Husein Muhammed

Tarvitaanko Helsinkiin oikeasti moskeijaa?

Kepulainen ystävämme Abdirahim Hussein peräänkuuluttaa moskeijan rakentamisen tärkeyttä Helsinkiin. Tarvitaanko Helsinkiin moskeijaa?

Suurin osa muslimeista suorittaa yleensä päivittäiset rukouksensa kotona. Tästä huolimatta rukoilemista islamilaisissa temppeleissä eli moskeijassa ja yhdessä muiden muslimien kanssa pidetään suositeltavana. Lisäksi perjantain keskipäivän rukouksen suorittamista islamilaisessa pyhäkössä pidetään miehille pakollisena. Moskeijassa tätä rukousta edeltää imaamin pitämä saarna.

Vartavasten rakennetut moskeijat on tavallisesti varustettu vesilähteellä, minareeteiksi kutsutuilla torneilla sekä saarnatuolilla (minbar). Moskeijoissa ei ole penkkejä vaan mattoja, joille ei saa astua ulkojalkinein. Moskeijan vesilähteellä voi suorittaa rituaalipesun eli pestä kasvot, kädet ja jalat ennen rukoilemista. Minareetista on perinteisesti kuulutettu rukouskutsu, joka kuuluu monesti koko kylään tai kaupunginosaan. Nykyisin rukouskutsu kuulutetaan yleensä äänentoistolaitteilla. Saarnatuolista luetaan perjantaipäivän saarna.

Perinteisesti moskeijassa käyvät lähinnä miespuoliset uskovaiset. Naisille on tosin monissa moskeijoissa varattu oma osasto, joka on erotettu miesten rukoustilasta. Imaamin johtama rukous kuuluu myös naistentilaan, joten myös he seuraavat saman imaamin rukousta kuin miehet.

Länsimaissa, Suomi mukaan lukien, muslimien rukoushuoneena käytetään yleensä muita kuin alun perin moskeijaksi tarkoitettuja tiloja. Suomessa tällaisia rukoushuoneita on tällä hetkellä kolmisenkymmentä eri puolilla maata. Helsingin, Tampereen ja Turun kaltaisissa suurkaupungeissa on kussakin useita rukoushuoneita. Sunni- ja shiiamuslimeilla on yleensä omat rukoushuoneensa.

Suomessa rukoushuoneissa ei ole rituaalipesuun tarkoitettuja vesilähteitä, vaan peseytyminen tapahtuu tilan yleisissä saniteettitiloissa. Minareetteja Suomen rukoushuoneissa ei myöskään ole, eikä rukouskutsua kuuluteta moskeijan ulkopuolelle. Joissakin länsimaissa muslimit ovat vaatineet saada kuuluttaa rukouskutsun niin, että se kuuluisi samalla tavalla kuin kirkonkellot. Tätä ei kuitenkaan ole käytännössä missään sallittu muuten kuin ehkä perjantaikeskipäivän rukouksen aikana.

Osa muslimeista on pitänyt sitkeästi kiinni vaatimuksesta saada kuuluttaa rukouskutsu koko moskeijan alueelle. Rukouskutsu on aiemmin kellon ja kalenterin puutteessa muistuttanut uskovaisia rukoushetkistä. Myös tällä hetkellä muslimimaissa rukouskutsut kuulutetaan. Lännessä niiden kuuluttaminen ei kuitenkaan ole välttämätöntä, sillä uskovaisilla on käytettävissä kellot ja kalenterit, joista voi tarkistaa rukoushetket.

Jotkut muslimiyhdyskunnat ovat suunnitelleet moskeijoiden rakentamista Suomeenkin, mutta projektit ovat kaatuneet tai ainakin lykkääntyneet rahan puutteen vuoksi. Tällä hetkellä ainakin pääkaupunkiseudulla islamilaiset rukoustilat ovat perjantaisaarnan aikana liian ahtaita mutta muuten lähes tyhjiä.

Viimeaikaisessa maahanmuuttokeskustelussa on käyty kiivaasti väittelyä myös siitä, pitääkö ja saako Suomessa rakentaa muslimien moskeijoita. Pieni mutta äänekäs muslimijoukko on valittanut vartavasten moskeijaksi rakennettujen tilojen puuttumista. Maahanmuuttajavastaiset ryhmät ovat puolestaan nähneet moskeijoiden rakentamisessa uhkaavaa islamin leviämistä ja jopa kristillisen länsimaisen kulttuuurin tuhoa.

Mitään juridista estettä moskeijoiden rakentamiselle ei ole niin kuin ei muillekaan uskonnollisille pyhäköille. Mielestäni ei ole pakko mutta saa rakentaa niin paljon moskeijoita, kirkkoja, synagogeja... kuin haluaa yhdyskuntien omilla rahoilla. Yhteiskunnan ei pidä siis estää mutta ei myöskään rahoittaa uskonnollisia rakennuksia.

Tosin tällä hetkellä lähirukoushuoneet palvelevat niissä käyviä paljon paremmin kuin yksi jättimoskeija (kymmenien) kilometrien päässä kävijöistä. Se olisi vähän sama kuin korvattaisiin kaikki Alepat yhdellä kepulaisella Ideaparkilla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Kaikkeen sitä pitääkin puoluepolitiikkaa sotkea.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Jep, vihreät vain perinteisesti inhoavat kepulaisia niiden maalaisuuden vuoksi. Ei voi muuta todeta että hyvin ne tavat on opittu.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Taisipa Abdirahim Hussein (Kesk.) aloittaa kunnallisvaalikampanjansa moskeija-aloitteellaan. Husein Muhammed vastasi Abdirahimin aloitteeseen pragmaattisesti ja oikein hyvin. Siinä paljastuivat sekä perusteet tarveanalyysin tekoa varten että ehdotuksen vaaleihin liittyvä tausta.

Kalle Kuusivuori

Eikö nyt löytynyt lakikirjasta pykälää jolla löydä päähän? Oletko Kepuloinen?

Edwin Blumeaux

Jumala ei moskeijoita tarvitse, eikä ole niitä vaatinut. Kysymys on ihmisten omasta tulkinnasta ja perinteestä.

Toki kukaan ei pysty tietämään montako erilaista tulkintaa on olemassa. Se mikä on toisille pyhää, on toisille saatanasta, myös muslimien keskuudessa.

Järkevintä on, ettei palvonnallisia monumentteja rakenneta yhteiskuntaan muutaman äänekkään takia.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Helsinkiläisillä pitää olla oikeus päättää sitovalla kansanäänestyksellä tällaisista asioista. Kyse ei ole pelkästään siitä kuka maksaa, vaan siitä kuka päättää asuinalueestaan.

Jere Partanen

Kannatatko noin yleensäkin kansanäänestyksiä rakennusprojekteista?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kannatan siinä laajuudessa kuin ne voivat toimia, kuten Sveitsissäkin toimivat. Edustuksellinen demokratian rooli pitäisi olla tukeva ja päätöksenteon perusta pitäisi olla suorassa demokratiassa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hienoa Husein! Teksti täynnä informaatiota, ja ohessa sopivasti härnäämistä puoluepolitiikan pohjalta.

Kristittykin menee jumalanpalvelukseen oman kellonsa mukaan, eikä tarvitse kirkonkellojen soittoa aikamerkikseen. Ilmankos keskimääräinen muslimikin pärjää ilman perinteistä rukouskutsuhuutoa.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

http://en.wikipedia.org/wiki/Constantinople

Ottomaanit aikoinaan vallattua Konstantinopoli alkoivat käyttää ortodoksikirkot moskeijaksi.

Tuli vain mieleen kun täälläpäin on niitä tyhjillään olevia kirkkoja.

Belgiassa osa ylimääräisistä kirkoista on muutettu jopa diskoksi, enemmän niissä nykyään käy väki, kun aikoinaan kun ne rakennukset olivat vielä uskovaisten käytössä.

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Husein,
olen mielestäni huomannut, että täällä musliminaiset käyvät suhteellisen usein rukoilemassa ja mahdollisesti rukoushuoneillakin. Onko mahdollista että tuo liittyisi naisten yeiseen valveutumiseen täällä, lähtömaihin verrattuna? - Vai onko tämä vain omaa mutu-tuntumaani?

Jos Helsinkiin rakennettaisiin iso moskeija, saattaisiko se vähentää naisten osallistumista. - Ja mitenkä shiiat, isossa moskeijassa sunnien kanssa?

Harri Räsänen

Husein Muhammed on nyt saanut haastajan skabaamaan muslimien äänistä.
Tippuuko kannatus?
Vastaiskua ei tarvinnut kauan odottaa.
Nimien perusteella teitä ei erota toisistaan. Mistä johtuu mielikuvituksettomuus nimien annossa?

Jukka Kaulanen

Tämä rillipäinen Husein Muhammed on helpompi muistaa kuin se Abrakadabra.

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Jukka.

Se on Abdirahim eikä abrakadabra vaikka tuo oli hauskasti kyllä sanottua. Meistä kahdesta myös erottaa sitä kuinka toinen on valmis kertomaan mielipiteensä vaikka kuinka seinät kaatuisivat päälle, mutta toinen sanoo mitä vaan tullaakseen äänestetyksi.

Päätä sinä kumpaa äännestät kun aika tulee!

Johan Lom

Tämä oli hyvä kirjoitus, mutta sanomastaan huolimatta jostain syystä jotkut katsovat tarpeelliseksi naljailla sinulle muslimina.

Kalle Kuusivuori

Jos joku on kepuloinen, tai virheä, niin saahan sitä naljailla. Oikeastaan täytyy.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"Yhteiskunnan ei pidä siis estää mutta ei myöskään rahoittaa uskonnollisia rakennuksia."

Tällä hetkellä yhteiskunta rahoittaa joidenkin uskonnollisten ryhmien rakennuksia ja jättää toiset uskonnolliset ryhmät ilman rahoitusta. Yhteiskunnan toiminta tässä asiassa ei perustu järkiajatteluun, vaan taantuneisiin käsityksiin yhteiskunnasta ja uskonnoista, koska lakien ja sääntöjen laatijat pitävät toisia uskontoja enemmän vakavasti otettavina kuin toisia. Tosiasiassa moraaliselta kannalta tarkastellen se, että yhteiskunta rahoittaisi esim. kristittyjen, juutalaisten ja muslimien uskonnollista toimintaa, ei eroaisi mitenkään siitä, että se rahoittaisi skientologien, saatananpalvojien tai pastafarien toimintaa koska kaikkien näiden toiminta on pohjimmiltaan samaa epämääräistä, huijauksiin ja valheisiin perustuvaa hölynpölyä. Tällä hetkellä yhteiskunta auttaa joitain uskovaisia heidän vallanhimonsa tyydyttämisessä, ja se olisi hyvä saada loppumaan jotta yhteiskuntarauha säilyisi.

Harri Rautiainen

Minkä uskonnollisten ryhmien rakennuksia yhteiskunta rahoittaa?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Kampin kappelistahan nostettiin militanttien ateistien ja kaiken maailman Vihreiden taholla helvetinmoinen meteli, koska Helsingin kaupunki kuulemma sponsoroi hanketta tavallista edullisemmalla vuokralla.

Kaipa sen voi halutessaan laskea "yhteiskunnan rahoittamiseksi".

Harri Rautiainen

Kampin kappeli lienee Hgin seurakuntayhtymän hallinnoima, mutta siellä ei järjestetä jumalanpalveluksia, kasteita eikä vihkimisiä.

Abdullah Sarh

Kiitos Husainille asiallisesta kirjoituksesta. En vastusta minkään uskonnollisen yhteisön rukoushuoneita, mutta minua huolettaa näissä moskeijoissa mahdolliset kytkennät epämääräisiin rahoitus- ja terroristitahoihin, katso esimerkiksi Sören Kernin artikkeli:

http://ibnmatti.blogspot.fi/2012/06/suomeen-iranil...

Miksi yleensä laitetaan rahaa hienoihin ja kalliisiin uskonnollisiin rakennuksiin, jotka sitten kumisevat tyhjyyttään suurimman osan ajasta? Eikö olisi parempi käyttää nekin rahat vaikkapa köyhien auttamiseen?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepulainen plokisti Abdirahim Hussein Mohamed haluaa ehkä tehdä moskeijasta Helsingin kuntavaaleihin vaaliteeman. Jos hän on Kepun listoilla vaaleissa ehdokkaana, saa hän tällä ideallaan kerättyä somalien ääniä Kepulle, jolla menee muuten niin huonosti.

Käyttäjän kaipuro kuva
Kai Puro

Me kepulaiset ollaan ihan tavallisia ihmisiä kuten muutkin puoluepoliittisesti aktiiviset yleensä. Helsingissä ei ole kovin suurta traditiota äänestää Keskustaa, vaikka ihmisinä he eivät pahemmin eroa muiden puolueiden ehdokkaista. Johtuuko tämä siitä, että suuruuden ekonomia vie mukanaan? Äänestääkö äänestäjä Helsingin valtapuolueiden ehdokasta, koska katsoo, että ääni menee paremmin perille tai että näin kuuluu tehdä?

Jos Helsingin kuntapolitiikasta annetaan siivu Kepulle, uskon, että Helsinki säilyy yhtä hyvänä kaupunkina kuin nytkin. Yhtä lailla kepulaiset haluavat kehittää kotikaupunkiaan. Kenties siitä voisi olla etuakin, kaavoitusmonopoli kun on kaupungin valtapuolueiden hommaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Oletteko ottaneet tuon moskeijan rakentamisen jo Helsingin Kepun viralliseksi tavoitteeksi?

Kaisa Jalis

Mutta ulkomaalaista rahaa näihin ei myöskään kaivata Saudi-Arabiasta jne.

Ei buddhalaisetkaan ole vaatimassa temppeleitä tai sitä, että voisimme pitää äänekkäitä seremonioita vähintään joka toinen viikko, kun on jokin tiibetinbuddhalaisuuden pyhä päivä.

Pitäkää mölyt mahassanne ja keksittykää kasvattamaan itseänne. Yhteiskuntaa ei tarvitse alkaa muuttamaan islamilaiseksi. Keskittykää siihen sisäiseen jihadiin, niin mekin buddhalaisina.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Mistä kummasta se nyt "jättimoskeijaksi" muuttui? Abdirahim ehdotteli blogissaan jotain vanhaa huoltiksen tonttia.

Harri Rautiainen

Vaikka tontti olisikin vanha, kyllä sille "jättimoskeijakin" mahtuisi.
Ymmärsin, että Abdirahim halusi kaupungilta tontin, jolle muslimit keräysvaroin rakentaisivat moskeijansa.

Liiketontti metroaseman vieressä on erittäin arvokas ja haluttu. Se olisi merkittävä varainsiirto veronmaksajilta isalamille.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Isalami? Iisalmi? No, miten vain.

Tämä voi tulla Rautiainen sinulle nyt suunnattomana yllätyksenä, mutta myös muslimit - shokeeraavaa! - maksavat tässä maassa veroja. Tuloverojen ohessa toisinaan myös yhteisöveroja, joissa toisuskoisetkin pääsevät rahoittamaan kansalliskirkkojamme. Mitäs veikkaat, kuinkahan paljon Muxlim Oy maksoi yhteisöverojen muodossa tukiaisia evankelis-luterilaiselle kirkolle?

Abdullah Sarh

Jussi, Muxlim Oy ei ole maksanut yhteisöveroa, ainakin jos on uskomista Hampaankolo-blogia, koska se ei ole tehnyt voittoa:

http://hampaankolosta.blogspot.fi/2010/12/he-ovat-...

Sitä en kyllä ymmärrä, miten liikeyrityksen maksamat verot muutenkaan oikeuttaisivat verorahojen käyttämisen temppelien rakentamiseen.

Ja tässä vielä linkki hesarin artikkeliin Muxlimin tappioista:
http://www.hs.fi/kotimaa/Verovaroilla+tuettu+musli...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Sitä en kyllä ymmärrä, miten liikeyrityksen maksamat verot muutenkaan oikeuttaisivat verorahojen käyttämisen temppelien rakentamiseen."

Jostain kumman syystä liikeyritysten maksamat verot oikeuttavat verovarojen käyttämisen 'kansankirkon' projekteihin.

Jukka Mäkinen

Virtuaalimoskeijan kun tekee niin se saa olla vaikka kuinka suuri.

j.olavi heikkinen

itse asiassa internetistä on jo muodostunut eräänlainen virtuaalimoskeija ja verkostoituminen on myös lisännyt islamin tulkintoja :

http://bit.ly/Od6YrI

j.olavi heikkinen

"Tarvitaanko Helsinkiin oikeasti moskeijaa?"

vähintään yhtä suuresti, mitä kuopioon tarvittiin ikean myymälää :)

j.olavi heikkinen

perinteisesti ikeoissa käyvät lähinnä naispuoliset uskovaiset. miehille on tosin monissa ikeoissa varattu oma osasto, joka on erotettu naisten ostostilasta :

http://www.stara.fi/2011/09/16/ikea-perusti-aijahu...

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

"Ei ole huonekaluseppiä enää"

Ainakin niitä koulutetaan ammattiopistoissa ympäri suomea.

No, pointtisi lienee silti pätevä.

j.olavi heikkinen

shoppailu on ihan uskontoon verrattavissa olevaa ekstaasia monellekin, alemyynnit suoraa hurmosta.

osa kauppakeskuksissa aikaasa viettävistä käy siellä sitten rentoutumassa ja eheytymässä, rukoilemassa itselleen lisää rahaa. lisäksi tokikin usko jatkuvaan talouskasvuun vaatii omat uskoa vahvistavat rituaalinsa, kuten ikea-esitteen selailua säännöllisin väliajoin.

j.olavi heikkinen

kalustepuuseppiä löytyy, ja aika "piiloisista" paikoista :

http://www.tetrimaki.fi/

Käyttäjän abdirahimhussein kuva
Abdirahim HUSU Hussein .

Hienoa nähdä että kirjoitukseni on herättänyt viherlainen ystäväni joka tekee mitä vaan saadaakseen ääni. Uskokaa tai alkaa, mutta kirjoitukseni liittyi "suvaitsevaisuutemme" ja kuinka sitä sana voisi muuttaa teoksi. Tein ehdotuksen ja jos muistan oikein tämä on demokraatinen maa jossa jokainen voi sanoa ääneen mitä ajattelee tai ehdottaa mitä voisi tehdä jotta oman elinympärisön asiat voisi olla paremmin.

Monet kantaväestön väki ajattelevat että meillä mamuilla on samankaltaisia tai samanlaisia ajatuksia asioista! Tässä virheiten Husu on näyttänyt ettei pidä paikansa. Husu on myös näyttänyt että politiikka ja etenkin Vihre politikka tehdään "the end justifies the means" periaatella, eli sanotaan mitä vaan jotta saa kalasteltua äänejä.

Pysyn rehellisena loppuun asti, kerron mitä mieltä oon asioista jotta myös tiedätte minkälaista tyypin äänestätte, mutta en missään nimessä ala kumartelemaan jotta saisi teidän äänet.

Käyttäjän janilaaksonen kuva
Jani Laaksonen

"Monet kantaväestön väki ajattelevat että meillä mamuilla on samankaltaisia tai samanlaisia ajatuksia asioista!"

Ei varmasti ajattele. Moni varmasti ajattelee, että useat muslimit ajattelevat omaa etuaan ajavista asioista samanlaisesti. Se on eri asia.

"Tässä virheiten Husu on näyttänyt ettei pidä paikansa. Husu on myös näyttänyt että politiikka ja etenkin Vihre politikka tehdään "the end justifies the means" periaatella, eli sanotaan mitä vaan jotta saa kalasteltua äänejä."

Mutta sinähän tässä ja toisessa kommentissasi juuri vihjaat, että Husein valehtelee kannastaan saadakseen ääniä. Eli sinun mielestäsi hän onkin oikeasti samaa mieltä kuin sinä. Vai pitäisikö hänen olla samaa mieltä kanssasi vain koska olette kummatkin muslimeja?

Mikael Storsjö

Hyvä ja asiallinen kirjoitus! Ystäväpiirissäni on useita muslimeja, uskon että Huseinin tasapainoiset näkemykset saavat vastakaikua heidänkin keskuudessa.

Moskeijan tehtävänä kai lähinnä olisi kirkkojen tavoin osoittaa läsnäoloa yhteiskunnassa? Nykyään Helsingissä olevat useat rukoushuoneet ymmärtääkseni täyttävät tarpeet, ja sellaisia löytyy omat myös erilaisille etnisille ryhmille. Ideapark-vertailu on tässä osuva vertauskuva!

Muilta osin, eikös nyt jo pikkuhiljaa olisi aika siirtyä uskonnonvapauteen Suomessa, eli poistaa aikansa eläneenä instituutiona valtiokirkkojärjestelmäämme, jota tosin nykyään kutsutaan kansankirkoksi verotusoikeuksineen?

Toimituksen poiminnat