Husein Muhammed

Valtaväestön edustajilla ei ole todellista kosketusta vähemmistöjen asioihin

Helsingin Sanomat uutisoi (29.11.) Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n laajasta tutkimuksesta, jonka mukaan maahanmuuttajat voivat fyysisesti ja henkisesti huonosti. THL on selvittänyt kurdi-, somali- ja venäläistaustaisten vähemmistöjen hyvinvointia Suomessa. Erityisen huolestuttava tilanne on omalla yhteisölläni, kurdeilla.

Asian myönteinen puoli on se, että tällä kertaa poikkeuksellisesti juuri näkymätön kurdivähemmistö nousi esille. Kahden muun tässä tutkimuksessa olleen ryhmän tilanne puolestaan nousee aika usein esille. Venäläiset ovat suurin ryhmä, somalit ihonvärinsä ja ainakin oletetusti myös kulttuurinsa puolesta hyvin suomalaisista poikkeava ja siksi huomiota herättävä ryhmä.

Juuri terveyden ja nimenomaan kurdien heikon tilanteen esille nousemisen pitäisi saada maahanmuuttajien kotouttamisesta ja etnisestä yhdenvertaisuudesta vastaavat viranomaiset arvioimaan toimintaansa melko radikaalisti uudelleen. Yksinkertaistettuna tämän pitäisi tarkoittaa ensisijaisen huomion kiinnittämistä valtaväestön todellisen tai oletetun rasismin sijaan vähemmistöjen sisällä yksilöihin kohdistuvaan syrjintään.

Rasismia ja siihen puuttumista ei voi väheksyä, mutta tosiasiassa yhdenvertaisuuden toteutuminen vähemmistöihin kuuluville ei ole mahdollista puuttumatta vähemmistöjen sisällä vallitseviin haitallisiin perinteisiin ja rooleihin. Näitä kulttuureihin liittyviä asioita ovat esimerkiksi somaleilla hyvin konservatiivisen uskonnollisuuden nousu, kurdeilla kunniaväkivalta sekä romaneilla väistämisvelvollisuus ja kulttuurista johtuvat poikkeukselliset asumisjärjestelyt. Muillakin ryhmillä on näitä ja/tai muita kulttuurista johtuvia haitallisia perinteitä, joihin pitää puuttua.

Maahanmuuttokeskustelu Suomessa on juuttunut jo vuosien ajan siihen, saako Suomeen tulla maahanmuuttajia. On korkea aika päästä tosissaan keskusteluun siitä, miten täällä ollaan. Asian edistymistä vaikeuttaa se, että – toisin kuin vaikka seksuaalivähemmistöjä, vammaisia tai ruotsinkielisiä – maahanmuuttajia eivät kotouttamisessa tai yhdenvertaisuuden valvonnassa edusta maahanmuuttajat vaan heidän asiantuntijoinaan esiintyvät valtaväestön edustajat.

Vähemmistöjen ulkopuolella asuvilla valtaväestön edustajilla ei kuitenkaan ole todellista kosketusta vähemmistöryhmien sisälle. Eikä varsinkaan uskallusta puuttua vähemmistöjen sisällä tapahtuvaan syrjintään. Siksi kotouttamis- ja yhdenvertaisuusviranomaisilla ei joko ole ehdotuksia tällaiseen syrjintään ja syrjäytymiseen puuttumiseen tai ehdotukset ovat todellisuudelle vieraita. Tilanne vaatii pikaista maahanmuuttajien merkittävää mukaanottoa kotouttamisen ja yhdenvertaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa.

 

Kirjoittaja on lakimies ja tietokirjailija sekä Etelä-Suomen etnisten suhteiden neuvottelukunnan puheenjohtaja (2011 - 2015)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

En kuulu Suomessa maahanmuuttajiin enkä vähemmistöihin, mutta voin aina sekä fyysisesti että henkisesti huonosti luettuani Husein Muhammedin blogikirjoituksia, joissa kyseisistä ryhmistä kerrotaan pelkästään negatiivisia asioita.

Pekka Iiskonmaki

Varmasti tuossa on ihan asiaa. Tosin olisi suotavaa, että valtaväestöstä poikkeavat asumisjärjestelyt hoidettaisiin omakustantaisesti.
En tiedä oletko syntynyt Suomessa, mutta vaikea on ulkomaalaiseksi tunnistaa.
Ottakaa kurdit ohjakset omiin käsiinne. Muodostakaa viisasten neuvosto keskuudestanne ja alkakaa auttamaan itse itseänne. Takaan, että oma apu paras apu.
Ps. Minä en kurdeja tunne kovin hyvin. Yhden tapasin Alanyassa ja oli oikein mukava kaveri.

Käyttäjän amgs kuva

"Asian edistymistä vaikeuttaa se, että – toisin kuin vaikka seksuaalivähemmistöjä, vammaisia tai ruotsinkielisiä – maahanmuuttajia eivät kotouttamisessa tai yhdenvertaisuuden valvonnassa edusta maahanmuuttajat vaan heidän asiantuntijoinaan esiintyvät valtaväestön edustajat."

Valitettavasti näin on myös puolueissakin. Myös Vihreissä. Ketkä kirjoittelevat maahanmuutto-ohjelmat puolueissa ja kunnissa? Vaadi vihreiltä käytäntöjen muuttumista puolueen sisällä. Itse yritän vaikuttaa Vasemmistoliitossa. Muut maahanmuuttajat, jotka toimivat muissa puolueissa voivat hekin tehdä jotakin.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Maahanmuutto sinänsä on kokonaisvaltainen ja koko yhteiskuntaa koskettava ilmiö. Varmastikin maahanmuutto-ohjelmia on syytä olla laatimassa kaikkien eri ryhmien, myös kantaväestön, edustajia.

Mitä tulee kotoutumiseen ja siihen liittyviin maahanmuuttajaryhmien sisältä kumpuaviin ongelmiin - näissä asioissa maahanmuuttajataustaiset itse ovat varmasti parhaita asaintuntijoita, niin kuin Husein tässä kirjoituksessaan mielestäni hyvin osoittaa.

Käyttäjän amgs kuva

Maahanmuutto-ohjelmien laatiminen ja maahanmuuttajaryhmien sisältä kumpuavat ongelmat eivät ole poissulkevia, vaan parhaassa tapauksessa kietoutuvia. Nyt näin ei ilmeisesti ole, ja osittain sitä syystä, mista Muhammed puhuu. Maahanmuuttajat eivät pääse itse vaikuttamaan omiin asioihinsa.

Harri Lahtinen

"Integraation lähdettävä vähemmistöjen sisältä" jos tämän sanoo maahanmuuttaja niin se on hyvä ja hienosti sanottu mutta jos sen sanoo esim. persu tai maahanmuuttoon kriitisesti suhtautuva (ovat muuten sanoneet asian monta kertaa) niin hän on heti maahanmuuttovastainen tai rasisti. ps. Suomessa on ollut esim. mustalaisia satoja vuosia eivätkä he ole vieläkään pystyneet integroitumaan kunnolla ja suurin syy tähän ei todellakaan johdu valtaväestöstä.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Kiitos erittäin selväjärkisestä puheenvuorosta. Tällaista kaivattaisiin enemmän.

Keskustelussa on tällä hetkellä ihan liian paljon ääripäitä. Tuntuu, että toisille kaikki maahanmuutto on jo itsessään automaattisesti ongelma ja toisilla taas on pakkomielle lakaista kaikki maahanmuuton kipukohdat maton alle tai ainakin selittää ne jollain omaperäisellä tavalla pelkästään kantaväestöstä johtuviksi.

Pekka Iiskonmaki

Miten Valtteri se ohjaus ja valvonta, koska tuskin se automaattisesti ohjautuu.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

"Maahanmuuttokeskustelu Suomessa on juuttunut jo vuosien ajan siihen, saako Suomeen tulla maahanmuuttajia. "

Jos asiat olisi tehty alusta asti demokraattiseti, koko maahanmuuttokeskustelua ei olisi.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Mitä tarkoitat? Ai että jos kansa saisi päättää, Suomessa ei olisi yhtään maahanmuuttajaa?

Tuskin. Ja sitä paitsi kaikki päätökset tehdään Suomessa viime kädessä eduskunnan toimesta, joka on demokraattisesti valittu.

Kannatan toki kansanäänestysten lisäämistä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Jos kansalla olisi ollut sanansa sanottavana, niin kansa saisi tyytyä lopputulokseen.

Nyt on vähän heikko puhua demokratiasta, koska
1) Asiasta ei ole tiedotettu/keskusteltu kunnolla. Tiedottaminen ja kansalaiskeskustelu toki kuuluisi demokratiaan, mutta moni elää tämän asian suhteen aivan pimennossa.
2) Asia on ns. yksittäinen asia, mikä tekee siitä vaikean äänestettävän puolueiden kautta, koska
2a) Ei ole ollut puoluetta joka ajaisi tätä vaihtoehtoa (ennen PS:ää, eikä PS:nkään linja tunnu täysin johdonmukaiselta).
2b) Vaikka olisi ollutkin, ihmiset eivät välttämättä yhden asian takia vaihda äänestämäänsä puoluetta.

Asiasta olisi ehkä voinut järjestää jotain kansanäänestyksiä tms.

Joka tapauksessa keskustelu, kauna yms. jatkuu ja lisääntyy tämän "demokratiavajeen" takia, sille ei voi mitään.

Harri Lahtinen

Varsinkin punavihreät haluavat kovasti kansanäänestystä esim. natosta (niin muuten haluaa Venäjäkin Suomen tekevän) mutta olen täysin varma että punavihreät eivät haluaisi kansanäänestystä maahanmuuttoon liittyvistä asioista. ps. Suomi tarvitsee tulevaisuudessa lisää maahanmuuttaja duunareita ympäri maailmaa, mutta ongelma on se nykyään että maahanmuuttomme perustuu liikaa humanitaariseen maahanmuuttoon mikä käytännössä tarkoittaa koluttamattomia ihmisiä muslimimaista ja tämä on huono asia Suomelle.

Jari Söderholm

Maahanmuuttajiksi voitaisiin myös valita länsimaista kulttuuritaustaa edustavia ammattitaitoisia maahanmuuttajia joiden suhteen olisi vähemmän kulttuurista tai uskonnosta aiheutuvia ongelmia.

Humaanitäärinen maahanmuutto maailman vähiten kehittyneista maista tai muslimimaista ei tuota yritysten tai yhteiskunnan tarvitsemaa hyödyllistä osaamista.

Kuinka paljon tieteellistä osaamista islam on tuonut maailmaan ?
Ei mitään.

Sakari Lehtonen

Täyttä tyhjänpäiväistä höpötystä. Maahanmuuttajien pitää yksinkertaisesti opetella ja omaksua maan tavat ja elää sen mukaisesti. Opettakaa omianne elämään säällisesti ja kunnioittakaa Suomen lakeja. Iänikuinen valittaminen ja vaatiminen alkaa kyllästyttämään, kulttuurieroihin vetoaminen ja valtaväestön syyllistäminen kielii haluttomuudesta sopeutua.

Olen työskennellyt yli kaksikymmentä vuotta mamuna vieraassa kulttuurissa eikä mieleeni ole koskaan tullut vaatia yhteiskunnalta mitään eikä kukaan tuntemani suomalainenkaan.

Kaisa Jalis

eräskin hollantilainen sekä amerikkalainen pitävät Suomesta juuri siksi, mitä se on. He myös pitävät siitä, ettei täällä ole liikaa ulkomaalaisia, vaan Suomi on suomalainen.

Muihin kulttuureihin tutustuttuani on myös pakko sanoa, että tiettyjä asioita, kuten reiluutta ja rehellisyyttä, saa muualta maailmasta hakea kuin neulaa heinäsuovasta, eikä niitä löydy. Suomessakin jotkut etenkin nykyisin sikailevat estoitta (Kokoomus-tyypit), mutta toivon, että tätä perushyvyyteen pyrkimystä ei pilaa kokkarit, väkivaltaiset tyypit, rikolliset eikä terroristit.

Junes Lokka

"Maahanmuuttokeskustelu Suomessa on juuttunut jo vuosien ajan siihen, saako Suomeen tulla maahanmuuttajia."

11 § Maahantulon edellytykset

Ulkomaalaisen maahantulo edellyttää, että:

1) hänellä on voimassa oleva vaadittava rajanylitykseen oikeuttava matkustusasiakirja;

2) hänellä on voimassa oleva vaadittava viisumi, oleskelulupa taikka työntekijän tai elinkeinonharjoittajan oleskelulupa, jollei Euroopan yhteisön lainsäädännöstä tai Suomea sitovasta kansainvälisestä sopimuksesta muuta johdu;

3) hän pystyy tarvittaessa esittämään asiakirjoja, joilla osoitetaan suunnitellun oleskelun tarkoitus ja edellytykset ja hän pystyy osoittamaan, että hänellä on toimeentuloon tarvittavat varat, kun otetaan huomioon sekä suunnitellun oleskelun kesto että lähtömaahan paluu tai kauttakulkumatka sellaiseen kolmanteen maahan, jonne hänen pääsynsä on varmistettu, tai että hän pystyy laillisesti hankkimaan nämä varat;

4) häntä ei ole määrätty maahantulokieltoon; ja

5) hänen ei katsota vaarantavan yleistä järjestystä ja turvallisuutta, kansanterveyttä tai Suomen kansainvälisiä suhteita.

Käännyttämisen perusteista säädetään 148 §:ssä.

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2004/20040301

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Itsestä kaiken tulisi lähteä ja se pitäisi oppia mahdollisimman nopeasti.

Ilmeisesti Pohjoismaissa koko tämä ei-työperäinen maahanmuuttohössötys ja erinomaiset tal. kompensaatiot ovat tehneet koko asiasta tavallaan hieman kieroon kasvaneen kummajaisen. Kaikki on vinossa kuin Pisan torni eikä 11° taida edes riittää.

Italiassa etuja ei juuri ole ja Tanska leikkasi niitä muutama vuosi sitten. Yhdysvalloissa sopeutuminen onnistuu vain kielen, oma-aloitteisuuden ja "omavastuun" kautta, jonkin verran 3. sektorin ja oppilaitosten (opaskirja ulkomaalaisille tms.) avulla. Kyllä tavallinen ihminen tajuaa, mitä pitäisi tehdä: ei hän yleensä holhouksen alainen ole.

Mutta tällainen tolkuton mamu-teollisuuden armeija, mikä meillä pyörii, ei ole onnistunut tehtävissään kunnolla.

Jos ei sopeudu tai halua sopetua, elämä voi olla ankeaa tai eristäytynyttä. Koko keskustelu liikkuukin aivan muilla tasoilla esim. USA:ssa, vaikka sinne ajoittain tulee +- 1.000.000 ihmistä vuodessa.

Esimerkiksi ns. ystäväperheet (USA) tai Int'l Neighborgroup (Hollanti) ovat avoinna. Jos ei halua, ei sitten halua. Mutta ennen muuta itsensä on pakko elättää joko työllä tai muuten todistetulla rahoituksella. Loisia ei voi. Heti kielitaidon hankkimiseen ja normaaliin elämään kiinni on paras lääke.

Meidän omaksumamme toimintatapa luo uusia ongelmia, joista sitten kohkataan.

Jukka Kaulanen

Erilaisista mielipidekirjoituksista on voinut selkeästi nähdä, että suomalaiset puoluekannasta riippumatta pitivät Husein Muhammedia pätevämpänä vähemmistövaltuutetun virkaan kuin jo muodollisestikin epäpätevää Eva Biaudetia. Nomenklatuura jopa muutti pätevyysvaatimuksia Biaudetin takia.

Kurdeja on maailmassa 20- 25 miljoonaa ja heitä asuu miljoonia Turkissa, Syyriassa, Irakissa, Iranissa ja muuallakin. Turkkilaiset ja arabit ovat vieneet heiltä jopa oikeuden puhua omaa kieltään, mistään omasta valtiosta nyt puhumattakaan.

Suomi ei ole allekirjoittanut Alkuperäiskansojen oikeudet tunnustavaa YK- sopimusta, koska se toisi myös Suomen saamelaisille uusia oikeuksia. USA; Kanada, Australia, Ruotsi ja Norja tietääkseni ovat. Tarja Halonenkin olisi presidenttinä voinut sen tehdä, mutta häntä kiinnostavat enemmän tiibetiläisten ja palestiinalaisten asiat.

Olen itse osaksi saamelainen, joten minua vain naurattaa näiden tarja halosten kiihkoilu nyt palestiinalaisten puolesta.

Heli Hämäläinen

Minä kiinnitin tuossa tutkimuksessa huomiota siihen, että siinä oli tutkittu vain etnisiä vähemmistöjä.

Jotta tutkimus olisi kattavampi, olisi verrattavuutta varten tutkittava muitakin vähemmistöjä, kuten seksuaalivähemmistöt tai sukupuolivähemmistöt, sekä otettava myös edustava otos valtaväestöstä sisältäen riittävät otoskoot äidinkieleltään suomen- ja ruotsinkielisiä ihmisiä.

Muutos lähtee aina yksilöstä itsestään. Osalle viiteryhmä, johon häntä halutaan survoa on ahdistava. Esimerkiksi minua yritetään survoa urakalla cissukupuoliformaattiin, jota EIT:n päätös edustaa. Minä vaan en tule ulos poterosta. Mutta ei kukaan ole tullut minua pitämään kädestä kiinni ja kysymään onko paha olla.

Uskon, että kurdinaisia masentaa ristiriita yhteiskunnan ja suvun miesten kulttuurin välillä. Yhteiskunta antaisi naiselle vapausasteita ja emansipaatiota, mutta suku ja uskonnollinen viiteryhmä ei anna.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Voi olla, että osuit arviossasi hyvinkin oikeaan kohtaan, kun esitit, että vähemmistöryhmien pitäisi itse olla osallisina syrjinnän vähentämisessä ja poistamisessa.

Yksi syy siihen, miksi romanien syrjintää ei ole saatu poistettua Suomesta, vaikka sitä on yritetty yli puoli vuosisataa, voi olla siinä, että erilaiset ulkopuoliset, valtaveästöön kuuluvat virkamiehet ja toimijat ovat olleet pääroolissa romanien syrjinnän poistamisessa.

Asiaa voisi verrata siihen, että USA:ssa nimenomaan afrikkalaisperäiset itse ovat tärkeimpiä toimijoita, kun heihin kohdistuvaa syrjintää vastaan toimitaan. Tässä on tietenkin se tilanne taustalla, että afrikkalaisperäisiä on kuitenkin kymmeniä miljoonia USA:ssa ja heidän joukostaan nousee kuitenkin päteviä ja osaajia syrjinnän vastustamiseen. On Martin Luther Kingia, ja Obama. Mutta Suomessa vähemmistöt ovat pieniä ja hajanaisia, ja siksi olisikin tärekää, että aina kun pätevä ja tahtova ihminen löytyy, niin annettaisiin tällaiselle ihmiselle resurssit ja mahdollisuudet toimia mahdollisimman hyvin edellytyksin. Tämä olisi aina ensisijainen vaihtoehto sille, että asiat annetaan hoidettavaksi jollekkin "hyvää tahtovalle" valtaväestön edustajalle, jolta kuitenkin puuttuu se tärkein, eli syrjinnän ja vähemmistöön kuulumisen omakohtainen elämänkokemus.

Junes Lokka

Ei Suomessa mitään syrjintää ole. Hoax koko syrjintäbisnes, samaa roskaa kuin turvapaikkabisnes.

Kunnon tyyppejä ei syrjitä, roskasakkia taas ei kukaan jaksa katsoa, paitsi roskasakki, joka toimii "syrjinnänvastaisessa" bisneksessä.

Kaisa Jalis

Tämähän näyttää ihan Muhammed sedän toiminnalta. Tuollainenhan se oli, "pyhimys".

Mark Bayer

"On korkea aika päästä tosissaan keskusteluun siitä, miten täällä ollaan"
Eiköhän tätä maassa maan tavalla keskustelua ole availtu jo muutama vuosi. Nyt pitäisi jo käydä toimeen eikä vain keskustella.

Käyttäjän perkelix kuva
Martin-Éric Racine

Ehdotuksesi on varsin hyvä, mutta sen toteuttaminen edellyttäisi, että Suomessa vähemmistö tarkoittaisi jotain muuta kuin ruotsinkielinen väestön jäsen. Tällä hetkellä lähes kaikki maahanmuuttaja- ja vähemmistökeskeisten tahojen johdossa on ruotsinkielinen henkilö, useimmiten nainen, jonka mielestä kylläpä on oikein, että ruotsinkielinen sai paikan, koska hurrithan ovat Suomessa vähemmistön asemassa. Sivuun jää se totuus, että ruotsinkielisiä on kyllä Suomessa vähän, mutta he elävät useimmiten ns.valitun kansan asemassa, eivätkä oikeastaan missään sorretussa asemassa.

Toimituksen poiminnat