Husein Muhammed

Helsinki + Espoo + Vantaa = Helsinki

  • Helsinki + Espoo + Vantaa = Helsinki

Pääkaupunkiseudun kuntien rajat ovat keinotekoisia. Suuri osa espoolaisista ja vantaalaisista paitsi käy töissä Helsingissä, myös muutenkin asioi täällä lähes päivittäin. Vaikka Helsinki tarjoaa laadukkaita palveluja myös muille pääkaupunkiseutulaisille, verorahat karkaavat kuitenkin kehyskuntiin. Esimerkiksi Espoon olemassaolo perustuu siihen, että noin puolet espoolaisista käy töissä Helsingissä mutta maksaa veronsa Espooseen. Ilman Stadin työpaikkoja Espoo ei olisi kauan pystyssä.

Keinotekoisten rajojen vuoksi on myös mahdotonta suunnitella tehokkaasti muun muassa koko metropolialueen liikennettä, maankäyttöä ja riittävien asuntojen rakentamista. Myös esimerkiksi keinotekoisiin kuntarajoihin perustuvat joukkoliikenteen lippuhinnat hankaloittavat alueen väestön sujuvaa liikkumista.

Kuntauudistusta vastustavat esittävät yleensä, että kuntaliitosten sijaan pitäisi olla kuntien välisiä toimielimiä. Näin päätöksenteko kuitenkin karkaisi yhä enemmän demokraattisesti valituilta valtuutetuilta erinäisille komiteoille.

Kannatan Espoon, Kauniaisten, Sipoon ja Vantaan liittämistä Helsinkiin!

Husein Muhammed
Nro 979
Helsinki

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Sakari Lehtonen

Näpit irti lompakostani, tämä on käsky. Maksakaa itse velkanne ja pitäkää pilaamanne Stadi hyvänänne. Äläkä himoitse toisen omaa!

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Mites se lähidemokratia? Sitä ovat nuoret vihreät ehdokkaat paneeleissa yhdessä Keskustan ja Vasemmistoliiton kanssa puolustaneet, mutta vanhempien puheissa ei tule koskaan esiin.

Oppia asiasta pitäisi lähteä ottamaan ulkomaille, esimerkiksi Lontoossa ja Barcelonassa on puoli-itsenäisiä kaupunginosa"valtuustoja". Pääkaupunkiseudun yhdistäminen ilman vastaavia toimijoita pahentaisi entisestään demokratiapulaa.

Jukka Kaulanen

Vihreiden lähidemokratia tarkoittaa lisääntyviä kansanäänestyksiä, mutta kuntaliitosasiassa yhteenlaskettu äänimäärä ratkaisee. Kätevää Helsingille.

Helsingissä rakennetaan, siivotaan ja tehdään kaikki mahdollinen pimeällä ulkomaalaisella työvoimalla. Samalla kaupungin työttömyysaste on Uudenmaan korkein.

Jossain ajankohtaisohjelmassa korkea sosiaalivirkailija kertoi, miten 20 virolaista oli nostanut korvauksia samasta asunnosta. Viranomaisilla ei ole mitään käsitystä tukihuijauksien määrästä, koska "tietosuojalaki" estää näitä saamasta tietoja toisiltaan. Ulkomailla asuville maksetaan ties kuinka paljon.

Kukkenheimiin, keskustakirjastoon ja kaikkiin mahdollisiin monumentteihin pitäisi saada rahaa ja ilmainen joukkoliikennekin pitäisi jonkun maksaa.

Yhteistyötä tarvitaan, mutta liitoksesta on turha haaveillakaan.

Muuten samaa mieltä kuin Jotukin.

Jorma Kassinen

Te erheät kyllä häviätte nämä vaalit ihan pystyyn.

Ja hyvä niin.
Ei teillä ole kyllä mitään hyvää annettavaa.
Edes siihen luonnosuojeluun enää.
Yleispuolueet hoitavat senkin jo paremmin, nyt on aika hävitä historiaan.

Helsingin olette jo sotkeneet perusteellisesti, nyt tähtäätte paremmin hoidettuihin kaupunkeihin?

Käyttäjän bisi59 kuva
Dennis Holm

Terve,

Näpit irti Espoostani!
Och låt bli mitt Sibbo!

-Peace

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Samoin kannatan minäkin ja täysin samoilla perusteilla, vaikka muuten symppaankin lähinnä persuja. Helsingin naapurissa möllöttävät iilimadot pitää saada kuriin. Tekee kyllä äänestyspäätöksestä hankalaa.

Aki Häkkilä

Ei hätää, tullimuuri kyllä ratkaisee ongelman ajan kanssa ja Helsingistä ympäröiviin kuntiin sukkuloivien määrä kasvaa entisestään (v. 2009 24000 Espooseen ja 23900 Vantaalle).

Jukka Kaulanen

Tallinnasta käy Helsingissä töissä suurempi prosentti kuin Espoosta. Rupeatte keräämään heiltä verot tai mieluummin liitytte yhteen. Saatte ilmaisen joukkoliikenteen, loputkin tallinnalaiset hyvän sosiaaliturvan ja veronmaksustakin voitte pitää tuhansia palavereja. Siinä toteutuu myös raj(h)attoman Euroopan unelma.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Kaikki rajat niin kuntien kuin valtioiden välillä ovat keinotekoisia, kaikki. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö niistä voisi olla hyötyä. Itse en usko, että Espoon mielekkäästä kehityksestä ja tulevaisuuden mahdollisuuksista oltaisiin kovin kiinnostuneita jos Espoosta tehtäisiin todenteolla Helsingin lähiö.

Jos jostain syystä kuntaliitoksiin pääkaupungin osalta mennään, täytyisi sitä täydentää todellista budjettivaltaa omaavilla kaupunginosavaltuustoilla. Jos taas mentäisiin pelkkään yhdistymiseen jossa jatkettaisiin sitten vanhalla Helsingin mallilla, niin itse sanoisin ei kiitos.

Mutta mielestäni oikeastaan tärkeintä tässä vaiheessa olisi pitää huolta siitä, että mitä ikinä tehdäänkään, tehdään se kansalaisten hyväksynnän kautta, eli mielestäni jos Espoota halutaan liittää mihinkään, pitää sille liitokselle hakea tuki Espoon väestöltä.

Sakari Lehtonen

Olet ainoa Vihreä joka mainitsee "pitää hakea tuki Espoon väestöltä". Muut ovat yksiselitteisesti vaatineet yhdistymistä. Oletko poikkeus vai hämäätkö espoolaisia?

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

En ole keskustellut asiasta hirveän paljoa vihreiden sisällä, mutta käsitykseni on, että suurin osa vastustaa liitosta suoralta kädeltä, osa kannattaisi kansanäänestystä ja ehkä pari taitaa olla liittymisen puolesta.

Vaaliohjemaa tehdessä ehdottomasti kannatetuin vaihtoehto oli että nykyisten kuntien päälle kuntayhtymää korvaavaksi rakennettaisiin metropolihallinto. http://www.espoonvihreat.fi/kunnallisvaalit/vaalio...

Espoon liittäminen Helsinkiin ei siis saa juurikaan espoolaisvihreiltä kannatusta. Jos liitosta käydään väkisin ajamaan, luulen, että vaadimme asiasta kansanäänestystä - ainakin itse ajattelin tehdä niin.

Tässä asiassa olemme aika tavalla vastakkaisella puolella kuin nämä helsinkiläisvihreät, mutta sama tilanne taitaa olla aika monessa puolueessa.

Käyttäjän PetteriLohivesi kuva
Petteri Lohivesi

Helsingillä alkaa olla kiire kerätä miljardeja vanhentuneiden voimaloiden uusimiseen.

Jukka Pelkonen

Taitaa olla meillä Espoon kokoomuslaisilla sama tilanne kuin vihreillä: ollaan eri mieltä kuin Helsingin Kokoomus.

Espoon Kokoomuksen linjaus on se, että tarvitaan maankäyttö-, liikenne- ja ympäristöasioiden hoitoa varten tämä metropolihallinto, jonne valittaisiin suoralla kuntalaisvaalilla metropolivaltuusto. Paljon on siinäkin vielä mietittävää mitä se oikein käytännössä tarkoittaa ja mitä kaikkia kuntia siihen kuuluisi.

Kyseessä olisi siis "ylikunnallinen" organisaatio, "itsenäisten kuntien" liitto, vähän kuin Euroopan Unioni....

Toimituksen poiminnat