Husein Muhammed

Tolkkua alueellistamiseen!

Viime vuosina Helsinki on menettänyt tuhansia työpaikkoja valtion virastojen alueellistamisen myötä. Vaikka työpaikat siirtyvät, henkilöstö jää useimmiten pääkaupunkiseudulle ja vaihtaa työpaikkaa. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että vain noin kymmenen prosenttia työntekijöistä on siirtynyt viraston mukana.

Alueellistamisen seurauksena ihmiset menettävät työpaikkansa. Työpaikat sen sijaan viedään alueille, joissa ei ole tarjolla pätevää työvoimaa.

Jos ihminen muuttaa työpaikkansa perässä kauas pääkaupunkiseudulta, hänen perheensäkin joutuu muuttamaan. Tällöin puolestaan puolisolla on vaikeuksia löytää työpaikka uudesta, usein pienestä kotikunnasta. Myös lapset joutuvat erilleen kavereistaan ja muutenkin itselleen tutusta ympäristöstä.

Osa siirtyvistä työntekijöistä joutuu olemaan viikot erillään pääkaupunkiseudulla asuvasta perheestään tai sitten pendelöimään päivittäin useamman sadan kilometrin matkan. Matkustelu rasittaa niin työntekijää, perhettä kuin ympäristöäkin.

Toisaalta nykymuotoinen alueellistamispolitiikka on vain tekohengitystä pääkaupunkiseudulta kuoleville pikkukylille ja kunnille. Työpaikkojen siirrolle ei ikinä tulla saavuttamaan sellaista tilannetta, että kuolevat pikkupaikkakunnat saataisiin elpymään pysyvästi.

Alueellistamisen etujen pitää olla todellisia. Nykyisten valtion työpaikkojen siirto Helsingistä maakuntakeskuksiin ei säästä oikeasti eikä ole työntekijöiden edun mukaista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Voisikohan Husein Muhammed nimetä yhdenkin kuolevan pikkukylän ja pikkukunnan, jonne Helsingistä on alueellistettu jotain?

Siihen nähden, että siirrettävät työpaikat lienevät enimmäkseen virkoja, pidän niiden siirtelyä oikeana myös siitä syystä, että muistetaan kuka on Suomessa se ylin herra. Ja se ylin herra on poliittiset päättäjät eivätkä virkamiehet, joiden pillien mukaan tämän maan pitäisi tanssia.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Vastaamatta kuitenkin jäi, oliko dolus determinatus.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Matias Härkönen

Kaikki pätevä työvoima Helsingissä? Melkoista aliarviointia...muuta en edes viitsi kommentoida!

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

On se kauheeta, kun Helsingistä joutuu lähtemään töiden perässä maakuntiin, mutta se ei ole yhtään kauheeta, kun maakunnista joudutaan lähtemään Helsinkiin töiden perässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Se virasto, missä Husein Muhamed on itse töissä pitäisi alueellistaa Rovaniemelle.

Samuli Mikkola

Keskustapuolue on lyöty hajalle eikä maakunnissa ymmärretä äänestää sitä ainoaa puoluetta, joka etelän verorahoilla on sinne hyvinvointia tuonut. Persuista ei siihen ole ja ironisesti perussuomalaisista onkin tulossa kepu-landia alasajon takuumiehiä.

Samuli Mikkola

No, ainahan maakuntalaiset heittäytyvät ymmärtämättömiksi tässä vaiheessa. Tässä hyvä kirjoitus siitä, miten asiat ovat:
http://fatbardhehetemaj.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Merja Heikka

Hassu kirjoitus. On se varmaan karmea kohtalo juu, jos maan sisälläkin on muutettava. Niin, ja lumen lapiointiin on vain meistä suomalaisista.

Toimituksen poiminnat