Husein Muhammed

Politikointia kansanmurhilla

Viime aikoina Ranskan ja Turkin välit ovat olleet kireät. Kiistan juuret juontavat nykyisen Itä-Turkin alueen tapahtumiin vuosina 1915-17. Ranskalaisten mielestä alueella tapahtui armenialaisten kansanmurha, turkkilaisten mielestä ei. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on yrittänyt kieltää lailla kansanmurhan kiistämisen.

Lakialoite ehti mennä läpi kansalliskokouksessa, mutta maan perustuslakineuvosto kumosi sen perustuslain vastaisena. Neuvoston mielestä laki rikkoo ilmaisuvapautta.

Presidentti Sarkozy ei lannistunut. Hän pyysi hallitustaan valmistelemaan uuden lakiesityksen, joka vietäisiin läpi ennen toukokuisia presidentinvaaleja.

Turkin valtio ja sen virallista linjaa noudattavat historioitsijat kiistävät, että se olisi syyllistynyt armenialaisten kansanmurhaan. Turkissa on myös syytetty ja tuomittu kansanmurhasta puhuneita – joukossa muun muassa kirjallisuuden nobelisti Orhan Pamuk.

 

Lue lisää:

http://www.maailmankuvalehti.fi/kolumnit/11135

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Turkki olisi ns. sivistysvaltio, se itse kieltäisi ko. kansanmurhan kiistämisen. Saksassahan ei saa juutalaisten holocaustia kieltää. Tässä olisi yksi hyvä lisäehto Turkin EU-jäsenyydelle.

Lauri Korhonen

Murhilla politikointi ei ole mitään uutta. On taidettu hyppiä haudoilla meilläkin.

Muistatko?

Marko Kervinen

Ja muslimi turkin tuo pääministeri erdokan?
Kertoili että on vain yksi islam. Tarkottaen ettei ole maltillisia
olemassakaan. Muutenkin rasistsia puheita pitää.
Miten turkin ikinä voisi olla osa eurooppaa.

Google niin pääsee muslimivaltion tulevaisuudensuunnitelmiin
kiinni. Kauheita ovat. Kristityt roviolle ym.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kansanmurhan kiistämisen kieltämisen kumoamisen torjuminen.

Taustalla oleva tapahtuma on siis sadan vuoden takaa.

Husein. Onko tuossa touhussa kenenkään kannalta mitään järkeä?

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Hieman asiaan perehtyneenä niin olen henkilökohtaisesti tullut siihen päätelmään, että armenialaisia kohdannut tragedia ei ainakaan ole suoraan verrattavissa esim. holokaustiin. Kädenvääntöä käydään julkisesti nyt siitä, miten sana kansanmurha tulisi tulkita.

Alla olevasta videosta voi nähdä hyvän esimerkin siitä, miten mm. Bernard Lewis, vakavasti otettava historiantutkija, on joutunut vaikeuksiin esim. Ranskassa, kun hän ei ole suostunut tässä kysymyksessä Turkin vastaiseen historialliseen revisionismiin.

Bernard Lewis Speaking on Armenian Allegations
http://www.youtube.com/watch?v=qG70UWESfu4

R. Tyyne Kuusela

Kansanmurhat päättää YK.

Jos valtio kieltää kansanmurhien kiistämisen SEN ON EHDOTTOMASTI KIELLETTÄVÄ MYÖS KANSAMURHIEN SEPITTÄMINEN, muuten hommassa ei ole alkeellisintakaan järjentynkää!

http://hameemmias.vuodatus.net/blog/archive?&y=201...

http://www.tiede.fi/keskustelut/historia-kulttuuri...

Aku Ankka

Turkki on pohjimmiltaan ihan hieno maa, mutta johtuen suuresta menneisyydestään se on jäänyt pelkäämään, että loputkin Turkin alueesta pilkotaan. Tämä selittänee rajut reaktiot separatisteja, kuten taannoin armenialaisia ja nykyisin kurdeja kohtaan. Ei ole enää varaa menettää maata. Muistanette, miten suunnattoman suuri oli Ottomaanien valtakunta, Turkin edeltäjä.

Kauheista tapahtumista on niiden laajuudesta riippumatta jo kuitenkin kulunut niin paljon aikaa, että eikö anteeksipyyntö ja anteeksianto viimein onnistuisi?

Toimituksen poiminnat