliä käteen, teki tämän.

Vihreät eivät ole muuttaneet kehittäneet asiaa, mutta onko se niin yleisessä tiedossa edes ollut, kun kuitenkin lakimies penkoi dokumentit esille? Onhan se nyt jotenkin heidän kannaltaan parempi, että heidän oma ihmisensä, Husein Muhammed, otti asian esille, siitäkin huolimatta, mitä asiasta kateelliset tahot urputtavat, ja tällä toi tämän tärkeän faktan yleisempään tietoon, jolloin siitä voidaan järkevästi keskustella.

Ainakin meillä ammattipiireissä vedetään hartaudella nelikenttäanalyysia ja sinne sitten pros ja cons (siis edut ja haitat). Voihan tässäkin pistää nämä kaksi systeemiä rinnan, arpoa, aikooko EU tehdä muutokset (itse en löisi vetoa sen puolesta) ja katsoa edut ja haitat.

Tosiaan, ajassa on elettävä, eikä mikään systeemi elä ikuisesti ajassa muuttumatta. Minimipalkan tullenkin, siis EHKÄ-muodossa, AY-liikkeillä riittää kyllä työtä kentällä, sen on turha pelätä enää arvovaltansa takia, kun faktat aletaan tietää.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

#81 Eihän tuohon voi sanoa muuta, että sääli asuntovelallista.
Sääli kaikkea muuta kuin byrokrtaattia.

Eli vahvistat keskusteluni erään kanssa, nyt uhrattiin yksi sukupolvi, jos ei kaksi.

Sami Haapavaara (nimimerkki)

Eipä muuten enää nappaa tehdä verollista duunia.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Siirtotyöläinen?!!!1

Husein on keksinyt uuden termin. Hah!

Maalainen (nimimerkki)

#43.
Heh. Et tainnut ymmärtää että olin komennuksella. Siis olen töissä suomalaisessa yrityksessä. En suinkaan rakennusteollisuudessa vaan eräänlaisia tuotteenkäsittelyjärjestelmiä tekevässä yrityksessä. Ja palkkani on suomessa on hiukan eri luokkaa kuin tuo puolalaisten 4€/h ( sain muuten komennuslisää tunnissa moninkertaisesti yli tuon 4€/h). Ja se ei kuitenkaan ole 50 % suurempi kuin kotimaani ansiotaso ei edes 30% suurempi.

Tuosta kun vedät johtopäätöksen ja kun vielä luet oman kirjoituksesi, epäilen että kommentiltasi putoaa jo omasta mielestäsi pohja pois. :D

Eli kuten kollega joskus sanoi " kun tuosta ottaa vi**uilun pois, niin eipä taida paljoa jäädä jäljelle."

Ammattitaitoani sinä et pysty arvioimaan. Kerron vain että olen olen valmistumisestani asti samassa yhtiössä töissä, ja siitä on aika pitkä aika.
Kerronpa että asia oli paremminkin niin, että pääsin komennuksille ammattitaitoni takia.

-En asunut parakeissa, eikä mun miehistä kukaan vaan hotelleissa.

Eli loppuja sinun väitteistä ei tarvinne kommentoidakkaan, koska ylläolevasta jo selviää kuinka pihalla kommenttisi on.

Janne G Pirinen (nimimerkki)

Olisikohan eduskunnan ja hallituksen ihan mahdotonta muotoilla laki minimipalkasta?

Maalainen (nimimerkki)

#43
Niin käsitin että käyttämäsi sanamuoto kohdistui minun komennukseeni puolaan.

Mutta jos tarkoitit puolalaisen komennusta esim suomeen, niin sen kommentin kyllä ymmärrän. En lähtisi suomeen. Eläminen suomessa vaikka asuisi parakeissa olisi liian kallista. Ei siitä mitään käteen juuri enempää jäisi kuin kotimaassaankaan.
Puolassa on työttömyys suurempi kuin suomessa. Eli pakon sanelemana osin sieltä lähtevät.

Visitor (nimimerkki)

#81.hands on, don´t weep: "Jos ihmiset vaivautuisivat lukemaan blogin linkit, kummassakin puhuvat todella asiansa tuntevat ihmiset. Ja juuri tästä tulkinnasta AY-liikkeet kautta Euroopan vetivät herneen nenäänsä."

Nyt olet asian ytimessä, yllättävääkö on, että vain yksi europarlamentaarikko puhui ja kirjoitti asiasta, muut vain nyökkäilivät, sama toki koski sähkön hinnan korotuksia sähkön pörsittämisessä Nord Poolissa, vaikuttaa siltä, että suomalaiset europalamentaarikot ovat mykkiä tärkeissä asioissa... Seppänen sentään kuvailee tapahtumia:

"Vapaa kilpailu vei sähkön hinnan pilviin

Monet ovat kiroilleet sähkön hinnan nousua. Monet muutkin kiroilisivat, jos tietäisivät, ettei se johdu sähkön tuotantokustannusten noususta vaan sähkön pörssittämisestä ja viekkaista sähkökauppiaista.

EU:ssa sähkömarkkinat "liberalisoidaan". Sillä tavalla sähkön hinta tehdään riippumattomaksi tuotantokustannuksista.

Myydään halpaa kalliilla

Markkinoiden liberalisointi

Sähkömarkkinoiden vapauttaminen aloitettiin Suomessa vuonna 1995 voimaan tulleella sähkömarkkinalailla. Suomalainen sähköpörssi aloitti toimintansa vuonna 1996 ja vuonna 1998 Suomi liittyi pohjoismaiseen sähköpörssiin, jonka omistavat Ruotsin ja Norjan valtakunnalliset sähkönsiirtoyhtiöt. Markkinoiden vapauttamista perusteltiin hintojen kurissa pitämisellä: "Lakiuudistuksen luoma kilpailun lisääntyminen ja monopolivalvonnan tiukentuminen parantaisivat toiminnan tehokkuutta ja aikaansaisivat kustannussäästöjä. Tämä näkyisi sähkön hinnan alenemisena tai ainakin nousupaineiden vähenemisenä." Sähkömarkkinoiden vapauttamisen jälkeen sähkön hinnat laskivat, mutta tänään ne ovat reaalisesti vähintään samaa tasoa kuin ennen sähkökaupan vapauttamista. Kuluttajia on houkuteltu mukaan sähkökilpailuun ja vertaamaan eri sähkölaitosten hintoja. Toisin kuin ennen, kuluttaja voi valita, mistä sähköä ostaa. Kun sähkön hinnat kohoavat niin usein ja niin reippaasti kuin viime aikoina on tapahtunut, kuluttajan on entistä vaikeampi tehdä luotettavia vertailuja eri myyjien sähkön hinnasta. Sähköpörssissä hinnat voivat nousta paljon enemmän mihin on totuttu.

Pohjoismainen pörssi

Viime talvena sähkön hinta nousi pohjoismaisessa sähköpörssissä hetkellisesti noin 11 senttiin kilowattitunnilta. Suuret sähköyhtiöt Fortumin johdolla veivät tämän nousun kokonaisuudessaan tukkuhintoihin (myyntisopimusten niin salliessa). Mitä kovempi oli pakkanen, sitä suuremmat voitot saivat sähköyhtiöt, ja se kaikki oli sähkön pörssittämisen ansiota! On ymmärrettävää, jos huono vesivoimavuosi korottaa sähkön hintaa. Siitä ei kuitenkaan ole sähkön hinnankorotuksissa viime kädessä kysymys. Kuluttajahintojen nousun todellinen peruste on ollut sähkön pörssihinta...

Sähköyhtiöt hankkivat pohjoismaisen sähköpörssin kautta vain noin viidenneksen sähköstään, mutta ne yrittävät hinnoitella kaiken tukkusähkön pörssihinnan mukaan eli siis kalleimman tuotannon mukaan. Vapaassa kilpailussa pörssihinnan siirtyminen yleiseen tukkuhintaan on sinänsä aivan loogista; eihän sähköyhtiön kannata myydä sähköä halvemmalla asiakkailleen, jos sähköpörssistä saa jopa moninkertaisen hinnan tuotantokustannuksiin verrattuna. Mutta aikoihin on eletty, kun viime talven pakkasilla jotkut teollisuusyhtiöt Suomessa ja muissa pohjoismaissa keskeyttivät tuotantonsa, koska näiden yhtiöiden oli edullisempaa myydä itse tuottamaansa tai ostamaansa sähköä kuin käyttää sitä tuotannossa.

EU:n ideologia on keinottelu ja kilpailu..."

Seuraavaksi myös vesi keinotellaan ja kilpaillaan(siitä enemmän Riika Söyringin blogeissa) ja taas maksamme enemmän perustarpeista ulkomaisille omistajille...

Jarkko (nimimerkki)

88. "Seuraavaksi myös vesi keinotellaan ja kilpaillaan(siitä enemmän Riika Söyringin blogeissa) ja taas maksamme enemmän perustarpeista ulkomaisille omistajille… "

Katsastustoiminta Suomessa meni espanjalaisille, jotka takovat Suomen lainsäätäjän siunauksella ennätystulosta lakisääteisistä katsastuksesta. Pääomantuottoprosentit ovat sellaista 40-50% katsastustoiminnassa sijoitetulle pääomalle.

Lakisääteiset tarkastustoiminnat entinen teknillinen tarkastuskeskus nykyinen Inspecta Oy meni Briteille, jotka takovat ennätystulosta suomen lainsäätäjän siunauksella lakisääteisistä tarkastuksesta esimerkiksi hisseihin, polttoainemittareihin, sekä ydinvoimalaitoksiin tms. Kaupat junailleista tuli miljonäärejä Suomalaisille kuluttajille jäi lasku joka maksetaan huomaamatta tuotteiden ja palveluiden kalliimpia hintoina.

TV maanpäällinen lähetysverkko myytiin Ranskalaisille taas kerran hinnalla, joka mahdollista yli 40% tuotot vuodessa sijoitetulle pääomalle. Laskun maksavat kaikki Suomalaiset mm. kohonneita YLE TV-lupamaksuina.

Isoja osuuksia mm. Pääkaupunkiseudun asunnoista myydään ulkomaalaisille keinottelijoiden, jotka manipuloimalla asumiskustannukset tähtitieteellisiksi, jopa siihen asti, että pienipalkkaiset Suomalaiset joutuvat sossun luukulle täysipäiväisestä työskentelystä huolimatta, koska pakolliset elin kustannukset karanneet niin isoiksi, että palkalla ei voi enää mitenkään maksaa kaikkia välttämättömiä elinkustannuksia.

Asiasta hyötyvät ennätys voittoja ja palkkioita tahkovat eivät tietenkään myönnä mitään ongelmia olevan, koska hyötyvät tilanteesta vaan yrittävät sekottaa keskustelua syyllistämällä Suomalaista pienipalkkaista, joka ei mitenkään voi kilpailla 5€ työmiesten kanssa ja maksaa Suomalaisten elinkustannusten mukaisia elinkustannuksia.

Jos asiat jatkuvat tällä tavalla ei voi muuta kuin sanoa, että tervetuloa Suomeen luokkasodat.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Tällä kertaa olen Huseinin kanssa samaa mieltä 100%:sti. Suomessa on samaan aikaan työttömiä ja halpatuontityövoima on ottanut nuo hommat. Samoin suomalaiset yritykset ovat joutuneet kilpailemaan markkinoilla, joissa 0% katteellakin tarjotut projektit valuvat mm. Viroon, joilla on mahdollisuus tarjota sama puolet halvemmalla.

Tietenkin voisimme tuhota koko hyvinvointivaltion tai vaihtoehtona on pitää huoli siitä, ettei täällä poljeta hintoja alle suomalaisen työvoiman todellisen kustannustason.

Siitä oli kysymys myös Ala-Saksissa. Aliurakoitsijat ovat samassa liemessä työmiehen kanssa.

Kati Nieminen (nimimerkki)

Tulkitsen tuomiota toisin kuin alkuperäisessä kirjoituksessa: tuomioistuimen mukaan tapauksessa oli ongelmallista se, ettei ko. työehtosopimusta ollut julistettu yleissitovaksi ja se, että ko. laki velvoitti noudattamaan TES:iä vain siinä tapauksessa, että kyseessä oli julkinen rakennushanke, jolloin julkista ja yksityistä sektoria kohdeltiin eri tavoin.

Tulkitsen siis, ettei tapaus sinänsä välttämättä merkitse mitään Suomen kannalta.

PetSu (nimimerkki)

Suomi sallii halpatyövoiman käytön? Minä en salli, vaikka samanlainen tilanne on ollut edessäni yli 20 vuotta viettämieni ulkomaanvuosien aikana. Jokaisessa 8 maassa on puhuttu samasta asiasta ja aina on syytetty maan hallitusta asiasta, vaikka hyväksikäyttäjät ovat me, ihmiset. Työkaverit, työnantajat, liitto, tarkastajat... Vähemmän hallitus ja maan johto. Lainsäädäntö on hyvin selvä.

Kun nimimerkki astui ensimmäisen työpaikan portista sisään oli vastassa työnjohtaja ja sitten luottamusmies. Luottamusmies huolehti, että täysin ammattitaidotonta, silloin vielä poikaa, ei vedetä nenästä ja makseta jotain orjan palkkaa. Hän myös huomautti, että alaikäistä ei saa pitää täyttä 8 tuntia/päivä töissä.

Aika on nyt toinen, mutta tiedän jotain suomalaisesta työelämästä. Kukaan työntekijän edustajista ei uskalla puuttua reppufirman työntekijän tai nuoren ulkomaalaisen palkkaukseen. Hän ei uskalla edes mennä kysymään. Vain he jotka puhuvat samaa kieltä ovat kiinnostuksen jonkinlainen kohde. Pelätään puuttua. Ei se viranomainenkaan voi puuttua tilanteeseen, jos työpaikalla kukaan ei tiedä mitä siellä touhutaan.

Toisen ongelman kohtasin, kun palkkasin itselleni mökkitalkkaria. Hän ei ole suomalainen mutta tuli tutuksi kesän aikana. Reipas ja työtelijäs pariskunta, joita meille suositeltiin edullisuuden vuoksi. Tietenkin niin, koska palkka olisi pitänyt maksaa kahdelle eri tilille. Toinen tili ei ole Suomessa. Totta ihmeessä se näyttäisi paperilla, että käytän halpatyövoimaa.
En suostunut, sillä sain suosituksia myös rehelliseltä yrittäjältä. Nyt voin tulla täältä talvellakin kotiini ja hän lämmittää saunankin valmiiksi vaikka keskellä yötä.

ME hyväksymme halpatyövoiman ja sama on jokaisessa maassa. Hallitus yrittää omin toimin estää sellaista. Ei riittävästi, mutta ilmoittakaa epäkohdat, niin saadaan hyväksikäyttö loppumaan. Muurahaispesää on vaikea paimentaa.

hands on, don´t weep (nimimerkki)

Kyse taitaa olle enemmän siitä, että Suomen kaltaisessa maassa, kuten myös Saksassa AY-puolella on hyvin korkea itsetunto, se esittelee lakoilla voimaansa, neuvottelee ym. eikä halua luopua vallastaan. Onhan se saavutettu etu vaikea pois antaa, ja neuvotella asioita uudelleen. Mutta jos kokonaisuutta katsellaan aikaprosessina, on hyvin luonnollista, että tällaisia prosesseja uusitaan ja modernisoidaan. Nyt kuitenkin kyseessä on Suomen ja suomalaistenkin etu, jonka pitäisi olla kilpailukyvynkin takia pääpremissi, koska silloin maahan saataisiin myös laadukkaampaa työvoimaa muualta.

Antonius (nimimerkki)

HUSEIN MUHAMMED kaipaa Suomeen mallia jenkkilästä. Sehän vaan sopii, siellä on yksi laiton maahanmuuttaja jokaista 25 kansalaista kohti. Nälkä pakottaa oppimaan kielen ja maan tavat. Tiukoilla kriteereillä ja näyttämällä toteen kelpoisuutensa voi päästä minimipalkalle ja siitä edelleen.

Viherhömpötys "kaikkimulleheti" on yhteiskunnan syopä.

Vanha demari (nimimerkki)

"Tapaus meni paikalliseen oikeuteen asti, kun pääurakoitsijaa kohtaan nostettiin rikostutkinta halpatyövoiman käyttämisestä sekä vaadittiin hyvitystä sopimusrikoksesta. Tuomion jälkeen nousi kysymys, onko Ala-Saksin laki sopusoinnussa Euroopan Unionin työvoiman liikkuvuutta säätelevien lakien kanssa. Siinä kun tähdennetään osavaltion lakien koskevan myös alihankkijoita. Puolalaisille työntekijöille maksettiin vähemmän kuin AY-liikkeiden ja työntekijätahon sopima alakohtainen minimipalkka."

Tässä ei lainkaan kerrota, mikä oli tuomion sisältö.

Rikostutkintaa ei nosteta vaan käynnistetään. Syyte nostetaan. Sopimusrikoksia ei ole olemassa, mutta kylläkin sopimusrikkomuksia.

maaria (nimimerkki)

tiedän asiasta "sisältäpäin" ja kerron että ON TOTTA ETTÄ HINNAT DUMPATAAN, varsinkin rakennusalalla, suomalaisia työntekijöitä irtisanotaan ja tilalle otettaan virolaisia, ukrainalaisia, venäläisiä ym. Rakennusliikkeet pukevat kauniiksi sanoiksi omia "kehityssuunnittelmia", mutta karu totuus on että joka urakkakilpailu on vain kaunis kulissi- urakka saa se joka tarjoaa halvemalla. Taannoin kuulin (luotettavalta taholta) että virolaisille työntekijöille 4 euroa per tunti ja muurari saa 8 euroa per tunti. Toki itse yritys ei ole näiden työntekijöiden työnantaja, omia työntekijöitä yritys "kehityssuunnitelmän" nimissä irtisanoi viime vuonna, mutta tämä yritys käyttää sellaisen yrityksen palveluja, joka maksaa työntekijöille reilusti alle TESia. Ja se taas tarkoittaa että urajoitsija tarjoisi täälle keski-suurelle yritykselle sellaisen dumpatun hinnan että voiti muita, jotka maksavat omille työntekijöille TESin mukaista palkkaa. Ja loppua dumpaamiselle ei näy. Vaikka joku tarjoaa halvemalle- asuntojen hinnat eivät pudonneet vaan rakennusfirmat saivat enemmän voittoa säästämällä juuri suomalaisten rakantajien palkoista
Minusta on vastuutonta tuoda Suomeen työvoimaa, kun omia kansalaisia ja täällä asuvat eivät saa töitä tai saivat sellaisilla palkoilla että palkkapäivän jälkeen suoraan marssitaan sossun luukulle.

Ukuli (nimimerkki)

@Tapio Äyräväinen

Eikö Tapio Äyräväinen todellakaan tunnista käsitettä "siirtotyöläinen"? Eikö Tapio Äyräväinen ole maahanmuuttoon erikoistuneen Muutos 2011 -puolueen hallituksessa? Eikö tällaisessa puolueessa pitäisi perehtyä asioihin vähän paremmin?

Ilmeisesti te ette tiedä Muutos 2011 -puolueessa maahanmuutosta yhtään mitään, eikä asioista kiinnosta ottaa selvää, koska tavoitteenanne on lietsoa vihaa ja ratsastaa halpahintaisella populismilla ja kansankiihotuksella.

Tapio Äyräväinen ei tässä ymmärtänyt edes käsitettä "siirtotyöläinen", mutta piti silti jotain päästä möläyttämään. Valitettavasti se paljasti taas Tapion oman tietämättömyyden.

PetSu (nimimerkki)

Siirtotyöläisenä ymmärrän termin aivan hyvin, mutta moni Suomessa ei ymmärrä. Ei sittenkään, vaikka suomalaisia on noin miljoonan verran lähtenyt muille maille siirtotyöläiseksi. Joku loppullisesti ja pieni osa palatakseen.
Luulin itse kuuluvani jälkimmäiseen, eli palaajiin, mutta eipä se vuosi Suomessa ollut kovin antoisa. Oli todella vaikeaa hakea töitä, jotka vastaavat ammattiani.
Kielitaitoa vaativaan työpaikkaan otettiin mieluummin se töihin, jota hänellä ei ollut lainkaan. Kyseessä oli paikka, johon ilmeisesti vaadittiin oikean puolueen jäsenkirja. Olisin päässyt töihin palkalla, jolla ei saa edes ruokalaskua maksettua. Asumismenot olisi ilmeisesti pitänyt hakea sosialihuollosta. Tällaisia työpaikkoja oli satoja. Aivan laillisia maailman parhaassa maassa.

Lähtö tuli ja siirtotyöläinen on jo saanut työpaikan ja elämä hymyilee. Siirtotyöläinen palaa taas juhannuksena 2011. Nyt on taas paikka, jolla elää mainiosti eikä tarvitse olla yhteiskunnan elättinä ja käydä töissä.

höpötiti (nimimerkki)

"Suomi on juuri sellainen maa, jonka kansallinen järjestelmä sallii sosiaalisen polkumyynnin, halpatyövoiman alipalkkaamisen"

Selitätkö, Hussein, miten HALPAtyövoimaa ALIpalkataan?

Rehellisyydestä ja selkärankaisuudesta lapsikin kiittää (nimimerkki)

Ei ne säännöt auta jos korruptio rehottaa. Pitää olla kovia tuomioita ja vaikka yksittäisiä tapauksia että alkaa porukka uskomaan etteivät tee sitä tai saa olla päivittäin kylmä hikinen mafioso kun nettoaa puolalaisilla halppisduunareilla.

Demarit 90-luvulla keksivät tempputyöt ettei työntekijälle tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan kun viranomaiset sopimuksillaan kieltää työsopimuksen. Siitä se korruptio lähti rehottamaan kun viranomaistasolla vajottiin alas. Siinä pyyhittiin YK:n ihmisoikeusjulistuksella peppureikää johon kuitenkin Suomi monia kymmeniä vuosia sitten riipaisi allekirjoituksen että noudattaa niitä. Tasa-arvo ei kosketa kaikkia nykyajan Suomessa.

Korruptiota sanotaan täällä maan tavaksi. Korruptiolla rikastuu rikkaat.

hand´s on don´t weep (nimimerkki)

Se nyt on sellainen juttu, että tällaisissa liittoumissa on ennenkin harmonisoitu lakeja. Suomessa on AY-juntta, jonka itsetunnolle tekee pahaa se, kun heidän sopimusjärjestelmänsä ei päde EU:ssa, ja SDP rakentaa Heinäluomankin suulla, Urpilaisesta puhumattakaan savuverhoa tälle operaatiolle, jossa kaikki syyllistetään ja oikesita faktoista ei puhuta. Muillakin AY-liikkeillä ympäri Euroopan teki yhtälailla pahaa 2007, kun Euroopan Oikeuden tuomio tuli.

Niin, Ala-Saksissa sitten luettiin tottakai osavaltion lakia, ja tuomio tuli sen mukaan langettavaksi urakoitsijalle, vaan kun juttu vietiin korkeammalle tasolle, jossa tuomitaan EU:n kilpailun edellytyksiä ja vapaata työvoiman liikkumista, sen ehtoja, tuomio oli yksiselitteinen. Vain yleinen minimipalkka estää tällä lainsäädännöllä pahimmat ylilyönnit ja palkan dumppaukset, tuo tänne kyvykkäämpää työvoimaa. Samoin Saksalle, ja monille muille maille, ei kai kenelläkään jäänyt huomaamatta, että esim. Isossa Britannissa minimipalkka on voimassa, ollut jo 2007.

Eihän se tarkoita, että esim. suomalaisille (tai muille) koulutetuille, tai kovan työkokemuksen omistaville tulisi minimipalkka, mutta että se urakan hintaero kutistuu niin, ettei hommat aivan polkumyynniksi menisi, ja ihmisille tulisi säällisempi palkka (se sitä kyvykkäämpää porukka tänne houkuttelee). Siis, kilpailu tasaantuisi, ja siinä voisi esim. laatu nousta merkittävämpään rooliin urakkakilpailuissa.

AY-liikkeellä olisi paljon työtä työolojen jne. kanssa, tosiaan Työsuojelua työllistää koko ajan rankemmat väärinkäytökset. Ruotsissahan jo marjanpoimijat ryhtyivät kapinaan, kun nälkään heitä yritettiin näännyttää- ei se ole länsimaista menoa, se.

Nyt sitten, olen aivan samaa mieltä Husein Muhammedin kanssa siitä, että tässä on TAAS yksi teema, josta ei tässä maassa osata keskustella asiallisesti. En puhu tästä keskustelusta niinkään, kun aiemmasta mätöstä, jossa suhteellisen viattomia mätettiin kuin vierasta sikaa. Koko ajanhan omassa lainsäädännössämme on ollut se tietty porsaanreikä.

Ja eikö tosiaan ole puhuttu, että työstä ei saa välttämättä nykypäivän Suomessa toimeentuloa. Eikös tämän minimipalkkakysymyksen tosiaan voisi kytkeä siihenkin asiaan?

jarno kuusisto (nimimerkki)

troll is success, vai miten se meni?

nuoria poljetaan, kyllä

vanhoja poljetaan, kyllä

suomen valtio velkaantuu, kyllä

maahanmuuttajia autetaan, kyllä

he saavat vähemmän palkkaa, kyllä

he saavat enemmän tukia, kyllä.

se minkä halpasiirtotyövoimalla maahanmuuttajat tekevät halvalla,

he nostavat melun kelan kassalla.

jos lähet tutkimaan asiaa monella suomalaisella menee huonosti, ja monella maahanmuuttajalla menee huonosti on tarina toinen.

argumenttisi oli epäkelpo, koska minä olin oikeassa ;)

Antti Nörtti (nimimerkki)

Kyllähän se niin on,että omalla palkalla pitäisi elää,eihän siinä ole mitään järkeä,että työn lisäksi pitää hakea sosiaalitukea,että pystyisi elämään normaali elämää! Tulossa on 2 ydinvoimala työmaata,kyllä ne nousevat vaikka käytettäisiin ainoastaan suomalaista työvoimaa,ne rakennetaan joka tapauksessa. miksi näitä urakoita ketjutetaan niin paljon,että on pakko käyttää halpatyövoimaa ? Jokainen väliporras ottaa kuitenkin oman siivunsa ja alimmalle tasolle jää aina Musta Pekka kouraan.
Jotain tarttis tehdä,että saataisiin hommat hanskaan!
Vaalit tulossa muistakaa ehdokkaat ajaa oikeita ja todellisia asioita,ettei synny tulevaisuudessa enää yhtä suuria ongelmia kuin tänä päivänä on !
Nuorisotyöttömyydestä tulee vielä isompia ongelmia muutaman vuoden päästä jos ei asiohin saada jotain tolkkua.

Köyhät ikitöihin (nimimerkki)

Kannattaisi olla kahdessa työssä niin pärjää kuin meksikolainen.

Toimituksen poiminnat