Husein Muhammed

Kohti luontevampaa rinnakkaineloa

  • Kohti luontevampaa rinnakkaineloa

Toimittaja Anna-Reetta Korhonen arvostelee Yhtä erilaiset -kirjaani.

 

Suomessa asuvat muslimit usein uskon­nollistetaan vain islamin edustajiksi, vaikka monien ihmisten identiteet­tiin vaikuttavat uskontoa enemmän aivan muut seikat kuten kansallisuus, äidinkieli, perhe ja ammatti. Tämän ja joukon muita tärkeitä huomioita tekee Husein Muham­med kirjassaan Yhtä erilaiset.

 

Lyhyt historiaosuus avaa sunnalaisuu­den ja šiialaisuuden erot sekä selvittää, et­tä fatwa merkitsee muutakin kuin kuole­mantuomiota. Juutalaisuus, kristinusko ja islam jakavat paljon yhteisiä elementtejä. Kiinnostavaa on esimerkiksi, että islamis­sa pyhiä kirjoja ovat Muhammedin saa­man Koraanin lisäksi myös Moosekselle annettu Toora ja Jeesukselle annettu Evan­keliumi.

 

Kirja avaa muslimien arkea, tapakult­tuuria ja uskonnonharjoittamista helpos­ti lähestyttävällä tavalla. Tutuiksi tulevat niin paastoaminen, ruokailusäännökset kuin rukoileminen. Tavat ja säännösten noudattaminen kuitenkin vaihtelevat laa­jasti. Muhammed korostaa, ettei Suomessa – kuten maailmassakaan – ole yhtä musli­miyhteisöä. Islamin eri suuntaukset voivat olla kauempana toisistaan kuin katolisuus ja luterilaisuus.

 

Muslimeja käsittelevässä uutisoinnissa korostuvat fundamentalismi ja terrorismi. Tosiasiassa suurin osa muslimeista on hy­vin samanlaisia kuin riviluterilaiset: mal­tillisia ja maallistuneita. Tästä huolimatta maahanmuuttokriittiset ryhmät syyttävät kaikkia muslimeja islamistien terroris­mista. Mohammed näkeekin länsivastais­ten islamistien ja muslimivastaisen ääri­oikeiston välillä vallitsevan epäpyhän alli­anssin. Toistensa vihollisina näyttäytyvät ryhmät tarvitsevat toisiaan olemisensa oi­keutukseen. Ääri-islamistien tekemät ter­rorit-iskut lisäävät äärioikeiston kannatus­ta. Äärioikeisto puolestaan lietsoo vihaa kaikkia muslimeja kohtaan, mikä voi joh­taa myös maltillisten muslimien radikali­soitumiseen. Tuloksena on noidankehä, josta kumpikin ääriliike hyötyy.

 

Nämä ääriliikkeet pyrkivät estämään kahden erilaiseksi ja toistensa kanssa yh­teen sopimattomaksi väitetyn kulttuurin rauhallisen yhteiselon, eli juuri sen, josta kaikkien ryhmien maltilliset enemmistöt eniten hyötyisivät.

 

Kirja on erityisen suositeltava niille, jot­ka kohtaavat muslimeja työssään tai ar­jessaan. Kultaisen keskitien korostaja an­taa suoria neuvoja: on tärkeää kunnioittaa muslimien uskonnonharjoittamista, mutta radikaaleihin vaatimuksiin ei tule suostua kouluissa tai työpaikoillakaan. Lasten on saatava osallistua kuvataidon ja musiikin opetukseen, ja huivi päässä voi aivan hy­vin potkia palloa.

 

Joissain kouluissa on lakattu viettämästä joulujuhlia tai laulamasta suvivirttä, ettei­vät kristilliset tavat loukkaisi muslimiop­pilaita. Muhammed uskoo, että takana on usein uskonnon vastaisten suomalaisten tavoitteet, joiden saavuttamiseen he käyt­tävät hyväkseen kielitaidottomia musli­meja. Kirjoittajan mielestä monikulttuuri­suuden ei tule tarkoittaa uskontojen näky­mättömäksi tekemistä, vaan jakamista ja tutustumista.

 

Julkaistu Pakolainen-lehdessä 2/2012, luettavissa ilmaiseksi sivulla http://www.pakolaisapu.fi/fi/tietoa/pakolainen-lehti.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jukka Kaulanen

Ruotsissa moskeijoiden imaamit halailivat lukuisien vierailevien ministerien kanssa ja kertoivat kuinka tärkeää heille on muslimien sopeutuminen uuden kotimaansa kulttuuriin, sääntöihin ja lakeihin. Totuus oli kuitenkin aivan päinvastainen:

http://avpixlat.info/2012/05/16/uppdrag-granskning...

"Muhammed uskoo, että takana on usein uskonnon vastaisten suomalaisten tavoitteet, joiden saavuttamiseen he käyt­tävät hyväkseen kielitaidottomia musli­meja".

Ja aina se vika löytyy suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisista!
Minun irakilainen naapurini kutsui minut varta vasten pihalle keskustelemaan, koska olin puhunut hänen suomalaiselle vaimolleen: You dont talk to my wife, if you talk, you talk to me! Understand!
Tuli konflikti, koska mielestäni suomalainen sananvapaus koskee kaikkia täällä asuvia, eivätkä muslimit voi ottaa siitä vain eniten itseään hyödyttäviä parhaita paloja.

Uskon kyllä Husein Muhammedin vilpittömyyteen näissä asioissa, mutta hän edustaa kuitenkin vain pientä Suomeen sopeutunutta vähemmistöä muslimeista.

Käyttäjän JormaVesa kuva
Jorma Vesa

Onhan tuo aivan hirveää, että suomalaiset saisivat puhua toisilleen. Kyllä siihen pitää saada irakilaisen mamun lupa, ei kun siis kielto. Usko jo, vieraille naisille ei puhuta! Mokomakin avionrikkoja!

Työpaikallani vieraili imaami, ihan mamusellainen. Ei sanonut kättäpäivää naispuoliselle apulaisjohtajallemme. Eihän sitä hurskas jumalanpalvelija vieraita naisia hiplaa!

Marko Kervinen

Luontevaa olisi Suomen demokraattisen historian hengessä, kieltää vahingollinen fundalisminen poliittinen järjestö nimeltä islam.

Niin pitkään kun islamin "jäsenien" määrä on alle 10 %, ongelmia ei huomata, kun proesenttiluku nousee alkavat vaatimukset ja väkivallanteot.

Miten selität roihuvuoren moskeijan muuttamista taisteluleiriksi? Opetetaan terroristen toimitapoja valtion maksamalla avustuksella?

panutaneli kuusi

Sikäli kun olen ymmärtänyt oikein olet puoluekannaltasi vihreä ja uskonnoltasi muslimi.Minua kiinnostaisi kuulla miten sovitat vihreät arvot(en tarkoita tässä luonnonsuojelua)yhteen islamilaisten arvojen kanssa?En tarkoita tätä kritiikkinä kunnioitan kaikkia uskontoja ja mielipiteitä.Yritän parhaani mukaan ymmärtää kaikkia ihmisiä.En ole muslimi enkä vihreä itse joten en ole tietenkään oikea ihminen arvioimaan näiden yhteensopivuutta,mutta mitä olen lukenut niin islaminusko ja vihreiden vaatimukset kuulostavat kovin erilaisilta arvomaailmoilta.Ei minulla sinänsä ole mitään kumpaakaan vastaaan.Arvostan sitä kuinka vihreät ovat ponnekkaasti ajaneet oikeudenmukaisempaa vaalilakia.Vaikka olen itse kd läinen ja uskovainen kristitty niin näen maltillisen ilamistipuolueen parempana kuin arvoliberaalisekularistipuolueen.Palvommehan kaikesta huolimatta samaa Jumalaa.Kaikella kunnioituksella kysyn sinulta mitä ajattelet kuolemanrangaistuksesta ja sukupuolineutraalista avioliittolaista

Toimituksen poiminnat